Klubbeieren i Ruzomberok ble både skuffet og forbannet da Sapara selv vraket den russiske storklubben. Og i stedet ble "et røverkjøp til ti mill."

Les også: RBKs 100 beste - Se nedtellingen her

Les også: Derfor kårer vi RBKs 100 beste

- Det var snakk om mye penger om jeg gikk til CSKA. Mye mer enn i Rosenborg. Både for meg personlig og for Ruzomberok. Jeg var også i Moskva i to uker på vårparten i 2006 og trente med dem. Det var ikke hvilken som helst klubb: CSKA hadde vunnet UEFA-cupen året før. Men jeg syntes hele greia var spesiell. Vi bodde på et treningssenter, og det var væpnede vakter i gatene. "Alle" ville at jeg skulle signere. Men jeg følte meg ikke helt trygg, og torde ikke.

Les også: Tema: RBK 100

Les også:  Keeperkjempen var så viktig at han fikk utsatt en semifinale – hvor 21 000 sto på Lerkendal og ventet

Marek Sapara kikker bort mot kona Lucia, som støttet ham i avgjørelsen for 11 år siden. Og som han har fått to barn med siden ekteparet forlot Trondheim i 2010.

Så fortsetter han:

- Avtalen mellom klubbene var i orden. Det var langt fra lett å si nei. Men jeg følte ikke at det ble riktig.

Hamburg, CSKA, LSK – og RBK

Mai 2006: Det er noen uker siden 23-årige Sapara har kommet tilbake fra Moskva. I mellomtiden har han fortsatt herjingene i den slovakiske ligaen, og fører denne våren Ruzomberok til "The Double". En haug med klubber er interesserte, deriblant tyske Hamburg og russiske CSKA Moskva. Lillestrøm har også følere ute, samtidig som at RBK, gjennom nytilsatt speider Stig Torbjørnsen, har vært hissige på grøten en stund.

I all hemmelighet flys Sapara til Trondheim for å sjekke forholdene, og Sapara selv er giret. Men tross neiet til russiske rubler virker en overgang fortsatt vanskelig. Et senere møte mellom klubbledelsen og RBK-direktør Nils Skutle og Torbjørnsen i Slovakia ender blant annet i blankt nei. Men Rosenborg gir seg ikke. I denne perioden hadde Trond Henriksen og Bent Skammelsrud også vært på speidertur, og tilbakemeldingene er ikke til å misforstå: – Løp og kjøp.

Dermed økes tilbudet fra RBK fra seks millioner kroner til drøye ti millioner, og avtalen kan signeres. Noen måneder etter Trondheim-besøket bestemmes det at Sapara skal gå tvert Ruzomberok er ute av kvalifiseringen til Mesterligaen. Etter å ha slått ut Djurgården ryker slovakene ut for ja – nettopp – CSKA Moskva.

- Rosenborg ville ha meg mest, og var "på" allerede før jeg var i Russland. Jeg følte meg enormt velkommen, forklarer Sapara.

Gode kompiser: Marek Sapara og Steffen Iversen i RBK-årene.

Prøvde snus etter seriefinale

Noen dager etter overgangen kommer da også den ikoniske overskriften i Adresseavisen: "Et røverkjøp til ti mill."

En overskrift det er full dekning for. Sapara briljerte fra dag én. Med sine frispark og målgivende pasninger var han svært delaktig i at RBK tok igjen Branns forsprang på ti poeng og dermed vant serien i 2006. Sapara herjet mot Valencia i 2007 og var også sentral da Rosenborg gjenerobret tronen i 2009.

- Jeg husker seriefinalen mot Brann i 2006. Det var da jeg prøvde snus for første gang. Jeg fikk det av Mika Koppinen, og ble utrolig dårlig, gliser Sapara.

Før han legger til:

- Det var også i den kampen at supporterne begynte å rope "oh-ah Sapara". Jeg vil aldri glemme det.

Faren var trener

Så er det da også derfor Sapara fremdeles har så høy stjerne i RBK. Frisparkene og den slepne teknikken, ja, men han var også bohemen. Han flørtet med fansen og var den som kunne gjøre det uventede ute på Lerkendal-matta.

Samtidig ligger det hard jobbing i bunn. Fra tidlig alder. For Sapara har fotball vært lidenskap hele livet. Han vokste opp på et lite tettsted, Durdosik, og:

- Faren min, Vincent, var trener på lavere nivå i Slovakia. Vi så alt av fotball på TV, og jeg husker flere mesterligakamper med RBK fra barndommen. Ellers spilte jeg fotball hele tida. Det var helt naturlig å begynne på fotballgymnas.

Det førte ham etter hvert til Ruzomberok, som faktisk står med kun to titler i klubbhistorien: "The double" i perioden hvor Sapara herjet som verst.

Spilte VM for hjemlandet: Marek Sapara har 38 landskamper og var med Slovakia til Sør-Afrika i 2010 hvor han kom innpå i åttedelsfinalen mot Nederland. Slovakia tapte 2-1.

Tilbake til start

I dag er 35-åringen tilbake der alt startet, etter noen år i tyrkisk fotball. Han ble presentert som Ankaragücüs nye stjerne da RBK solgte ham dit for om lag 20 mill. i januar 2010. Siden dro han videre til Trabzonspor. Sapara spilte også VM for Slovakia i 2010.

Deretter kom noen år preget av kneskader, og i dag er han altså tilbake i hjemlandet.

- Jeg har vært skadefri en stund nå, og spiller alle kamper. Drømmen er fortsatt å komme tilbake til Trondheim. Enten som spiller eller trener, gliser han – og legger til at han går i farens fotspor og tar trenerkurs.

Dagen etter debuten: Marek Sapara stjal overskriftene fra dag én. Faksimile: Adresseavisen

Fikk Mourinho sparket

Så er det da også minnene fra nettopp Trondheim som fortsatt står sterkest hos indreløperen.

- Valencia i 2007. Særlig bortekampen, sier han – og tenker på "Miraklet på Mestalla". Men han er uenig i at dette var den beste RBK-kampen i hans tid.

- Vi tok med oss poeng fra Stamford Bridge. Det er mange som glemmer det, sier Sapara – og snakker om 1-1-kampen mot Chelsea, som ble den utløsende årsaken til at José Mourinho fikk sparken.

- Du var tydelig på at du ville vekk fra RBK sommeren 2009, og ble solgt vinteren etter. Hvorfor?

- Jeg hadde vært i Trondheim i fire år, og slet med å utvikle meg videre. I tillegg ville jeg inn i VM-troppen. Beskjeden derfra var at man helst så meg i en større liga. Det er lett å bli beskyldt for å gå etter pengene. Men jeg kunne ha tjent mye mer penger både i Russland og Tyskland enn i Tyrkia, svarer han.

I 2006 valgte han altså vekk Russland fordi han ikke følte seg trygg. Han valgte også vekk Tyskland fordi han ikke ville bli benkevarmer. I stedet valgte han Norge. Og RBK.

- Jeg hadde mine beste år her. Jeg har aldri angret, sier Sapara.