Samtidig stiller de spørsmål rundt Norges Skiforbunds fordeling av midler. Strindheim-sjef Oddbjørn Bruland sier Coop og Northug bidrar langt mer for klubben enn skiforbundet noen gang har gjort.

Lederen i Strindheims skiavdeling reagerer kraftig på kritikken Adressa-kommentator Kjetil Kroksæter rettet mot Coop mandag. Mens Kroksæter hevder at Coop snylter på idretten, sier Strindheim-lederen at klubben har fått langt mer penger å rutte med etter at Northug brøt ut av landslaget.

Mangedoblet inntektene

Strindheim fikk 25 000 kroner i årlig støtte fra landslaget da Northug var landslagsløper, og minimale muligheter til å bruke ham i markedssammenheng. Etter Northugs brudd har økonomien blitt kraftig bedret.

Strindheim, som formelt er den parten Coop tegnet avtale med da Northug gikk ut av landslaget, får direkte pengestøtte årlig fra handelskjempen. I tillegg gir Northug 50 000 kroner til klubben fra egen lomme. Oppå dette kommer støtte fra Coop til samlinger, utstyr og konkurranser. I sum er det verdt flere ganger mer enn de 25 000 kronene de fikk da Northug var landslagsløper.

Les også: - Reiste seg etter all motgangen

- Blir lite nyskaping

Bruland mener mulighetene for å utvikle nye toppløpere er langt bedre for Strindheim nå som de har Coop i ryggen, enn da Northug var landslagsløper.

- Støtten fra Aker er lite i forhold til den markedsverdien løperne kan ha for klubbene. Vi er en av få klubber som tar oss råd til å satse på junior- og seniorløpere. Når en av våre løpere går til landslaget, faller lite eller ingenting tilbake på klubben. Skiforbundet burde i langt større grad ha bidratt. Jeg opplever at skiforbundet er svært opptatt av at alle skal gå i deres takt. Slikt blir det lite nyskaping av.

Les også: Northug-klær må fjernes om tre uker

- Legger ikke til rette

Han fortsetter:

- De må tåle at folk er i opposisjon. Det Petter har gjort, ved å bryte ut og gå sin egen vei, er positivt for skiklubbene i Norge. Landslagsmodellen kan være bra, men det er kanskje på tide at den blir utfordret, sier Strindheim-sjefen.

Han avviser at det er en grådighetsholdning blant Northug-leiren og Coop.

- Når vi rekrutterer løpere til landslaget, mister utøveren markedsverdi for oss. Norges Skiforbund bør legge bedre til rette.

Bruland spår at private team vil overta den rollen hardtsatsende klubber som Strindheim og Byåsen har i dag, om ikke skiforbundet gir mer tilbake til grasrota.

Les også: Northug og skiforbundet unngikk pinligheten så vidt

- Petter kan flytte fjell

- Det kan verken klubbene eller forbundet være tjent med. Da får vi en situasjon som minner om sykkelsporten. Kanskje Petter faktisk er i ferd med å flytte fjell med det han nå har gjort. Ved å utfordre skiforbundet kan Petter kanskje bidra til at klubbene på sikt kan få bedre økonomi. Vi har i hvert fall aldri vært i tvil om at vi skal støtte ham og det valget han har tatt, sier Strindheim-lederen.

Adresseavisen forsøkte å innhente kommentarer fra skiforbundet til saken tirsdag kveld, men verken langrennssjef Åge Skinstad eller generalsekretær Stein Opsal i Norges skiforbund besvarte henvendelsene.