Rett før sin aller første RBK-trening bar det nemlig på sykehus. Der ble Hanssen liggende en hel uke, som skulle vært brukt på å imponere Nils Arne Eggen.

- Det var 1. februar 1971, samme morgen som jeg kom til Trondheim. Jeg var sjaber. En ispigg hadde gått gjennom en tånegl og inn i tåa, og nå hadde jeg en blå strek langt oppover låret. Blodforgiftning. Da jeg først kom meg på treningsfeltet, hadde Bjørn (Wirkola), som spilte for Melhus, trent en stund med RBK. Han ble spiss, mens jeg ble høyrekant.

Les også: 23-åringen var Trondheims største talent - så falt han i fjorden

Les også: RBKs 100 beste - Se oversikten her

De første Glimt-spillerne

Det har gått snart 44 år siden 73-årige Arne Hanssen spilte sin siste kamp for Rosenborg. Men det er fortsatt han, sammen med Terje Mørkved, som trekkes fram når man snakker om forholdet mellom RBK og Bodø/Glimt.

I moderne tid har en rekke spillere vekslet mellom klubbene. Men Hanssen og Mørkved ble pionerer da de kom fra nord foran 1971-sesongen. Mørkved var venstrekant, mens Hanssen, som hadde pøst inn mål i den nordnorske ligaen, var hentet som kraftspiss.

Men Nils Arne Eggen tenkte offensivt også i sitt aller første år som hovedtrener for RBK. Da Wirkola tok spissplassen drillet Eggen Hanssen i stedet inn som «sidespiss» – ikke ulikt hva han gjorde med Harald Brattbakk og Sigurd Rushfeldt i storhetstida.

STRAK VRIST: Arne Hanssen er tidenes toppscorer i Bodø/Glimt. – Jeg skjøt hardt – og presist, sier han i dag om årsaken til dette.

Grepet var en suksess, og Eggen ble historisk da han tok Rosenborg til «The double» på sitt første forsøk. Det ble også Hanssen, som den dag i dag pryder en hel vegg inne på Brakka. 2-0-scoringen fra cupfinalen i 1971, et skudd «så hardt at det ville nådd til Fredrikstad om det ikke hadde gått i mål», er av de vakreste cupfinalemålene noen sinne. Det ble foreviget av Jan Greve i VG, og er i dag et av de mest ikoniske motivene i Rosenborgs historie.

- For noen år siden sa jeg til Nils Arne at bildet kan ha gått ut på dato. Men da fikk jeg bare til svar: Det bildet skal aldri ned fra veggen. Det er selvsagt litt stas, smiler Hanssen, når vi treffer ham på Aspmyra i Bodø – hans andre hjemmebane.

Toppscorer gjennom tidene: Ingen har scoret flere mål i Glimthistorien enn Arne Hanssen. Men han huskes også fremdels for kryss-skuddet på Ullevaal i 1972.

Hadde ikke telefon

73-åringen ble født i Ballangen, men havnet i Glimt på grunn av en ti år eldre bror som spilte for klubben. Her debuterte han som 17-åring, og var 26 år da telefonen fra Trondheim kom. I løpet av de årene hadde Hanssen banket inn mål på bestilling i nord, og er den dag i dag tidenes toppscorer i Glimt.

Men i 1970 var han lei. Nord-Norge var fortsatt ikke innlemmet i det helnorske seriesystemet, og det var «de samme midtstopperne hver helg, hvert år». Så da sekretær i RBK-styret, Ole Løkken Hansen, ringte den høstkvelden i ’70, var saken grei.

- Jeg hadde ikke telefon, så RBK-ledelsen ringte naboen, "han Møller". Klubbformann Eldar Hansen kom til Bodø, og jeg og Terje (Mørkved) flyttet våren etter inn i George Curtis’ leilighet på Othilienborg, sier Hanssen.

Kona Paula var lærer, og familien kom derfor flyttende etter noen måneder senere. Da var Hanssen for lengst etablert på RBKs høyreflanke, og daværende formann Eldar Hansen var så giret på at Hanssen skulle fortsette å levere på banen, at han tilbød Bodø-familien sin egen leilighet. Mørkved fortsatte å bo i Curtis-huset, Hanssen flyttet inn hos klubbformannen – mens Eldar Hansen selv tok med egen familie til et halvferdig hus på Byåsen.

- Eldar bygget hus i den perioden, men det var langt fra ferdig. Jeg husker vi hadde fest hjemme hos ham etter at seriegullet var sikret, og da lå det fortsatt planker overalt. Det var heller ingen trapper. Så det var en flott gest av Eldar, sier Hanssen.

Fuktig bytur

Men tilbake til det sportslige: Sammen med Wirkola ble Hanssen toppscorer i RBK på første forsøk. 1971-sesongen startet midt på treet, men ble avsluttet knallsterkt. Ifølge Hanssen snudde alt etter en sosial, dog fuktig kveld på byen etter kvartfinalen i cupen. Da ble et RBK-lag som slet litt med samhandlingen ordentlig spleiset sosialt, og ting løsnet. Det endte med seriegull, og cupfinale mot Fredrikstad. Og etter at Jan Christiansen hadde headet RBK i ledelsen, dunket Hanssen til.

Mistet brillene på treningsleir: Arne Hanssen spilte i briller – helt til han kom til RBK. Da havnet brillene i sluket i bassenget på hotellet hvor RBK hadde treningsleir – og kom aldri til rette igjen. Her er Hanssen (nummer to fra venstre) sammen med Terje Mørkved (venstre, Per Inge Henriksen og Bjørn Wirkola.

- Jeg hadde bra tilslag, og traff stort sett det jeg ville. Landslagskeeper Per Haftorsen hadde ikke en sjanse, gliser Hanssen om dette nå.

RBK vant til slutt 4-1, og Hanssen scoret også flere ganger for RBK i europacupen den høsten - hvor det ble exit i 2. runde mot belgiske Lierse.

Året etter ble preget av voldsomt mange uavgjorte kamper, og RBK ble nummer fire. Etter vårsesongen 1973, hvor Hanssen spilte lite, dro han hjem til Bodø.

- Jeg ble ikke satset på i '73, ettersom det allerede var avtalt at vi skulle flytte tilbake i juni, forteller han han – som ble cupmester i Glimt i 1975, og også var med å slå RBK et par ganger på Lerkendal iført gul trøye.

I 1980 la Hanssen opp, og nå har bankmannen vært pensjonist i ti år.

- Jeg unner alle unge spiller å få noen år i RBK. Det er en meget god læretid, sier han.