I vindtunnelen på NTNU i Trondheim har Live Spurkland brukt landslagssyklist Ingrid Lorvik som prøvekanin siden i høst. Musestille og i samme posisjon i time etter time har Lorvik testet effekten av ulike materialer i sykkeldrakten.

Spurkland har nemlig søkt svar på hvordan ulike materialer i sykkeldrakten påvirker luftstrømmen rundt en syklist. Nå har hun resultatet klart:

– Jeg fikk sydd opp flere ulike drakter satt sammen av de mest lovende materialene fra tidlige tester på en sylinder. Draktene ble testet både på Ingrid og to ulike mannekenger på hastigheter fra 35 til 65 kilometer i timen. Vekten som Ingrid og dukkene satt på, måler ikke bare i én retning slik som en badevekt, men i tre retninger og kan blant annet måle luftmotstanden på det som er festet på den. Nå ser vi at avhengig av hastighet, vil man kunne vinne mange sekunder på denne nye drakten, sier Spurkland.

Testingen inngår i masteroppgaven til Spurkland som studerer ved Institutt for energi- og prosessteknikk.

Bruker mindre krefter

– Testene viser at grovere materialer i deler av drakten gjør vaken bak sylinderen mindre og luftmotstanden lavere. Effekten oppnås ved lavere hastigheter for et grovere enn et glatt materiale. Altså, ved hastigheter over en gitt verdi vil grovere materialer rundt sylinderen ha lavere luftmotstand enn glatte materialer.

For en syklist som ligger alene i brudd eller først i feltet, kan dette ha stor betydning.

– Da kan du bruke mindre krefter på å holde samme hastighet, sier hun.

– Ikke overrasket

Spurkland gir følgende eksempel:

– Hvis du sykler i én time med snittfart på 50 kilometer i timen, kan du spare cirka et halvt minutt på grunn av materialene bare i trøya. Da er ikke effekten av buksa medregnet, sier Spurkland og anslår at man vil kunne tjene 15 sekunder ved å endre materialene i buksen.

I forbindelse med oppgaven har Spurkland sett på erfaringer gjort med drakttesting innen skøyter, alpint og friidrett. Sykkelsporten har testet ut ulike materialvalg innenfor temposykling, men Spurkland er ikke kjent med tilsvarende tester på fellesstartdrakter.

– Med bakgrunn i annen forskning er jeg ikke overrasket over at det er mange sekunder å spare på bruk av riktig sykkeldrakt, sier masterstudent Live Spurkland.

Fordel: En syklist som ligger i brudd kan tjene viktige sekunder på å ha riktig sykkeldrakt. Foto: ©RICHARD SAGEN;Adresseavisen, Foto: ©RICHARD SAGEN, Adresseavisen, +47 95198665