Det sier Marit Bjørgen, som har valgt nettopp Olsson når hun skal trekke frem den som har betydd mest i hennes eventyrlige karriere.

Reddet i siste liten

Stedet var Falun for noen sesonger siden. Bjørgen hadde gjort det bra på sprinten i Stockholm og hadde siste startnummer i neste distanse på VM-arenaen. Mens Bjørgen gjorde seg klar, var lagvenninnene allerede godt i gang med sine løp. Til smøreteamets store forskrekkelse stoppet skiene til de norske løperne nesten opp i nedoverkjøringene. Smørerne fant ut at de hadde sprayet på smurning fra feil flaske.

Skidronning: I løpet av sin eventyrlige karriere har Marit Bjørgen hentet hjem seks OL-gull og 18 gull i VM.

- Jeg så Perry kom løpende som en tulling nedover stadion. Jeg hadde bare fem minutter igjen til start, forteller Bjørgen.

- Det er sjelden jeg har sett ham så stresset.

Den svenske smøreren fjernet smurningen fra Bjørgens konkurranseski. Skidronningen opplevde minuttene før start nesten som panikkartet.

- Han la på noe nytt under skiene. Jeg hadde ikke peiling på om det ville sitte eller ikke, men det reddet min dag.

13 år med verdens beste

I 2004 fant de to sammen. Samarbeidet har vart i 13 år. Det har overlevd både enorm suksess og flere år med mange tårer og tunge nedturer.

- Det er vel ingen smører som har hatt en så privilegert oppgave som meg. 13 år med verdens beste skiløper har vært som en drøm.

FORNØYD: - Det er vel ingen smører som har hatt en så privilegert oppgave som meg. 13 år med verdens beste skiløper har vært som en drøm, sier Perry Olsson, her sammen med Marit Bjørgen under VM i Lahti sist sesong. Foto: RICHARD SAGEN

Perry Olsson er ikke den som snakker i store bokstaver. 61-åringen ble ansatt i skiforbundet i 2003. Svensken fikk etter hvert ansvar for de to største norske stjernene, Bjørgen og Petter Northug.

Bjørgens karriere gikk rett til værs frem mot VM i Oberstdorf i 2005. Da reiste hun hjem med tre gullmedaljer.

Så kom motgangen.

De tunge årene

Først Torino-OL i 2006, hvor hun måtte nøye seg med én sølvmedalje. Deretter VM i Sapporo året etter. Der ble det kun én bronsemedalje, på stafett. Så det tyngste mesterskapet av dem alle, VM i Liberec i 2009. Bjørgen var fortsatt megastjerne. Forventningene var nok en gang skyhøye, men hun måtte reise hjem uten en eneste medalje. Bjørgen antydet at det var aktuelt å legge opp.

- Perry er et følelsesmenneske han også. Jeg tror han blir lei seg på mine vegne, når jeg er lei meg, sier Marit.

- Jeg hadde kanskje den enkleste posisjon på den tiden, sier Perry om de tunge årene.

- Det handlet bare om at vi ikke lyktes med målene våre. Det påvirket sikkert andre mer enn meg, men jeg var naturligvis skuffet.

TETT SAMARBEID: Perry Olsson sammen med Marit Bjørgen i Val Senales i Italia sist høst. Foto: HÅVARD HAUGSETH JENSEN

Sprinten i Vancouver

Året etter, under Vancouver-OL i 2010, sto Marit Bjørgen frem som en ny skiløper. Hun hadde funnet tilbake til taktene fra Oberstdorf-VM og var bedre enn noen gang. Siden da har hun aldri sett seg tilbake, bare fortsatt å raske med seg gullmedaljer fra internasjonale mesterskap.

- Det første individuelle OL-gullet i Vancouver var veldig spesielt, sier Perry.

Det er den største opplevelsen i hele skidronningens karriere.

- Jeg husker da jeg kom i mål på sprinten. Jeg husker at du sto der da, sier Marit og ser bort på smøreren sin.

Brudd med Northug

- Det var fantastisk. Det største jeg også har opplevd i idrettssammenheng. Må jeg velge én opplevelse, så velger jeg den. Det var ikke like muntert i mesterskapene før, sier Perry.

- Hvilket inntrykk hadde du av Perry da han ble smøreren din?

- Han var voksen. Han hadde vært med i mange år som smører. Jeg fikk en veldig god trygghet.

Northug-smører: Perry Olsson var smører både for Marit Bjørgen og Petter Northug frem tiil 2013. Her under Val di Fiemme-VM i 2013. Nå er han tilbake også som Northugs smører. Foto: Richard Sagen

Høsten 2013 kom beskjeden om at Petter Northug, som nettopp hadde gått ut av det norske landslaget, brøt med sin mangeårige suksessmører. Perry Olsson ble lei seg. Det samme ble Bjørgen.

- Det var vel noe som lå over mitt hode. Det var kanskje litt overraskende for meg, sier Perry.

- Så han ble lei seg

- Jeg ble lei meg på vegne av Perry, for jeg så hvor lei seg han ble, sier Marit.

- Jeg tror Perry syntes det var tungt, og jeg så at han ble litt preget av det. For min del har det aldri vært tvil om at jeg vil ha ham som smører.

I høst ble det klart at Northug og Perry Olsson gjenforenes. Dermed kan det gå mot et OL hvor den rutinerte smøreren skal stå på dag og natt for å hjelpe de to trønderske stjernene til OL-medaljer.

Bjørgen sier at hun vil være fornøyd med ett individuelt gull.

- I så fall får vi håpe hun vinner ti-kilometeren, den hun ikke har vunnet, sier smøreren.

VETERANER: Marit Bjørgen i Kuusamo i november. 37-åringen går inn i en ny OL-sesong sammen med smører Perry Olsson (61). Foto: RICHARD SAGEN

Perry vil fortsette

- Det er vanskelig å velge, men ti-kilometer skøyting hadde vært noe. Jeg tror Charlotte (Kalla) også har lyst på den, sier Marit.

- Hvor lenge tror du Marits karriere varer?

- Det kan jo være slutt etter OL, men jeg håper hun fortsetter ett år til.

- Og hva med deg?

- Jeg har kontrakt ut sesongen, men ønsker å fortsette. Jeg kommer nok aldri til å få en utøver som Marit igjen, men vil fortsette uansett.

Ti kjappe