– Dette er en heksejakt på meningsmotstandere, men det kom ikke helt uventet, sier talsmann Jørgen Midtlyng i Redd Midtnorsk Travsport.

Midtlyng, som representerer utbryterne i Midt-Norge travforbund (MNTF), har selv kommet med sterke karakteristikker og meninger i media om prosessen rundt salget av Leangen travbane. Han er derfor ikke overrasket over at motparten forsøker å stoppe kritikken.

Frykter ikke utkastelse

– Nei, jeg hadde ventet dette som et siste desperate forsøk fra travforbundet på å legge lokk på meningsytringene, sier Midtlyng.

– Frykter du ekskluderinger?

– Nei, de må kartlegge så mye de vil. Jeg er ikke bekymret for å bli ekskludert. Jeg har vært talefør og uredd, men også forfulgt for mine meninger. Dette lever jeg greit med, sier Midtlyng.

I et brev fra 2. desember ber Orkdalregionen Trav om at moderselskapet DNT kartlegger enkeltpersoner og gruppers «negative og destruktive prosesser, samt negative og til dels ekstreme uttalelser» i media i forbindelse med lovlige vedtak for salg av Leangen travbane. I samme brev som er stilet til MNTF ber de åtte lokale travlagene i Orkdal om at DNT vurderer å ekskludere personer eller grupper dersom de har brakt travsporten i vanry.

– Er det ikke drastisk å kartlegge og eventuelt ekskludere personer for meningsytringer i media, styreleder Rolf Furuhaug i Orkdalregionen Trav?

– Nei, det er ikke drastisk. Kanskje er det litt feil ordbruk. Vi snakker ikke om kartlegging i den forstand, og det er travselskapet som må ta stilling til ekskludering. Vi mener likevel at det må reageres på tillitsvalgte i organisasjonen som motarbeider lovlige vedtak, og skjeller ut folk i organisasjonen etter noter.

Vil gi reprimande

Furuhaug mener det skal være en viss takhøyde i travorganisasjonen, men at dette er overskredet. Han er imidlertid forsiktig med å peke på syndere.

– Tenker du på utbryterne «Redd midtnorsk travsport», som lenge har ønsket å stoppe salget og krever ny behandling av saken?

– Ja, jeg innrømmer at det er en organisasjon som har motarbeidet vedtaket om salget av Leangen travbane. Det er også enkeltpersoner som har opptrådt på en kritikkverdig måte i denne saken, sier Furuhaug.

– Og disse bør kastes ut av organisasjonen?

– Nei, men de trenger i alle fall en reprimande, sier Furuhaug. Han legger til at de i går kveld diskuterte om de skulle endre ordlyden i brevet til DNT, blant annet på bruken av «kartlegging og ekskludering».

Sak i DNT

Denne uken behandlet Midt-Norge travforbund oppfordringen fra de lokale travlagene i Orkdalregionen. Med fem mot to stemmer gikk styret inn for å sende brevet til DNT sentralt med sikte på å få kravet om kartlegging saksbehandlet. Forbundssekretær Sverre Hosen i MNTF sier flere styremedlemmer tok opp spørsmålet om slik kartlegging var lovlig, men det spørsmålet overlates nå til DNT. Saken kan komme opp i DNTs styremøte til helgen.

Salget av Leangen travbane ble vedtatt i MNTFs generalforsamling i 2013 på visse betingelser. Dette vedtaket er ikke omstridt. Partene krangler imidlertid om hvorvidt betingelsene i vedtaket er innfridd. Det går både på økonomiske forhold, men også på prosessen rundt plasseringen av en ny travbane. Partene har vært i flere møter, blant annet et dialogmøte som endte i full krangel om hva de var enige om. Nå avgjøres trolig saken i voldgiftsretten i begynnelsen av neste år.