Rosenborgs daglige leder, Tove Moe Dyrhaug, forventer at Idrettstinget gir fotballforbundet beskjed om å utrede forslaget om å gi investorer innflytelse på sportslige beslutninger i klubbene bedre. Det må ikke være tvil om konsekvensene en lovendring vil få for alle idretter.

LES OGSÅ: Kuppforsøk på tinget?

1 I dag er norske idrettslag medlemseide. Hvilken mulighet har kommersielle investorer til å påvirke fotballen i dag?

– Rosenborg er en medlemseid klubb. Det skal vi jobbe alt for å være de neste 100 årene også. Klubbledelsens oppgave er å holde kommersielle aktører utenfor sportslige og strategiske beslutninger. Jeg føler meg bekvem med at det er sånn.

2 På hvilke måter gir dagens ordning utfordringer for RBK?

– Vi har ingen utfordringer med det. Vi har et avklart forhold til våre kommersielle partnere. Vi er den klubben med størst kommersielle inntekter i Norge, og de blander seg ikke inn i administrative forhold. Det er veldig greit å ha et avklart forhold til dette, i stedet for at noen skal betale for å kunne bestemme.

3 Hvilke konsekvenser vil det få hvis Fotballforbundets forslag til Idrettsstyret blir vedtatt?

– Vi forholder oss til medlemsklubbmodellen, og der er vi en særstilling. Vi liker denne modellen der vi har et styre og medlemmer å forholde oss til. For oss vil ikke forslaget få konsekvenser.

4 Forslaget ble vedtatt på et styremøte i NFF. Hva tenker du om prosessen som har ledet til forslaget? Hvordan har Rosenborg engasjert seg i saken?

– Det kom vel opp som et forslag på fotballtinget i mars. Vi hadde muligheten til å si noe da, men vi har ikke hatt noen rolle i dette. For oss er det ikke viktig å endre dagens ordning.

5 Hvorfor tror du noen vil endre dagens ordning?

– Jeg er litt usikker. Det er en uheldig utvikling for idretten hvis kommersielle aktører skal ha styringen. Ingen skal kunne betale for å ta strategiske eller administrative valg, men jeg skjønner at debatten kommer. Kommersielle aktører er velkommen til å støtte og fremme idretten, men det bør ikke være betinget med makt.

6 I ytterste konsekvens betyr forslaget at en sponsor kan kjøpe Rosenborg. Hva tenker du om det?

– Det er en utvikling vi ikke ønsker.

7 Hvis toppidretten blir investorstyrt, hva vil skje med dugnadsånden og frivilligheten?

– Det er et relevant spørsmål. De fleste klubber er basert på frivillighet. Deler tror jeg kan forsvinne. Se hvor glad medlemmene er i Rosenborg. Jeg tror denne styringsformen vil leve i minst 100 år til.

8 Investorer som Kjell Inge Røkke har allerede i dag stor uformell makt. Kan det være like riktig å stramme inn dagens smutthull i stedet for å gi investorene større makt?

– Investerer de for å få makt, eller for å bidra som partner med inntekt til klubben? Jeg vil ikke uttale meg om Røkke, men vi har store partnere i Rosenborg som bidrar for at klubben skal utvikle seg uavhengig av hvor makta sitter. Hvis noen stiller krav til å bidra i sportslige og strategiske beslutninger, er det investorstyrt.

9 Hvilke forventninger har du til behandlingen på Idrettstinget?

– Jeg er der som delegat i kraft av å være medlem i Skistyret. Jeg mener forslaget må tenkes mer igjennom. Det handler ikke bare om fotball. I langrenn har vi team-modellene med kommersielle aktører. De påvirker ikke sportslige beslutninger direkte, og vi må ikke lage et regelverk som gjør ting vanskelig i praksis. Det er mye gode penger som støttes inn i idretten fra norsk næringsliv, uten særlige bindinger. Jeg ser ikke at dette er en hastesak slik den står nå, og mener man må bruke den tida man trenger på å utrede nærmere.

10 Er det medlemmene eller investorene som eier toppklubbene om ti år?

I Rosenborg satser på vi å være eid av medlemmene i minst 100 år til.