Garderoben på Lerkendal lukter svette fotballsko og i lufta svever søte drømmer om en stor framtid som fotballspiller.

Men Sondre Bolme (15) vet at veien dit er lang selv om han har fått plass i Rosenborgs akademi. Denne ettermiddagen parkerte pappa Ole Einar Bolme sin grå Opel utenfor Brakka på Lerkendal klokka 1530. Da var det 75 minutter siden far og sønn startet kjøreturen fra hjemstedet i Rindal, drøye ti mil unna. Når treninga er ferdig klokka 19, venter hjemturen, lekser, kveldsmat og til slutt senga på tiendeklassingen.

– Alt dreier seg om å følge opp Sondre akkurat nå, sier Ole Einar og ser på sønnen.

Da tilbudet om plass i Rosenborgs akademi kom, var de aldri i tvil om at de skulle takke ja.

– Jeg er heldig som har en så støttende familie, sier Sondre.

Hybellivet venter

– Det blir mye kjøring nå. Men til sommeren flytter Sondre på hybel, og til høsten begynner han på Strinda videregående skole, sier Bolme.

I ungdommen var han selv et talent og har hurtighet, en farlig venstrefot og spill i 1.divisjon på CV-en.

– Jeg fikk blant annet en kamp mot Henning Berg og Vålerenga, mimrer han.

Fotballkarrieren tok imidlertid slutt da militæret ventet.

– Det er mye mer systematisk opplegg rundt de unge fotballspillerne i dag. Nivået er også mye høyere, mener Bolme.

Det høye nivået synes Sondre er motiverende.

Mye egentrening

– Her må man arbeide hardt. Jeg synes det er motiverende at det er hard kamp om plassene. Selvsagt ofrer jeg mye. Jeg må ofte si nei til venner, men dette er drømmen min, sier 15-åringen som stortrives på treningsfeltet.

– Jeg har alltid trent og spilt mye med dem som er eldre enn meg. Der er tempoet større. I tillegg har jeg trent mye alene eller sammen med en kompis. Jeg har satt opp kjegler og gjort tekniske øvelser, jeg har terpet på skudd og spilt mye ball mot vegg.

Og stua, kan pappa fortelle, er et yndet treningssted for finter og vipping av ball. Tidligere var han treneren til Sondre på hjembygdas G14-års lag. Nå står han på sidelinja mens sønnen trener.

– Det har gått greit å være trener for ham, men tenker at foreldre ikke bør være trenere for sine egne barn når de blir eldre. Kanskje bør grensa gå ved 12 år. Som far til en av spillerne, er det enkelte valg man bør holde seg unna. Da laget skulle velge kaptein for eksempel, holdt jeg meg helt unna den avgjørelsen, sier han.

– Kjøreregler for foreldre

Torbjørn Lie, hovedansvarlig for U16, sier at Rosenborg hadde en nøye prat med familien Bolme om overgang til klubben var det riktige for dem.

– Han har lang vei til trening, men det endrer seg til sommeren, sier Lie.

Dette er det 6. året han har ansvaret for de yngste i akademiet.

– Vi har tettere kontakt med foreldrene nå og setter opp kjøreregler for dem. Foreldrene er ivrige, men de er «våre» på trening og kamp. For mange er det nytt at gutten deres må sitte på benken, men sånn vil det være.

For de yngste RBK-spillerne er det NM som er sesongens resultatmål.

– Vi har mest fokus på spillerutvikling. Trivsel og motivasjon er viktig, og guttene skal glede seg på vegne av hverandre når noen lykkes, sier Lie.

Sondre Bolme (15) deler drømmen om et liv som fotballspiller med de andre talentene som nettopp har fått plass i Rosenborgs akademi. Det blir lite tid til vennene hjemme i Rindal, men Sondre var aldri i tvil om at Rosenborg var det rette for ham da tilbudet kom. Foto: Mariann Dybdahl
Pappa Ole Einar Bolme kjører Sondre (15) til Lerkendal og trening med Rosenborg fem ganger i uka. Til sommeren blir det hybelliv i Trondheim. Foto: Mariann Dybdahl