«Tidens guder er dens menn», siterer Nils Arne Eggen fra sin favorittdikter Henrik Wergeland.

Slik er det med fotballspillere også, til og med dem som har spilt i den svarte og hvite RBK-drakten gjennom 100 år.

Når de 100 beste Rosenborg-spillerne gjennom 100 år skal kåres, er det naturlig å konsultere Eggen. Han har jo vært på Lerkendal mer eller mindre kontinuerlig i over halvparten av klubbens historie, og han har hatt en sentral rolle i alt klubben har oppnådd.

Likte du dette? Les også: RBK-gutta slik du ( nesten) aldri har sett dem

Likte du dette? Les også: Slik forvandlet Kåre Ingebrigtsen Rosenborg

Denne gangen skal han slippe å ta de vanskelige beslutningene. Eggen skal slippe å avgjøre om John Krogh står foran Ståle Stensaas eller ikke? Vi legger vår liste med 100 navn i rangert rekkefølge i RBK-guruens fang og spør om han kan hjelpe oss å kvalitetssikre. Har vi glemt noen? Og er det noen som er helt feil plassert.

Hvor havner han på lista? Nils Arne var både back og midtstopper, og spilte på landslaget og Nordens lag i sin tid. Her sjekker han Lerkendal-matta før en kamp på Lerkendal i 1966.

På beina igjen

Eggen kaster et kjapt blikk på den og ser kompiser han spilte sammen med på 60-tallet stå ved siden av noen han trente på 90-tallet.

-Dette blir helt Kafka for meg, buldrer han i kjent stil. Før han ser nærmere på lista og begynner å resonnere. Han synes åpenbart oppgaven er morsom og begynner å legge ut om kvalitetene til den ene etter den andre fra sin første tid i Rosenborg, altså fra 1960 da han var hentet til Rosenborg fordi han hadde vist seg som et svært lovende talent.

Vi enes om at oppgaven å sammenligne spillere fra forskjellige epoker, er umulig. Men hvis vi tar utgangspunkt i at enerne i sin tid også ville vært blant de beste i nåtid, kan man forsvare øvelsen.

-Jeg synes dere har truffet godt på de ti første.

-Er det noen tvil om hvem som skal stå helt øverst?

-Nei!

Trenerlegenden er på beina igjen etter bruddet i ryggen. Smertene er borte og han klarer ikke å sitte lenge i ro før han må opp og røre på beina. Da er det kjekt å ha rullatoren å støtte seg til.

-Jeg klarer å gå uten rullator også, forsikrer han.

Den første Eggen-generalen: Nils Arne Eggen og Sverre Brandhaug, tilbake i 1988. Starten av storhetstida for RBK.

Slo langpasninger

Eggen minner oss om at Rosenborg er en klubb som ikke bare skaper stolte øyeblikk, den har også utviklet personligheter, åpnet dører til den store verden og for noen åpnet fotballen for karriere på andre plan. For eksempel gikk tre fotballpresidenter fotballskolen sin på Lerkendal.

Da Nils Arne Eggen kom til Rosenborg i 1960 var han vant til å slå en og annen langpasning fra sin tid i Orkdal. Det var ikke veldig populært i byklubben. Kåre Rønnes var frempå med følgende beskjed til nykommeren: – Her spiller vi til nærmeste hvit!

Kåre Rønnes ordre ble stående som et mantra for 60-laget. Med den enkle strategien spilte de pur unge ut all eldre og velrenommert motstand på sin vei til finalen i 1960. Og finalene, det måtte som kjent to kamper til for å slå Odd, ble starten på Rosenborg-eventyret.

- Ikke legg ut på nettet

Vi får ikke plass til alle heltene fra 60-laget, like lite som alle som var delaktig i «mirakelet i Milano». Det er et kvalitetsstempel for de 100 utvalgte. Rune Bratseths strålende proffkarriere, Nils Arne Eggens eventyrlige trenerkarriere eller Einar Jørums ti år som fotballpresident, vektlegges ikke i denne kåringen. Den skal gjenspeile hva de gjorde på banen – i RBK-trøya.

Å kåre de 100 beste i rangert rekkefølge, er en måte å hedre de som har bidratt til å gjøre Rosenborg til trøndernes stolthet. Noen fasit blir det aldri, for som alltid i fotball er det mange svar.

-Dere må ikke finne på legge ut dette på nettet for da blir det voldsomme diskusjoner, advarer Eggen. Han finner noen som har havnet for langt ned på listen og foreslår å bytte noen som er for høyt oppe.

-Og så er det noen jeg gjerne skulle hatt inn på listen, men jeg vet ikke hvem jeg skal bytte dem med…