Saken blir trolig tema når løperne møtes på Sognefjellet i juni.

Skiforbundet gikk knallhardt ut etter VM i Falun med beskjed om at alle som ønsket å gå verdenscuprenn neste sesong måtte si ja til landslagsplass. Fristen var 1. mai. De som ikke sa ja innen den tid, ville bli nektet start.

LES KOMMENTAR: Berettighet misnøye

Skiledelsen har hele tiden nektet for at vedtaket, som ble fattet i fjor, har noe med personen Petter Northug å gjøre, selv om reglene har blitt gradvis innskjerpet etter at skistjernen gjentatte ganger har utfordret forbundsledelsen.

Da landslagene i vår ble tatt ut en uke før fristen, var det én opplagt kandidat som ble utelatt. Det var Petter Northug. De øvrige som sto på landslagsledelsens liste sa ja. Noe annet ville ha nektet dem mulighet til å gå verdenscup.

Plutselig var ikke 1. mai noen avgjørende dato lengre. Skiforbundet gikk i dialog med Northug, og samtalene pågår fortsatt. Northug har per i dag ingen tilknytning til landslaget, og kan fritt profilere sin private sponsor Coop, som er i direkte konkurranse med landslagets sponsor Spar. Dette har de som har sagt ja til landslagsplass ikke anledning til.

Murring i miljøet

Adresseavisen har vært i kontakt med flere landslagsløpere og vet at det murres i landslagsmiljøet. Ikke for at Petter Northug får særbehandling, men på grunn av skiforbundets håndtering av saken. Det er det at løperne først ble tvunget inn, før forbundet deretter signaliserte noe annet, som provoserer.

– Det er kravet vi reagerer på. At vi er blitt nødt til å si ja til regler som var laget for Petter Northug. Så snur de på det igjen etter at vi har sagt ja. Og i tillegg sier de at dette ikke er regler som er laget for Northug, sier en landslagsløper som ikke ønsker å stå åpent frem.

– De kunne ha vært ærlige

– De kunne i hvert fall ha vært ærlige og sagt at denne regelen var laget for Petter Northug, fortsetter han.

Langrennssjef Åge Skinstad avviser at regelverket er spesialtilpasset verdens beste langrennsløper.

– Dette kjenner jeg meg overhodet ikke igjen i. Håndhevelsen av reglene er tilpasset den tiden vi lever i, sier langrennssjefen, som legger til at han synes det er helt i orden at ulike syn kommer frem.

– Vi må akseptere at folk mener noe annet enn oss. Det er slik et demokrati fungerer og som gjør at vi blir bedre. Fra min side er det bare én agenda, og det er å gjøre det beste som er mulig for norsk langrenn innenfor de reglene som er satt, sier Skinstad.

Landslaget har foreløpig hatt én samling og skal møtes på Sognefjellet igjen i juni. Der vil saken trolig bli et tema.

– Svekket troverdighet

– Troverdigheten er lik null, men de har jo ikke noe annet valg. Petter Northug må få gå verdenscup, sier en av landslagsløperne.

Flere av utøverne som ble tatt ut til landslaget hadde flere alternative tilbud å velge mellom i vår, der landslagets ikke var mest gunstig økonomisk. Men på grunn av det innskjerpede regelverket ville konsekvensene av et nei ha blitt alvorlig, ved at de ikke hadde fått delta i verdenscup.

Generalsekretær Stein Opsal i skiforbundet sier at regelverket gir åpning for både tilpasset sportslig opplegg og private sponsoravtaler.

– Men de generelle kommersielle rettighetene må vi verne om. Vi er opptatt av at alt vi gjør skal kunne forsvares overfor alle, sier han.

Fortsatt er det ingen avklaring rundt Petter Northugs forhold til skiforbundet og landslaget den kommende sesongen.

– Vi stresser ikke, men ønsker heller ikke at det skal gå veldig lang tid. Vi har veldig gode og konstruktive samtaler med folkene rundt Petter og Petter selv, sier Skinstad.