Om én uke får spillerne fri for å samle overskudd til e-cupsommeren. Både ekspert Lars Tjærnås og Bruttern selv er klar på at det serieleder RBK har vist til nå, ikke holder til gruppespill.

– Rosenborg må – brutalt sagt – forbedre seg i alle spillets faser. Det du blir straffet for mot Tromsø og Stabæk blir du tredobbelt straffet for mot lag som vil inn i et gruppespill i Europaligaen, sier ekspert i 100 prosent sport, Lars Tjærnås.

– Ja. Vi må være enda skarpere enn vi har vært om vi skal komme dit. Så handler det nok også om å være litt heldige med trekningen, sier Ingebrigtsen selv.

LES PÅ PLUSS: Derfor elsker fansen Kåres RBK

21. mai skrev Adresseavisen om et RBK-angrepsspill på vei inn i himmelen, med rekorder både hva gjaldt scoringer og målgivende pasninger. Noen dager senere, etter den sterke snuoperasjonen mot Stabæk, var kommentator Kjetil Kroksæter tydelig på at slike resultat skaper seriemestre, men at årets RBK fortsatt har en god del ting å jobbe med for å nærme seg europastandard.

Konkrete punkter

Etter 10-3 i sjanser, men 1-1 mot Tromsø, er både Tjærnås og Ingebrigtsen tydelig på at sommeren må brukes meget godt. Tjærnås er konkret rundt hvor han mener skoen trykker hardest for øyeblikket, med tanke på Europa-ambisjonen klubben selv har satt seg:

*Tempo i etablert angrep

– RBK har kommet et stykke på vei, men må få inn enda større tempo i ballen når motstanderen ligger lavt. Midtstopperne må i større grad å utfordre for å skape overtall og bevegelsene rundt Alexander Søderlund kan bli enda tydeligere. Søderlund kan rendyrkes enda mer som «targetspiss», sier Tjærnås.

*Bedre struktur i forsvarsspillet

– Alt fra å «falle av samtidig», til avstander mellom spillerne i backkjeden, forklarer Tjærnås.

*Dødballer imot

– RBK må bli enda dyktigere i å rydde unna, gjennom å markere enda bedre og å være enda mer aggressive, mener eksperten.

*Hurtig omstilling

– Spesielt fra angrep til forsvar. Der må det være 100 prosent slik at alle tenker likt og reagerer raskt.

Presse samlet – ikke én og én

Trener Ingebrigtsen kjenner seg igjen i mye av det Tjærnås sier. Tromsøs 1-1-scoring kom for eksempel etter nettopp for treg omstilling fra angrep til forsvar.

Bruttern er i tillegg tydelig på at RBK må bli flinkere til å håndtere ulike typer press i spillet.

– Det mest prekære med tanke på Europa er forsvarsspillet, ettersom vi har jobbet fryktelig mye med angrepsspill siden jeg tok over. Vi presser fortsatt for mye én og én, og for lite samlet som et lag. Da vi ble ti mann mot Stabæk (Helland fikk rødt kort), ble alle aggressive sammen og vi presset samlet og godt. Slik må det være også når vi er 11, sier han.

LES PÅ PLUSS: Litt sur Kåre?

Samtidig er ikke Bruttern i tvil om at laget også i sommer vil forsterke det som har fungert aller best til nå: Overgangsspillet og omstilling fra forsvar til angrep.

– Vi må også bli flinkere til å utnytte at motstanderen står høyt på oss. I fjor burde vi for eksempel fått med oss et bortemål fra Karabukspor-kampen (0-0), som ville tatt oss videre. Jeg håper vi er enda bedre til dette når det drar seg til i sommer, sier han.