Lørdag 19. mai 1917 møttes 12 kompiser oppe ved Rosenborg-sletta på Møllenberg.

Etter en times diskusjon klubbet nyvalgt formann Gunnar Gravem gjennom at fotballklubben Odd var stiftet, selv om kontingenten på 25 øre i uka etter sigende var av det noe stive slaget. Ti år senere, da klubben ble del av krets og forbund, skiftet den navn til Rosenborg Ballklub.

Resten er 100 år ren fotballhistorie.

Opprykket i 1931

Mange hundre spillere har vært innom i løpet av alle disse årene. Mye har da også vært skrevet om norsk fotballs største klubb gjennom historien. Svært mye.

Derfor blir en av Adresseavisens markeringer av RBK-jubileet en hyllest til nettopp dem som har vært med på å gi oss alle opplevelsene – spillerne. Helt fra stiftelsesmøtet, via opprykket til den regionale A-serien i 1931, gjennombruddet i 1960, Eggen-comebacket i 1988, storhetsperioden på 90-tallet og fram til to ganger «the double» under Kåre Ingebrigtsen.

Dette er derfor en 100 navn lang feiring av dem vi husker best. Enten det har vært med sugende sklitaklinger, spektakulære scoringer – eller gjennom en karisma Lerkendal-publikummet fortsatt husker.

Vanskelig oppgave

Så skal det sies at det ikke har vært noen enkel oppgave Adresseavisen har tatt på seg. Noe som understrekes av Rosenborg-legenden Nils Arne Eggen i artikkelen ved siden av. For hvordan i all verden vurderer man en RBK-spiller?

Eller for å gjøre om på spørsmålet: Hvorfor bli kjent på nytt med «Os-ekspressen» Viggo Sundmoen, som blant annet var med klubben i 2. divisjon? Mens Sebastián Eguren, tidligere stjerne i spansk La Liga og med 54 landskamper, ikke er på lista i det hele tatt?

Da vi satte oss ned og diskuterte navn, jobbet vi ut fra fire kriterier:

* RBK-karrieren. Dette er vektlagt mer enn spillerens karriere i sin helhet, med Eguren som et godt eksempel. Han er av RBKs beste spillere om man ser karrieren under ett. I RBK satt han imidlertid i fryseboksen.

* Ettermælet etter endt RBK-karriere. Hvilke spillere er det som «overlever» egen tid på banen? Enkelte har blitt ikonisert i større grad enn andre, også i periodene RBK har slitt mer sportslig. Viggo Sundmoen er et eksempel. Osingen var ikke RBKs beste spiller, men «gjorde noe» med publikum med sin spillestil og væremåte.

* God «i sin tid»: Hvor mye preget spilleren «sitt» RBK-lag? Det vil være umulig for alle som ikke var med mot AC Milan, Valencia eller Dortmund å bli sammenlignet med de tre kampene. Ikke minst for spillerne fra før gjennombruddet i 1960. Men enkeltspillere har stått fram for RBK i alle tider. Det må vektes.

* Fotballkarrieren i sin helhet: Dette må også vektlegges, men altså til en viss grad. Hvor setter man landslagslegenden Rune Bratseth på en slik liste? Hva med Valencia-stjerne John Carew?

Din stemme teller

Nils Arne Eggen sier: – Legg ut denne lista på nett, og det vil bli voldsomme diskusjoner.

Det håper vi, også. Derfor vil dere leserne få medbestemmelsesrett når de ti beste i historien skal settes i rekkefølge. Vi tar ti og ti spillere i slenge, så topp ti-lista kommer i mai, når jubileumskampen nærmer seg. Da teller deres stemme like mye som vår egen, i en kåring som ender i at «tidenes beste RBK-spiller» blir offentliggjort på Lerkendal den 20. mai.

PS! Adressa-juryen har bestått av Ole K. Sagbakken, Kjetil Kroksæter, Petter Rasmus, Christian Stendal og Geir Svardal. Vi ønsker å takke RBK-æresmedlem Tor Kleveland for god hjelp underveis, og også et fyldig spillerarkiv på klubbens hjemmesider, rbk.no.