– Det kan være begge deler, for å si det rett ut. I kampens hete kan alt skje. Men slåssing holder vi oss unna, sier politioverbetjent Håkon Jørgensen.

Sammen med de andre i arrangørkomiteen til Politiets idrettslag i Sør-Trøndelag (PIL) gjør han seg klar til å ta imot rundt 700 fotballspillende politifolk til Politimesterskapet for innendørsfotball denne uka. Mesterskapet er ett av mange interne idrettsmesterskap i etaten.

Blir 20 igjen

Trondheim har arrangert mesterskapet tidligere, både i 2006 og i 2010, da også med Jørgensen som leder av staben. I fjor ble fotballmesterskapet arrangert på Lillestrøm.

– Folk gleder seg som unger. Og det sosiale betyr veldig mye. I vårt yrke kommer en borti en del tøffe ting og da kan det være godt å komme seg litt bort og snakke med andre. Det er også en mulighet til å treffe igjen gamle kolleger som de kanskje ikke har sett på lenge. Og banketten etterpå er alltid artig!

I løpet av de to dagene skal det spilles nærmere 200 kamper i klassene herre, old boys, veteran og en dameklasse. Innkvarteringen er i god fotballånd lagt til Scandic Lerkendal.

– Det ligger veldig mye arbeid bak dette, men jeg har en bra gjeng rundt meg, sier 57-åringen som også skal spille selv på et av trondheimslagene.

– En blir som en 20-åring igjen når en kommer utpå banen. Det er skikkelig artig, sier han, og oppfordrer folk til å ta turen innom for å se. Kampene spilles mellom klokken 08.00 og 16.00 tirsdag og onsdag.

I sommer var han også arrangør da Nordisk Politimesterskap for politilandslag ble arrangert i Trondheim.

Tett på RBK

Fotballen har vært viktig for han hele livet. Først som aktiv spiller, med mange år både på Rosenborg og senere Strindheim på slutten av 70-tallet og tidlig på 80-tallet. Som politibetjent har han jobbet tett på Rosenborg, de siste årene sammen med RBKs sikkerhetssjef Arne Engtrø.

– Det er artig å jobbe med kamparrangementene. Fotballsupportere og hooligans, hvis en skal kalle dem det, må behandles på en spesiell måte. Jeg er veldig fornøyd med samarbeidet vi har med Rosenborg, sier Jørgensen.

Kort vei til sykehus

Til sommeren har han oppnådd pensjonsalder for politifolk. Men han har ingen planer om å slutte enda, selv om han går i turnus med hyppige kvelds- og nattevakter.

– Jeg stortrives. Du venner deg til turnusen, og da har du ikke lyst til å gå ren dagtid. Om du ikke sliter med helsa og får sove når du kommer hjem fra nattvakter er det ikke noe problem. Jeg trives veldig godt sammen med «ungdommen», og jeg har mange flinke kolleger. Det er givende å bidra i samfunnet med å ta de kriminelle når de begår straffbare handlinger, og samtidig prøve å hjelpe dem. Det er viktig å behandle dem med respekt. De er bare mennesker de også, og de har vært uheldige med livet sitt, sier Jørgensen.

I mai i fjor snakket vi med gammelpolitimester Per M. Marum som fylte 75. – Politilivet har vært veldig givende, med mange gledelige opplevelser, fortalte Marum.

Men akkurat nå handler det mest om fotball for politioverbetjenten. Jørgensen håper på en skadefri turnering, men vet at det kan gå hardt for seg i bedriftsfotballen.

– Vi må nesten forvente at det blir noe. Vi har booket Røde Kors, og dessuten er det kort vei til sykehuset, ler Jørgensen.