Selv mener han det er galskap. Han tror hysteriet rundt ski og smurning bidrar til at talentfulle løpere gir seg med langrenn.

– Jeg er helt sikker på at det vil ha betydning for frafallet, sier Bruland når Adresseavisen møter ham hjemme på Lohove.

Han er leder for skiavdelingen til verdens beste langrennsløper Petter Northug. At VM-kongen må ha optimalt utstyr og velpreparerte ski forstår nok de fleste. Men at løpere langt ned i tenårene bruker opp mot tusen kroner før en eneste konkurranse er langt mer oppsiktsvekkende.

– Ingen begrensninger

– Vi diskuterer hvorfor frafallet er så stort i 15-16-årsalderen og spør oss hva som er årsaken, sier han.

I et leserinnlegg i Adresseavisen fredag beskriver Bruland hvordan han opplevde forberedelsene til Hovedlandsrennet, årets høydepunkt for 15- og 16-åringer. Strindheim-lederen forteller om et alvor «på linje med olympiske leker» og enkelte foreldre som preparerte fem skipar til sine håpefulle før renn. Ulike strukturer og ulike glidprodukter må prøves ut, og dette førte til at man kan bruke opp mot tusenlappen på en konkurranse.

LES KOMMENTAR: Slipp barnet mitt frem!

– Enkelte pøser på med ressurser, og det er ingen begrensninger. Dette brer om seg, også nedover i årsklassene. Noen har råd til dette og de beste får etter hvert avtaler med leverandører som gjør det mulig. Men frafallet starter ikke her, det starter i andre enden, hos dem som ikke har samme forutsetninger, sier Bruland, og fortsetter:

– Enkelte foreldre ser at de lenger ikke har mulighet til å henge med. Det både koster for mye og blir for komplisert. Fokuset dras mer og mer mot skiene og det som er under disse. Folk ledes til å tro at dette er like viktig som utøveren. Noen gir opp. Slik må det ikke være.

Ønsker like muligheter

Han mener derfor skiforbundet har en stor oppgave foran seg.

– Hvis vi skal snakke om innovasjon, så må det være å sørge for at skiløperen betyr mer enn selve skiene. Kuzmin-siklingen er et av få og kanskje det eneste eksempelet på innovasjon i denne retningen. Like muligheter må være målet, mener Strindheim-lederen.

Landslagets gedigne smøretrailer har vært et hett diskusjonstema i lang tid. Bruland mener den bidrar til å styrke signalene om at skiene er svært viktige.

– Smøretraileren er ett av de stegene som er tatt, uten at man har stoppet opp og tenkt seg om hvilken retning man bør gå for langrennssportens beste.

Etter Hovedlandsrennet spurte Bruland seg selv hva han egentlig er med på.

Mangler ressurser

– Enkelte har ikke lenger ressurser til å henge med. Skiforbundet bør søke utvikling som går på utøveren og ikke skiene. De bør lete etter løsninger som gjør at alle som ønsker det har mulighet til å være med, også i toppen.

– Hva er aktuelle forslag?

– Dette er vanskelig, men fluornekt på skiene hadde jo vært ideelt. At alle får utdelt like ski på renn er kanskje utopisk, men mulig. At det utvikles ski der glidprodukter er unødvendig, også for eliten, burde være en høvelig utfordring for de rette miljøene. Er det vilje er det muligheter, mener Bruland, men poengterer at viljen må være ekte og i alle ledd.

Skinstad: – Ikke dyrest

Langrennssjef Åge Skinstad innrømmer at det krever litt å ha barn som deltar aktivt i langrenn.

– Jeg har selv en 18-åring, og han er heldig som har en storebror som er aktiv og kan bruke mange av de samme skiene. Han har vunnet og gått de beste konkurransene på ski han har arvet. Hvis en tar vare på de skiene en har og er oppmerksom på andre løpere i klubben, tror jeg ikke langrenn er det dyreste.

– Hva tenker du om et forslag om likt utstyr til alle?

– Et slikt forslag kommer i hvert fall ikke fra meg, sier langrennssjefen.