Mye taler for at skiforbundet unnlater å ta ut Petter Northug på landslaget i neste uke. Argumentasjonen som da kan bli brukt, er at VM-kongen mangler motivasjon for nye landslagsår.

- Jeg vil ikke utelukke noe, sier langrennssjef Åge Skinstad til Adresseavisen, på spørsmålet om det er aktuelt å ikke ta ut Northug på landslaget med denne begrunnelsen.

I så fall vil skiforbundet kjøpe seg tid frem til neste sesong starter. Skistyrevedtaket som ble fattet i fjor, innebærer at løpere som sier nei til landslag, vil bli nektet start i internasjonale renn. Om Northug ikke tas ut på landslaget, blir situasjonen en annen. Det er altså stor forskjell på ikke å bli tatt ut og å si nei.

Samtidig vil en slik løsning skape presedens. Også Niklas Dyrhaug har uttalt at han vil vurdere å si nei til landslags-plass. Om også han skulle si at han er mer motivert for et annet opplegg enn landslagets, vil det være vanskelig for ledelsen å tvinge ham inn på laget.

Les også: Idrettsbyråden i Oslo: - De trenger en Northug

Les også: Løfshus vil innstille Northug til landslaget

Ingen nye møter

Flere kilder Adresseavisen har vært i kontakt med sier at det er helt uaktuelt for Northug å bryte samarbeidet med Coop og gå tilbake som fullverdig landslags-løper. Fra november har Northug vært landslagsløper på papiret, men i realiteten har han kjørt sitt eget løp. Han har knapt deltatt på en landslagssamling og har hele tiden hatt sitt eget støtteapparat.

Manager Are Sørum Langås hadde et møte med Åge Skinstad i forrige uke. Etter det har det vært helt taust mellom partene. Det er heller ikke planlagt nye møter.

Northug har fortsatt ikke gitt beskjed til skiforbundet om hva han vil satse på neste år, langløp eller verdenscup, men slik Adresseavisen forstår det ender det trolig med en kombinasjons-løsning.

Motivert for satsing

Northug ønsker å gå langløp, men skal også være interessert i Tour de Ski og den nye touren i Canada. I så fall må Northug innlemmes i landslaget i perioder neste sesong, på samme måte som i år.

– Petter har ennå ikke tatt noen beslutning på hva han gjør neste år. Vi har brukt god tid på å lande etter suksessen i Falun. Det vi vet, er at Petter er motivert for å satse på ski også neste år, sier manager Are Sørum Langås.

Adresseavisen vet at Northug-leiren har reagert kraftig og fortsatt er opprørt over fjorårets vedtak i skistyret, som de mener er situasjonsbestemt og tilpasset én utøver: Petter Northug. En mulighet for at Northug skal få det som han vil, er at skistyret tar saken opp på ny og eventuelt endrer regelverket.

– Det har ikke vært diskutert. Dette har jeg for så vidt ingen kommentar til. Det er de ulike grenkomiteene som tar ut landslagene, og det skjer i hovedsak etter sportslige kvalifikasjoner, sier skipresident Erik Røste.

Les også: Ta et oppgjør med ukulturen!

Kan reverseres

– Hvor enkelt er det å reversere et slikt styrevedtak?

– Da må det komme inn nye momenter. Jeg forholder meg til det som er bestemt. Kommer det nye forslag og nye innspill, så skal vi selvfølgelig lytte og diskutere det, sier Røste.

Et slikt scenario åpner for at regelverket kan endres igjen.

– Er du like trygg på at dette er et riktig vedtak nå som da det ble fattet?

– Jeg står bak det vedtaket som vi fattet den gangen. For skistyret handler dette om prinsippene. Hvordan vi skal sikre norsk skisports fremtid best mulig. Det ligger til grunn for vedtaket.

Dersom forbundet står på sitt, tar ut Northug og han sier nei til landslaget, vil langløp bli beholdningen neste år. Dette skal ikke være noen krise for Northug-leiren, selv om det ikke er ønskelig. I så fall vil ikke verdenscupen og skiforbundets sponsorer få noen glede av Northug neste år. Da kan han profilere Coop og sine egne sponsorer hele sesongen. Dette vil trolig skape reaksjoner hos forbundets sponsorer.

Venter på avklaring

Langrennskomiteen i skiforbundet har møter i dag og i morgen. Der skal neste års landslag bli diskutert.

Offentliggjøring av lagene skjer ikke før i neste uke. Komitéleder Torbjørn Skogstad sier at Northug-saken ikke var et tema da toppledelsen i norsk langrenn var samlet i Danmark til evaluering i forrige uke.

– Det må komme en avklaring fra Petter, sier han.

Herrelandslagssjef Trond Nystad er midt oppe i arbeidet med å ta ut neste års landslag. Han har ikke fått klarhet i hva Petter Northug ønsker.

– Nei. Vi har hatt samtaler lenge og jeg har sagt til ham at han er god på det meste, men at han i mitt hode er best til å gå tradisjonelt langrenn. Han sa at han skulle tenke på det.

Les også: - Mamma og pappa vet hva dette handler om

Vil ta ut de beste

Nystad er klar på at han vil ta ut de løperne han mener er best.

– Vi må forholde oss til de reglene som er gitt, og det er at de beste løperne skal tas ut på landslag. De andre reglene må vi være lojale til.

– Er det aktuelt å ikke ta ut løpere som sier de ikke er motivert for landslaget?

– Det høres ut som en lett måte å omgå reglene på. Jeg har ikke tenkt på denne måten. Vi må ta ut de beste og kan ikke gjette om folk er motiverte eller ikke.