– Det er kjempeartig å få fisk, og jeg synes det er kult å være med på fiskeleir. Jeg er veldig interessert i jakt og fiske, sier Karoline Kiran Fagermyr. Som for øvrig også skal ta jaktprøven.

Karoline får oppleve noe veldig mange unger ikke får oppleve – nemlig å få en ørret på kroken. Stadig flere unger har aldri tatt i en fiskestang. Det ønsker Åfjord Jeger- og fiskerforening (ÅFJJ) å gjøre noe med.

– Vi har fått unger på leiren vår som aldri har fisket før. Vårt tilbud går til unger mellom 10–14 år og interessen er stor. Det gir oss også mye tilbake å jobbe med ungene, sier leder for jakt- og fiskeleiren i regi av ÅFJJ, Ernst Hårstad.

Gratis fiske for unger

I slutten av mai slo 30 unger fra Åfjord teltleir ved en av kommunens mange fiskevann. Det ble fiske, i år både med stang, garnsetting og landnot. I Ugedalsvatnet trakk ungdommen godt med fisk i garnet, det ble dratt landnot i Litjvatnet i Sørdalen og i en elv i samme vassdrag.

– Vi har litt forskjellig tilbud fra år til år, der ungene også får prøve skyting med luft- og salonggevær. Flere av de unge har aldri vært borti våpen før.

Hårstad sier ungene i størst mulig grad skal blir selvhjulpne. De lærer å gjøre opp fisk og grille fisken. Hensikten er å få flere til å benytte det flotte tilbudet, unge har i naturen. Det er nemlig lovfestet at barn og unge under 16 år har rett til gratis fiskekort for fiske etter innlandsfisk i perioden fra 1. januar til 20. august.

Lærer opp foreldre

– Det er dessverre altfor lite uttak av fisk. Derfor bør flere benytte seg av tilbudet. Vi gir også ut billig juniorkort i en del av lakseelvene i Åfjord for dem som er ekstra interesserte.

Moderforeningen, NJFF, har satset på å få foreldre ut på fiske, mest for å lære opp foreldrene til å ta med ungene på fisketur.

Mor til Karoline, Beate Kiran, forteller at hun ikke trengte oppfordre datteren til å bli med. Det hadde hun lyst til selv.

– Karoline er mye ute og fisker med tanten både om sommeren og vinteren, mens hun og faren er på sjøen i båt. Jeg synes det er trist at unger aldri har opplevd å fiske. Det er viktig å ta med ungene ut tidlig. De kan jo ikke bare sitte foran skjermen, sier Beate Kiran.

Norges jeger- og fiskeforbunds ørretsluk.