– Han har en veldig sjelden skade. Selve undersøkelsen og bildene har blitt tolket av mange, for å si det sånn. Pål er unik på banen, og han er unik med dette. Da må vi ut og konsultere litt, sier RBKs medisinske koordinator Haakon Schwabe til Adresseavisen.

RBKs høyreving har hatt sitt definitive gjennombrudd denne sesongen. Samtidig har han slitt med ulike lårproblemer plaget ham med ujevne mellomrom.

Ti grunner til at RBK er best

Nå er det imidlertid ikke låret som er skyld i at Helland har vært borte fra fotballbanen siden 4-0-seieren over Start 4. oktober. I stedet er det en skade på en liten sene som henger sammen med akillesen.

Det har det imidlertid tatt en god stund å finne ut av, og vanligvis så sprudlende Helland har latt seg prege av usikkerheten. Landslagsspilleren har sett dystert på situasjonen, og kun hatt ett mål for øye:

– Jeg har mast på at det medisinske apparatet skal finne ut hva som var galt, sier Helland.

Bruker nettverket stadig vekk

I Hellands tilfelle er det ifølge Schwabe er det «vanlig røntgendiagnostikk» som har gitt svar på hva som har vært galt. Hvordan skaden skal behandles har imidlertid vært gjenstand for diskusjon.

Og da Rosenborg-legene var sikre på diagnosen, men usikre på hva som ville være den mest effektive behandlingen, tydde de altså til eksterne krefter. Haakon Schwabe vil ikke kommentere hvem de har forhørt seg med, men Adresseavisen har fått bekreftet fra flere kilder tett på Rosenborg at Schwabe blant annet har henvendt seg til en lege i den spanske toppklubben Barcelonas medisinske apparat for hjelp.

– Vi har vårt nettverk og konsulterer med forskjellige folk stadig vekk, både i inn- og utland, og ber om en vurdering om det kreves. Hver gang det er sjeldne skader tar vi en ringerunde og prater med ekspertisen. Det ligger en ydmykhet i det å søke andres meninger som er viktig for spillerne, sier Schwabe.

LES PLUSSKOMMENTAR: Den største utfordringen er ikke å vinne gull

– Hva betyr det for dere å kunne kontakte leger i andre klubber?

– Det er viktig å ha et nettverk av folk man jobber godt sammen med. Når man har drevet på en del år kjenner man mange folk som har erfart mye. Det er veldig ofte vurderinger skal gjøres når man har litt dårlig tid. Skal man gjøre et inngrep eller skal man vente og se? Begge deler går trolig bra, men kan man stjele noen uker – kanskje til og med bare noen dager – vil man alltid gjøre det man kan for å få det til. Da er det veldig godt å ha noen sparringpartnere, sier Schwabe.

Håper å nå cupfinalen

Foreløpig har man falt på at det ikke er nødvendig med noe inngrep for Helland, og Rosenborgs medisinske apparat er spent på hvordan han responderer på trening de kommende dagene. Etter nær 14 dager uten fotballtrening var hemnværingen tilbake på feltet onsdag ettermiddag.

– Det vi har blitt enige om angående Pål er at vi ikke skal kjøre på om han ikke er 100 prosent. Per nå er han ikke det, sier Schwabe.

Helland selv har som mål å bli spilleklar til «de viktigste kampene».

– Cupfinalen (mot Sarpsborg 22. november) og EM-playoff med Norge (mot Ungarn 12. og 15. november). Det skal jeg rekke, sier han.

Den muligheten er til stede, uten at Haakon Schwabe kommer med noen løfter.

– Det er det vi jobber for alle sammen, men det er lenge til det. Pål må trene bra en periode nå, og så får vi se. Han er nødt til å komme i gang med fotballtrening, og denne uken blir en treningsuke for Pål, sier han.