Idrettsledere peker på innføringen av 0.-divisjon som årsaken.

– Mens det før var to klubber, Rosenborg og Ranheim, som var interessante for de beste spillerne, ser vi nå at det brer om seg med «fisking» av spillere til de beste lagene som skal spille i 0.-divisjon. Opprettelsen av 0.-divisjon i hui og hast bidrar til å kannibalisere barneidretten. Når mange nok forlater et lag for å spille for andre klubber, blir det mindre morsomt og motiverende for lagkameratene som er igjen. Miljøer går i oppløsning, sier Are Bergquist, styreleder i Freidig fotball.

Som Adresseavisen tidligere har fortalt, skal blant annet Rosenborg matche 15-åringene sine i den nye 0.-divisjon som er opprettet for klubber som er sentrale for utviklingsmiljøene i Trøndelag. 12 lag fra trøndelagsfylkene spiller i serien.

– En liten turbulens

– 1. divisjon mister status. Endringen av seriesystemet strider mot grunntanken om at fotballen skal ha flest mulig spillere, lengst mulig. Det virker som om kretsen er veldig opptatt av å bli verdensmester i Trøndelag, sier Bergquist.

–Vi er mange som lurer på hvorfor det var så viktig å innføre dette nå? Da vi fikk vite kriteriene for 0.-divisjon i høst, hadde vi flere spørsmål. Hva er hensikten? Hvorfor er Trøndelag fotballkrets den eneste som har en slik modell? Vi hadde en 1. divisjonsserie der mange klubber har byttet på å hevde seg. Og «kompislagene» har hatt tilbud om spill i 3. divisjon, sier han.

Arild Overvik, leder av sportslig utvalg i Kattem, kjenner også på utfordringene knyttet til det nye seriespillet.

– Det har vært en liten turbulens. Vi hadde tanker om hva vi skulle gjøre til sesongen som kommer, men landskapet er forandret, sier han.

Fokus på dem som blir

Derfor har Kattem jobbet med å definere hva klubben skal være ut ifra de nye forutsetningene.

– For oss blir det godt nok å bruke tid på barne- og breddefotballen. Noen må jo være god på dette også. Kanskje kan 0.-divisjon bidra til at flere klubber gjør hensiktsmessige veivalg, sier han.

John-Tore Dreier, sportslig leder i Flatås fotball, har mistet 7–8 spillere til 0.-divisjonsklubber i vinter.

– Det er mye positivt med 0.-divisjon, men jeg er negativ til at klubber har støvsuget andre klubber for spillere, sier Dreier og legger til:

– Ungdommen som blir igjen føler lett at det raser sammen når de beste forsvinner. Vår jobb har vært å få spillerne og foreldrene til å forstå at nå får vi en unik mulighet til å følge opp dem som blir.

– Genererer utvikling

Trøndelag fotballkrets argumenterer for at 0.-divisjon vil hindre frafall på sikt.

– Over tid vil kravene og kriteriene til klubbene i 0.-divisjon generere utvikling og forhindre frafall, sier Jan Ror Saltvik, daglig leder i Trøndelag fotballkrets. Han beskriver frafallet de siste årene som jevnt og tror at det vil vokse fram sterke miljø hos klubbene i lavere divisjoner der jaget etter prestasjoner er mindre. Tanken er at 0.-divisjon gir lagene et mer finmasket utviklingsløp.

– Når det gjelder «fisking» av spillere, så er vi kjent med det. Regelverket skal følges og her har trener og lagleder et ansvar. Det skal foreligge samtykke når en spiller trener med ny klubb, også av forsikringsmessige grunner, sier Saltvik som har bøter som virkemiddel.

Kretsen tar til seg tilbakemeldingene om at endringen kom raskt, men roser samtidig klubbenes vilje til omstilling.

– Det har skjedd mye på kort tid og de viser kompetanse, sier spillerutvikler Tarjei Smågesjø.