– Det er ikke alltid du kan si at et trekantforhold er veldig smart, men i dette tilfellet er det positivt.

Trondos-sjefen er godt opplagt når han møter Adresseavisen på friidrettsbanen på Øya. Etter å ha svart på spørsmål og posert for fotografen skal han fortsette fredagsturen i gal retning fra hovedkvarteret på Lade.

LES KOMMENTAR: Ja takk, begge deler! (PLUSS)

– Jeg skal opp og prate med han Are og han Petter på Byåsen.

Skei snakker om Petter Northug og hans manager Are Sørum Langås.

Annerledes enn han trodde

For to år siden ble den mektige Coop-toppen i Trøndelag godt kjent med landets største idrettsstjerne. Northug sjokkerte hele Idretts-Norge da han brøt ut av landslaget og inngikk en millionavtale med kooperasjonen.

Forholdet ble styrket etter den skandaløse fyllekjøringen på Byåsen i fjor vår. Skei og Northug-leiren kom enda tettere sammen. Forrige helg satt Torbjørn Skei ved siden av Northug og Langås på VIP-tribunen på Lerkendal og fulgte Rosenborgs kamp mot Tromsø.

– Mye ble annerledes enn det vi så for oss, og mye av det skyldes det som skjedde i fjor vår. Men det har egentlig bare styrket relasjonene.

Skei er forberedt på spørsmålet om hvorfor det er greit at en organisasjon tuftet på fellesskapsverdier bruker millioner på å støtte en utøver som bryter med de kollektive verdiene.

– Vi har valgt å se det kommersielle i avtalen. Samtidig er jeg usikker på hvor Petter Northug hadde stått sportslig dette året om vi ikke hadde fått denne avtalen på plass.

– Fordi?

– Det har noe med å være idrettsutøver på dette nivået. At du må trives, ha treningsvilkår og rammer som gjør deg motivert. Slik er det i næringslivet også.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Spurte RBK i 1999

– Hvorfor var det riktig for dere å inngå avtalen med Northug?

– Da han kom til oss, ga han tydelig uttrykk for at han hadde trøbbel med motivasjonen hvis han skulle fortsette på landslaget. Han ønsket å fortsette med langrenn og satse hardt, men så ikke muligheter innenfor de rammene han hadde. Da syntes vi det var en spennende kommersiell samarbeidsavtale.

Sponsoratet i Rosenborg er mindre kontroversielt. RBK og Coop spiller i langt større grad på de samme verdiene. Men til forskjell fra Northug var Rosenborg-avtalen noe Skei brukte lang tid på å på plass.

– Jeg begynte i Trondos i 1999, og bare noen måneder etterpå, som noe av det første jeg gjorde, tok jeg kontakt med RBK om et eventuelt sponsorsamarbeid. På det tidspunktet var de allerede i sluttforhandlinger med Rema 1000 og takket høflig nei til oss.

LES KOMMENTAR: Idrettens bakspillere (PLUSS)

Åpning da Reitan gikk ut

Først i fjor høst åpnet muligheten seg igjen. Reitan var på vei ut, og det ble kontakt mellom RBK og Coop.

– Coop og Trondos har jaktet på Rosenborg i 15 år, sier Skei.

Dermed var ikke Samvirkelaget lenger kun en diger breddesponsor og en kontroversiell Northug-partner. De hadde også knyttet til seg landets største fotballklubb.

– Vi oppfatter Rosenborg som landets mest attraktive sponsorobjekt innen fotball.

– Det blir sagt at du har svært stor innflytelse i Coop-systemet, også sentralt?

– Jeg utøver eierrollen på en forsiktig måte. Trondos er en av de største eierne og vi har innflytelse. Men jeg skulle ha ønsket at vi hadde enda større innflytelse.

– Om du måtte ha vraket en av dem, hvem ville du ha beholdt av Northug og RBK?

– Det er helt umulig å sette dem opp mot hverandre. Selvfølelsen med Rosenborg er nok mye sterkere, men kommersielt er det ingen tvil om at samarbeidet med Petter er et utrolig spennende prosjekt, som det ligger mye uforløst i.

Sportslige oppturer

Med Northugs fire gull fra Falun og RBKs opptur med Kåre Ingebrigtsen i vår, klarer ikke Trondos-sjefen å dy seg:

– Det er utrolig hva disse sponsorskiftene gir av sportslig effekt, er dere ikke enige?

– Det tok sin tid med Northug?

– Jo, det gjorde det, men i Rosenborg ga det umiddelbar effekt.

– Kommer det også et kommersielt samarbeid mellom Northug, RBK og Coop?

– Jeg har ikke lyst til å utdype det, men ja, Petter er en stor Rosenborg-fan. Hva det blir, får dere se og oppleve etter hvert, smiler Skei hemmelighetsfullt, før han svinger opp mot Byåsen og en helgeprat med verdens beste langrennsløper.