Et seriemesterskap er ikke bare en sportslig glede for Rosenborg. Mestertittelen er også en aldri så liten gullgruve for klubben.

For Rosenborg har «bare» budsjettert med sølv, med de premiepenger og sponsorbonuser det medfører. Når gullet nå er i boks blir den summen vesentlig større.

Ti grunner til at RBK er best

– Forskjellen på sølv og gull er cirka 3,8 millioner kroner brutto i medieinntekter. I tillegg får vi cirka en million ekstra for en førsteplass kontra en andreplass. Men så har vi noen prestasjonsrettede lønninger, så det går litt ut igjen også, sier RBKs daglige leder Tove Moe Dyrhaug til Adresseavisen.

– Utrolig deilig

Mandag kunne hun by spillerne og resten av klubben på kake etter at gullet ble sikret med 3-3-kampen borte mot Strømsgodset søndag kveld. Flere tok seg en real fest natt til mandag, men stemningen var likevel ikke voldsomt redusert på Brakka. Det var bare smil og lutter glede etter Rosenborgs første seriegull på fem år, og Moe Dyrhaug var en av mange med en hektisk møtedag blant all kakespisingen. Vel vitende om at gullet gir avkastning.

Sammen med blant annet europaligainntekter og publikumsinntekter over budsjett betyr nemlig førsteplassen at Rosenborg i dag styrer mot et overskudd på 16 millioner kroner.

Det tallet var enda litt større for en måneds tid tilbake, men reisekostnadene i Europa har vært litt høyere enn ventet og medieinntektene fra UEFA noe lavere.

LES PLUSSKOMMENTAR: Den største utfordringen er ikke å vinne gull

Likevel er tallenes tale en helt ny hverdag for et Rosenborg som har vært gjennom en voldsom økonomisk hestekur.

– Det er faktisk utrolig deilig. Vi har vært utrolig stram i pengebruken, og det er viktig at vi ikke slipper opp nå, men det er utrolig godt. For det å ha lite penger er slitsomt, sier Moe Dyrhaug.

– Hva gjør dette med Rosenborgs spillerom i vinter?

– Jeg tror først og fremst det gjør noe med at vi er en attraktiv klubb igjen. Spillere ønsker å komme hit, de vil oppleve å vinne noe, de vil ut i Europa, ha mange folk på kampene. Det betyr faktisk ganske mye for spillere. Det er ingen andre som har 20000 hver 14. dag. Vi er i en enestående situasjon der, sier RBKs daglige leder.

For stor stall

Klubben jobber nå med å legge budsjettet for neste sesong, og selv om det har gått godt økonomisk i år er Moe Dyrhaug tydelig på at klubben ikke er friskmeldt. De må fortsatt jobbe for å holde kostnadene nede.

– Må det selges i vinter før det kan kjøpes i vinter?

– Jaaaa, det er vanskelig å si bombastisk hva som skal skje først, men det er klart at med de spillerne vi har på lån og sånne ting nå, så har vi en for stor stall.

Per i dag teller RBKs A-stall 23 spillere, inkludert ferske talenter som John Hou Sæter, Sivert Solli og Andreas Helmersen. I tillegg kommer de utlånte spillerne Riku Riski, Emil Nielsen og Alexander Sørloth. Av de tre er det mye som tyder på at kun Sørloth har en fremtid på Lerkendal.

Ser ingen svake punkt

RBK-trener Kåre Ingebrigtsen er kjent med at noen må selges før han kan hente inn noen ferske fjes.

– Ja ja, det må vi, og det er vi klar over. Da ønsket vi heller å forsterke oss i sommer, og leve med det. Men jeg er ikke så opptatt av å få noen ut heller. Vi lever veldig godt med den gjengen vi har nå. Vi har ikke noe trøbbel og stresser ikke med det, sier han.

Sportslig leder Stig Inge Bjørnebye sier til Adresseavisen at vintervinduet i stor grad avhenger av interessen rundt klubbens spillere.

– Vi jobber med å forberede oss på eventualitetene nå, og ønsker å være forberedt på hva som kan skje og hva som bør se. Det er litt uoversiktlig enda, sier han.

Det betyr at det går mot et rolig vintervindu på «inn-fronten», såfremt Ingebrigtsen får ønsket sitt oppfylt og beholder sine fremste stjerner frem mot sommeren.

– Vi har ikke noen voldsomme behov for å få inn noen nye. Vi føler vi har god kontroll på spillerstallen og økonomien i det, og er såpass bra stilt nå at om vi selger noen får vi godt betalt, sier han.

– Du ser ingen svake punkt i stallen?

– Nei, jeg ser ikke noen svake punkt, nei. Vi er en gjeng som fortsatt kan utvikle oss og bli bedre. Og det er det viktigste, sier Ingebrigtsen.