Mens folk flest nøt trøndersommeren i fulle drag, en sommer som satte varmerekorder både i temperatur og lengde, ble den en plage for Petter Northug og hans store tilhengerskare. For problemene ville ingen ende ta.

Man trodde det verste var over etter et OL som Northug selv beskrev som total fiasko. Men det var da problemene begynte. Og det handler om mye mer enn den ulykksalige bilturen på morgenkvisten 4. mai.

Siden har Skiforbundet gitt Petter Northug ett år til å delta i verdenscupen. Skiforbundet pensjonerer rett og slett Northug, hvis han ikke kommer tilbake til landslaget. De har også strammet inn på Northugs anledning til å promotere sin hovedsponsor. På toppen av dette har han en erstatningssak på nakken for avtalebrudd med Nye Høyder.

Men det verste kommer torsdag 9. oktober kl 10. Petter Northug kom fra en avsides grend i Mosvik og vokste til å bli en idrettsstjerne av internasjonalt format. Ingen arena var for stor for Petter, snarere er det slik at han trives best i de viktigste rennene med den største tilskuerskaren.

Northug vil føle seg komfortabel på bortebane hos den selverklærte «fienden» i Falun. Men i retten i dag vil han føle seg mer fremmed, ukomfortabel og ensom enn noensinne. Han sitter der helt alene, uten forsvarer, og må legge alle kort på bordet.

De første spørsmålene om navn, bopel og inntekt går det greit å besvare. Men for en Petter Northug som har gjort det til sitt varemerke aldri å krype for noen, er det uvant å bøye hodet, berette om hendelsesforløpet og innrømme sin uforbeholdne skyld på hvert enkelt tiltalepunkt. Det er seks av dem.

Etterpå må han bekrefte at han akseptere dommen.

I retten finnes det ikke rom for verbale sprell i kjent Northug-stil.

Ingen rettssak i Trøndelag har hatt så stor medieinteresse siden Bjugn-saken. I Norge har det aldri vært så stor interesse for en tilståelsesdom. To av de største riksmediene har bedt om syv og åtte plasser i rettssalen.

Det er ikke vanskelig å være enig i at saken er i ferd med å vokse ut over alle proporsjoner. Det skyldes selvfølgelig tiltaltes status som idrettsprofil, kjendis og kultfigur.

Jo, kjendiser får en ekstrastraff når de blir tatt for å miste førerkortet for høy fart eller promille. Hadde Petter Northugs ubetenksomhet stoppet med villmannskjøring, promille og totalhavari av bilen, ville denne saken vært ute av verden for lengst, trolig med en fet bot og beskjeden fengselsstraff.

Etter krasjen gjorde Northug vondt verre. De alvorligste tiltalepunktene går på at han forlot en skadet passasjer i bilen og at han avga falsk forklaring og anklage i avhør med politiet.

Petter Northug er ikke alene om å synes at det er en lettelse å få denne dagen overstått.