Treningsparadis: Petter Northug på breen i Val Senales, 3000 meter over havet. Foto: RICHARD SAGEN

- Planen er å gå fort i november. I fjor mistet jeg jo hele samlingen her ved å ligge på senga, sier landets mest omstridte idrettsutøver.

Adresseavisen møter Northug på breen på Val Senales i Nord-Italia. Der trener store deler av verdenseliten i langrenn for tiden på 3000 meter over havet, med knallblå himmel og Blå Ekstra-føre. Rundt Northug svirrer norske landslagsløpere, trenere og sponsorer, samt utøvere og ledere fra en rekke andre nasjoner.

LES HISTORIEN OM PETTER NORTHUG: Ti år med skandaler, bråk og gullmedaljer

Nå er spekulasjonene og usikkerheten om hvilke konkurranser han skal delta i til vinteren historie. Avtalen med skiforbundet er på plass. Northug blir å finne under verdenscupåpningen i Kuusamo, i Tour de Ski og i den nye touren i Canada, som avslutter verdenscupsesongen.

Mens langrennstreningen i Nord-Italia foregår på 3000 meter, bor utøverne tusen høydemeter lenger ned. Opp gjennom historien er det noen få som har brutt med dette.

Råd fra Bjørndalen

Høyere opp enn treningsløypene på isbreen, der hvor gondolheisen har sin endestasjon, ligger nemlig Glacier Hotel Grawald, 3212 meter over havet. Det er hit Petter Northug vurderer å overnatte de siste døgnene på høstens samling i Val Senales. Hensikten er å få ytterligere et forsprang til konkurrentene.

- Den kan være aktuelt å ligge her i noen dager. Bjørndalen har gjort det og flere har gjort det tidligere, sier Northug til Adresseavisen.

- Det er væravhengig og snøavhengig. Kommer det drittvær så må jeg være der jeg er, legger han til, og sikter til hotellet hvor han og de øvrige løperne vanligvis bor på rundt 2000 høydemeter.

Avslutter høyere

Det var under Val Senales-oppholdet for et års tid siden Northug kom i prat med Ole Einar Bjørndalen. Da utvekslet de erfaringer på et felt begge er svært opptatt av, nemlig høydetrening.

- De handler om kroppslige signaler på antall døgn, ulike høyder og slike ting. Hvordan de føler kroppen responderer. Bjørndalen lå på hotellet på toppen der en gang, sier Northugs trener Stig Rune Kveen.

- En liten forandring Petter har gjort i år er at vi har forsket litt på å avslutte høydesamlingene enda litt høyere. Det har vi gjort på de to foregående oppholdene. På forrige samling lå han ti døgn på Stelvio-passet på slutten, med veldig god effekt, sier Kveen.

Stelvio-passet ligger nesten 2800 meter over havet.

- Har dere tenkt dere opp til Glacier Hotel Grawald?

- Vi får se. Vi har pratet om det. Stelvio er også et alternativ, sier Kveen.

Ingen kontakt

Han er Petter Northugs nærmeste medhjelper. Mens landslaget har leid ett av de få hotellene innerst i Val Senales, bor Petter Northug, Kveen og lillebror Even på nabohotellet.

- Har dere kontakt med landslaget utenom trening?

- Nei. Tiden går veldig fort. Vi har våre samlinger og de har sine, sier Kveen.

Han var delaktig i den fantastiske oppreisningen som fant sted i Falun, da Northug reiste hjem som VM-konge med fire gullmedaljer. I år har han tatt permisjon fra jobben ved Meråker videregående skole for å følge opp Northug ett hundre prosent.

Pusher høydegrenser

- Hvorfor er det Petter Northug og Ole Einar Bjørndalen som gjør slikt?

- Petter begynner å få mye erfaring. Han har over hundre høydedøgn hver sesong, og da handler det om å pushe grensene og se på hva som fungerer. Det er en fin mulighet for å prøve ut dette i år, forklarer Kveen.

I løpet av den par timer lange økta oppe på breen stanset Northug flere ganger. Han var i perlehumør, slo av en prat med enkelte av de øvrige løperne og vitset til dem som var rundt ham.

Kontrasten er stor til situasjonen på samme tid i fjor. Da reiste han hjem fra Italia tidligere en planlagt, ettersom sykdom hadde spolert store deler av samlingen. Tross problemene på senhøsten endte han opp som ski-VMs suverene vinner.

Skal gå fort fra start

- Nå har jeg i hvert fall fått trent og kroppen har respondert bra, så da er det håp om å gå fort før jul, sier Northug.

- Er planen å gå fort allerede på Beitostølen?

- Det kommer an på når jeg reiser ned fra høyden. Hvis jeg reiser ned så sent som 6. november, så går jeg ikke fort på Beitostølen. Da blir det som å gå med håndbrekket på. I år er det et problem i og med at konkurransene på Beitostølen kommer så tidlig, så det blir ikke så viktig, sier Northug.

I helga fortalte Adresseavisen at Strindheim-løperen planlegger å delta også på den svenske sesongåpningen i Bruksvallarna, helga etter den nasjonale åpningen i Norge. Den påfølgende helga åpner verdenscupen i Kuusamo.

Trolig virus

Mens alt ser bra ut nå, ved at både avtalen med forbundet er på plass og at Northug formmessig er i rute, så det mørkere ut i sommer. Tidligere i høst kom det frem at skistjernen hadde vært uten trening i seks uker på forsommeren.

- Mest sannsynlig var det det virus som satte ham ute av spill. Det gikk veldig raskt å komme i slag igjen etter at han kom tilbake i normal trening. Han var i gang i igjen under høydesamlingen i Livigno 12. juli. Etter det har det gått veldig bra, bortsett fra at han hadde litt sår hals rundt Hommelvik Grand Prix. Da var han borte i fire-fem dager. Det er slikt som alle skiløpere må gjennom, sier Kveen.

Northug forteller at formen har gått opp og ned de siste månedene, men at det nå ser bra ut.

- Det har vært veldig mye dårlig også, men det har vært mye bra. Det har vært både og, men det har vært mye trening og da er det normalt at det svinger litt. Planen er å gå fort i november, sier Petter Northug.

Hotellet på toppen: Over treningsløypene på breen ligger Glacier Hotel Grawald, 3212 meter over havet. Der vurderer Petter Northug å overnatte de siste døgnene av høydeoppholdet. Her er han sammen med lillebror Even (til venstre). Foto: RICHARD SAGEN
Populær: Petter Northug blir stadig stanset av fans i Italia som ønsker bilder sammen med ham. Foto: RICHARD SAGEN
Team Northug: Trener Stig Rune Kveen (til venstre) og Petter Northug utenfor hotellet de bor på i Val Senales, på vei mot gondolbanen som tar dem opp til treningsløypene. Foto: RICHARD SAGEN