16 av dem kom i VM. Nå er landslagskarrieren over og Klose har ingen planer om å vende tilbake.

– Dere vet at når jeg har tatt en beslutning så snur jeg aldri. Jeg er stolt når jeg tenker tilbake min siste kamp for landet mitt.

Den kampen var VM-finalen mot Argentina, 13. juli 2014. Tyskland ble verdensmester. Klose brukte 2014-VM til å sette inn sinn 15. og 16. VM-scoring.

Det vakreste

– Det var det vakreste øyeblikket i livet mitt. Vi har så mange sterke spillere som vil fortsette på samme måte uten meg.

Adresseavisen møtte Lazio-stjernen på klubbens treningsfelt noen mil utenfor Roma i forkant av kampen på Olympiastadion for to uker siden. Treningsanlegget i Formello er til forskjell fra Lerkendal fullstendig lukket. Skal du komme innenfor portene, som er godt bevoktet av flere væpnede vakter, må du ha en avtale.

Har du imidlertid kommet inn, er gjestfriheten stor. Sammen med trener Stefano Pioli ankom Klose klubbens presselokale i treningsdress, håndhilste på Adresseavisens utsendte og tok seg god tid. Ved siden av stjerneangriperen og treneren gikk klubbens presseansvarlige, som pratet om en annen av klubbens legender, Paul Gascoigne. Det er et par tiår siden den skandaliserte briten herjet på Olympiastadion. Gazza hadde nylig vært i Roma for å besøke klubben, et møte som ifølge pressesjefen var rørende.

Vil bli trener

Klose kom aldri på banen i oppgjøret mot Rosenborg på Olympiastadion. Nå er han frisk og klar. I hjemmekampen mot AC Milan sist søndag var han i førsteelleveren.

Uansett er karrieren til 37-åringen er i ferd med å gå mot slutten. Det legger han ikke skjul på selv heller.

– Som jeg alltid har gjort, så får jeg se etter jul hvordan formen er. I fremtiden vil jeg gjerne bli trener.

Han flyttet sammen med familien ut av Polen til Frankrike da han var tre år gammel. I 1987 endte de opp i Tyskland. Da var Miroslav ni år. Både faren og moren var dyktige idrettsutøvere, henholdsvis i fotball og håndball. Faren spilte profesjonelt i franske Auxerre.

Han kom til Kaiserslautern før årtusenskiftet og havnet i Werder Bremen i 2004. Der bøttet han inn mål. I 2001 debuterte han for landslaget. VM-eventyret startet året etter.

I 2002, 2006 og 2010 laget han til sammen 14 scoringer. Før mesterskapet i Brasil i fjor var det bare brasilianske Ronaldo som hadde flere med 15.

Historisk mot Brasil

I overkjørselen av Brasil i semifinalen, en kamp hvor Tyskland til slutt vant hele 7-1, scoret Klose sitt 16. VM-mål. Ingen hadde gjort noe lignende.

– Jeg er stolt. Jeg spilte min siste kamp for Tyskland i 2014 og jeg er stolt over det jeg har gjort. Og i Brasil skjedde det vakreste i livet mitt.

Nå er han den mest rutinerte spilleren på Lazio. Landslagstiden er over.

– Mario Gomez er i veldig god form. Mario Götze er ung og på rett vei. Alt han har gjort hittil har vært utmerket. Vi må gi de unge spillerne tid, sier Klose om sine erstattere på landslaget.

Noe comeback på landslaget er uaktuelt før neste års EM i Frankrike.

– De som kjenner meg vet at hvis jeg treffer en beslutning, så går jeg aldri tilbake.

Torsdag kveld er i han i Lazio-troppen som skal prøve å ta en ny trepoenger mot Rosenborg i Europaligaen.

Stjerne: Miroslav Klose på Lazios treningsfelt. I morgen kommer han til Lerkendal. Foto: GLEN MUSK
VM-helt: – Det vakreste øyeblikket i livet mitt, sier Miroslav Klose om VM-gullet i fjor sommer. Foto: NTB SCANPIX, Ap