VAL SENALES: – Det var et stritt år sånn sett. Jeg hadde mange baller i lufta.

Adresseavisen møter 35-åringen på Piccolo Hotel Gurscher, et trestjerners hotell helt i enden av Val Senales. Over gata ligger gondolbanen som frakter langrennsløperne opp til den sju kilometer lange skiløypa på breen.

I høst har familiefaren oppholdt seg flere uker i Alpene sammen med Petter Northug.

– Jeg er avhengig av å ha en forståelsesfull familie. Det går kjempefint. Kine har vært med i gamet før og vet hva det dreier seg om. Hun vet at jeg brenner for dette og jeg har full støtte.

LES HISTORIEN OM NORTHUG: Ti år med skandaler, bråk og gullmedaljer

Langrennsfamilie

Kveen snakker om Kine Beate Bjørnås, også hun tidligere langrennsløper som blant annet stilte til start på tre distanser under VM i Oberstdorf i 2005. Sammen har de to barn. Kveen tok permisjon fra lærerjobben ved Meråker videregående skole etter fjorårssesongen, for å kunne følge opp verdens beste skiløper på fulltid.

– I fjor ble det mange baller i lufta. Jeg var mye mer borte da, med skolesamlinger og to ukers høydeopphold.

På samme måte som Kine Beate Bjørnås var Stig Rune Kveen en hardtsatsende langrennsløper som var svært nær å slå gjennom i verdenstoppen. Som for så mange andre ble det bare nesten. I 2008 var han lei av langrenn, la opp og gikk inn i databransjen.

– Da holdt jeg ikke på med langrenn i et par år. Så var jeg så heldig å få jobb i Meråker og kom tilbake til miljøet.

Sover dårlig

Kveen forteller at han både var litt utbrent og ihjeltrent da han la skiene på hylla.

– Da var det bare godt å komme seg bort fra miljøet. Så kom jeg tilbake. Nå trives jeg veldig godt i trenerrollen. Jeg får konkurransekicket. Jeg føler det som om det er jeg som skal ut for å gå når vi forbereder oss til konkurranser. Jeg sover dårlig natta før Petter skal gå skirenn. Det er veldig mye adrenalin.

Før han ble Northug-trener hadde han grunnfag og mellomfag i idrett, men manglet den praktisk-pedagogiske utdanningen. Nå kan Northugs trener endelig titulere seg som «adjunkt med tilleggsutdanning».

– Det ingen vet var at jeg gjorde ferdig utdanningen sist sesong, samtidig som jeg var med Petter og jobbet på skolen.

Eksamen i mai

Etter å ha fått VM-suksessen fra Falun litt på avstand gjennomførte han eksamen i mai.

– Da ble jeg offisielt utdannet lærer. For å få fast stilling måtte jeg ha ped-en i bunn. Det var et heftig år i fjor, innrømmer Kveen.

– Var det Petter som spurte deg om du ville være trener på fulltid?

– Det husker jeg ikke helt. Jeg tror at jeg selv fant ut at det var smartest å gjøre det slik, med tanke på stressnivå og fokus.

Planen er at både Northug og Kveen reiser hjem til Norge onsdag. Sesongåpningen er på Beitostølen fredag i neste uke.