Et enslig mesterskap er lite verdt om fremgangen stopper der, slik den har gjort for de fleste norske seriemestere. Den største utfordringen er ikke å vinne gull, men å gjenskape de gode prestasjonene i kamp etter kamp, år inn og år ut.

Bare spør Vålerenga, Brann, Stabæk og Strømsgodset. Deres opphold på toppen varte bare ett år. Klubbene hadde ikke det som skulle til for å forsvare posisjonen året etter. Noen av dem raknet etter å ha strukket seg lenger enn skinnfellen rakk.

Les også: Derfor trillet tårene hos Dorsin

Les også: Strandberg satt foran tv'n og gråt

Etter storhetstiden har heller ikke Rosenborg klart å gjenskape prestasjonene. Da har jeg ikke glemt at det ble to gull på rappen under og etter Erik Hamrén, men de seriegullene utløste ikke noe som hadde varig verdi. Det var heller snakk om å kjøpe seg gull, og etterpå raknet det for RBK som det gjorde i Vålerenga, Brann og Stabæk.

Molde er unntaket siden Rosenborgs storhetstid som varte i ufattelige 16 år, fra 1988 til 2004, hvorav den ubrutte seiersrekken på 13 mesterskap på rad står som en unik prestasjon både i Norge og utaskjærs. Molde vant tre av fire seriemesterskap og to cupfinaler - altså fem titler på fire år - og er det eneste laget som har klart å gjenskape suksess etter Rosenborg.

Her ligger lista for dagens Rosenborg-regime. Årets seriemesterskap er viktig fordi det fyller et savn hos klubben og dens brede tilhengerskare, men det er først når vi kan se tilbake og si at dette mesterskapet var starten på noe stort at klubben har lyktes.

Ti grunner til at RBK er best

Jeg ser flere gode grunner til at 2015 skal bli stående som et vendepunkt, for det er mye ærgjerrighet å spore i sportslig avdeling. Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye er på stadig leting etter utvikling. I år har laget tatt et kjempesteg i kvaliteten på trening. Neste sesong handler det mer om å ta ut marginer og om å differensiere treningen til de enkeltes behov.

Jeg liker å høre at neste sesong allerede er planlagt nesten ned til minste detalj. Det foreligger allerede en detaljert plan tilpasset terminlisten. Slik jobber en profesjonell klubb.

Det er en gammel sannhet at det som var godt nok i år, ikke holder mål neste sesong. Akkurat nå ser Molde og Strømsgodset ut til å bli farlige utfordrere. Selv om Molde mislyktes i serien, har de vist sine kvaliteter ved å lykkes bedre enn RBK i Europaligaen. Og Strømsgodset er laget som tar flest poeng i siste halvdel av serien.

Et jevnere race om seriegullet neste sesong vil være av det gode. At det gir mer spenning og oppmerksomhet er innlysende, men at det ikke vil være utviklende for Rosenborg får stå som min påstand. Å lede serien med 8-10 poeng i månedsvis er komfortabelt, men det bidrar neppe til prestasjonsforbedring?

Nå drar alle i Rosenborg i samme retning – etter den kursen ble staket ut for et par tiår tilbake. Det er en stor glede å høre at spillerne har tatt opp igjen den faglige debatten. Når treneren kommer i garderoben i pausen, er diskusjonen allerede godt i gang om hvordan de skal løse utfordringene.

Les også: Gjett hvem disse venter på

Internt i gruppa er det oppstått en indre selvjustis som setter grenser for hva som er akseptabelt. Hvis noe sluntrer unna på trening, får de høre det av sine egne. Det er mye her som minner om kulturen i laget fra 90-tallet.

Jeg tror faktisk det er grunnlag for å påstå at Rosenborg-spillerne lever og trener som toppidrettsutøvere. Ikke mange norske fotballklubber har fått slike beskyldninger slengt etter seg.

Det var full jubel da RBK-spillerne landet på Værnes like før midnatt søndag kveld.