Petter Northug gjør alt som står i hans makt for å vinne Tour de Ski. Fra starten av desember vil han oppholde seg over én måned i strekk i Alpene.

Det betyr at julaften blir feiret over 200 mil fra familiegården i Mosvik, sannsynligvis i den vesle landsbyen Sertig i Sveits, 1861 meter over havet.

- Jeg tipper det blir enten i Pontresina, Davos, Sertig, Seiser Alm eller på Berninapasset, sier Petter Northug til Adresseavisen, på vei ut fra skistadion på Beitostølen.

- Det blir ikke jul for deg i Mosvika?

- Nei, plan A er å holde seg i høyden, fordi Tour de Ski starter på mellomhøyde.

Trener i Sverige

Sammen med verdenscupen sammenlagt og den avsluttende touren i Canada er Tour de Ski sesongens store mål for Petter Northug, som søndag gikk inn til andreplass på sprinten.

Årets Tour de Ski starter i sveitsiske Lenzerheide, på 1500 meters høyde, med sprint 1. nyttårsdag. Frem til da skal Petter Northug gå en rekke konkurranser og vil bli lite å se hjemme i Trøndelag.

Trolig reiser han til Sverige og Bruksvallarna allerede mandag. Der er det nå meldt om gode snøforhold. Northug skal delta i den svenske sesongåpningen på fredag.

- Planen er å få en god treningsuke der, å opprettholde mengde og å få en gjennomkjøring på fredag. Kanskje også ei god hardøkt i tillegg. Dersom det er fine skiforhold, skal vi finne roen der og få trent, sier trener Stig Rune Kveen.

Går alt før jul

Etter å ha satt farge på både den norske og svenske sesongåpningen starter alvoret i Kuusamo 27. november. Der er det tre distanser i verdenscupen. Helga etterpå er det to løp på Lillehammer, deretter to renn i Davos og så to distanser i Toblach like før jul. Planen er at Northug skal gå alt.

Northug drar sammen med landslaget til høyden rett etter konkurransene på Lillehammer tidlig i desember. Han reiser ikke tilbake til Norge etter løpene i Toblach og blir dermed værende i Mellom-Europa helt frem til Tour de Ski-åpningen. Noen retur til Trøndelag blir det ikke før langt utpå nyåret, etter målgang i Tour de Ski.

De første konkurransene Northug står over i årets sesong blir sprinten i Planica helga etter målgang i Tour de Ski, i midten av januar.

Får kanskje selskap til jul

Om Northug må feire julaften på et hotell i Alpene helt på egen hånd, eller om han får selskap, er fortsatt uvisst.

- Jeg vet ikke Even blir med. Han har ikke lagt noen endelig plan ennå. Det kan hende at han skal gjennomføre et høydeopphold han også. Tomas vet jeg ikke hva skal gjøre, jeg tror han blir hjemme i jula, sier Petter Northug.

Trener Stig Rune Kveen er ansatt på fulltid for å følge opp Northug. På julaften må imidlertid Northug trolig klare seg på egen hånd.

- Jeg blir neppe med ham på julaften, men kommer nok til å bistå ham under oppholdet i Mellom-Europa, sier tobarnsfaren.

Kritisk til nivået

Etter å ha gått rett forbi skrivende presse etter fjerdeplassen på 15-kilometeren lørdag, brukte Northug god tid til å svare på spørsmål søndag. Han er godt fornøyd med åpningshelga.

- All erfaring sier at jeg ikke vil blomstre ordentlig før om en ukes tid, med tanke på høydeoppholdet jeg har hatt. Jeg har vært nede i ni-ti-dager nå og ifølge mine bøker er det fra dag 13 og 14 jeg begynner å få punchen.

Lørdag fikk Northug og resten av norgeseliten juling av suverene Martin Johnsrud Sundby. Northug mener Røa-mannen er verdens beste løper på distanserenn og er kritisk til det resten driver med.

- Vi skryter hemningsløst av bredden i Norge, men når vi bak Martin blir knust som vi gjør, må vi stille spørsmål om nivået faktisk er så bra og at vi kanskje må se litt på hva vi andre bak gjør. Vi blir slått med såpass mye at det er flaut.