Kaos-kveld: Sportsdirektør Rune Bratseth (til venstre) og Rosenborg-trener Åge Hareide på tampen av den turbulente kvelden i Beograd i november 2003. Foto: Kallestad, Gorm, NTB scanpix

MALMÖ: Først ledet han RBK til en knallsterk seier borte mot Røde Stjerne. Like etterpå sa Hareide til spillerne at han ville forlate dem.

– Jeg har sagt i ettertid at jeg angret på at jeg forlot RBK etter et år. Jeg skulle egentlig ha ventet med å bli landslagstrener og heller fortsatt i Rosenborg. Det tror jeg både jeg og RBK ville hatt bedre av. Det ble veldig turbulent og betent etterpå.

Mesterligaen glapp

Adresseavisen møter sunnmøringen i Malmö, hvor han har gjort stor suksess og ført klubben til Champions League to år på rad. Akkurat det klarte han ikke i Trondheim, men 2003-sesongen var bortsett fra nedturen mot Deportivo La Coruña i mesterligakvalifiseringen helt strålende.

– Det var en av Rosenborgs beste sesonger. Hadde vi tatt Deportivo La Coruña ville 2003-sesongen ha toppet alt. Deportivo kom til semifinalen i Champions League og hadde et meget sterkt lag. Det var surt, for laget vi hadde var godt og jeg tror vi kunne ha gjort det veldig bra i Europa.

Uansett er det ett døgn som har brent seg fast fra den korte perioden Åge Hareide var RBK-sjef. Det er 28. november 2003.

Hareide hadde i lang tid vært en het kandidat til den ledige jobben som norsk landslags-sjef. Dagen før kampen i Beograd ba RBK-treneren om et møte med Rosenborgs sportsdirektør Rune Bratseth. Der gjorde han det klart at han ønsket å si ja til jobben som landslagssjef, under ett år etter at han hadde startet på sitt prosjekt på Lerkendal. Han hadde to år igjen av kontrakten med Rosenborg.

– Uspiselig

Bare minutter før kampstart gikk Bratseth direkte på TV 2-Nyhetene og refset sin egen trener. Ordet «uspiselig», som Bratseth benyttet, huskes fortsatt. Rosenborgs sportsdirektør reagerte kraftig på det han betegnet som vingling fra Hareide.

Det er tolv år siden dette fant sted. Hareide angrer på valget han tok. Han hadde levert en knallsterk sesong i Rosenborg. Det norske landslaget fikk han aldri skikkelig dreis på.

– Det døgnet i Beograd var det mest kaotiske i karrieren min, sier han i dag.

– Bunnpunktet var da jeg fortalte at jeg skulle forlate Rosenborg. Da hadde vi egentlig levert toppunktet også, ved å vinne borte mot Røde Stjerne og gå videre i Uefa-cupen. Høydepunktet i sesongen var at vi vant The Double.

Hard kritikk mot NFF

Etter å ha gått gjennom topp- og bunnpunktet i sin RBK-tid kommer Hareide med tøff kritikk av Norges Fotballforbund:

– Jeg følte at fotballforbundet lot meg stå alene mot Rosenborg. De ba meg nærmest ordne opp selv. De ville ha meg som trener, men frontet ingenting mot Rosenborg. De lot meg fronte alt. I ettertid er det egentlig j ... dårlig gjort av dem. Jeg vet ikke hvorfor det ble sånn, men det ble slik.

Fotballpresident på dette tidspunktet var Per Ravn Omdal. Han svarer slik:

– Vi gjorde vel det som vi mente burde gjøres, både mot Åge og klubben. Jeg har ingen grunn til å ta noen selvkritikk.

Ola By Rise var Hareides assistent, og det var han som tok over ansvaret da sjefen forsvant. Det endte med seriegull, Champions League-plass og trenersparking. Malmö-treneren sier at han ikke har noe problematisk forhold til Bratseth i dag.

– Det som ble sagt og gjort handlet mer om følelser. Vi hadde det veldig bra sammen og hadde et bra samhold. Jeg og Ola har hatt mye kontakt etterpå og jeg har også hatt mye kontakt med Rune sånn sett i ettertid. Jeg tror ikke det er noen der som tenker så mye på det i dag. Fotballen er litt slik. Du lever veldig i nuet. I Rosenborg var de vant til en veldig kontinuitet, og så forsvant plutselig jeg ut døra igjen. Jeg tror de var mest skuffet over det.