Makt kan forføre, sier Trond Alstad. Brakkas Mr. Fixit skal i alle fall ikke beskyldes for å drive med utidig flørt.

Den alltid tilstedeværende Alstad har en hånd om det meste - med ett unntak. Han fordufter så snart kameralysene settes på. Han er i det hele tatt en forsiktig mann i omgang med media. Han tilhører maktens grå eminenser. En som utøver innflytelse uten hornmusikk og publikum. I så måte er han en utypisk RBKer.

Det er skrevet tykke bøker om skjult makt og makt i de lukkede rom. Motivene for slik maktutfoldelse er ofte et ønske om å unngå uønsket press og påvirkning utenfra, og «ordne opp» uten for lange demokratiske prosesser. En slik ledelse er ikke forenlig med RBKs måte å drive klubben på. Åpenhet i alle ledd har vært et viktig mantra i Rosenborg. Alstad mener trolig at han får gjort jobben bedre i det stille, enn at han har et eksplisitt ønske om å drive skjult maktspill og edderkoppvirksomhet. Han trives rett og slett best i skyggen av Tove Moe Dyrhaug eller den som til enhver tid styrer klubben.

Alstad har så langt utført oppdragene så godt at han stadig vekk blir hentet tilbake til RBK. Den jobben har krevd tøffe beslutninger og gitt Alstad mange motstandere. Flere har til og med krevd at han må gå. Etter klubbens elleville fest etter mesterliga-årene, pekte Alstad på at klubbens verdier var i fare. Følelsene hadde rett og slett overtatt for fornuften. Men ledelsen var ikke på det tidspunktet villig til å høre på advarslene. Som Dyrhaugs høyre hånd og strateg har klubben nå fått et administrativt tospann som utfyller hverandre og spiller RBK gode også utenfor banen.

Det er ikke så mange som kjenner jobben Alstad gjør. Likevel peker flere på han som en mann med betydelig makt. Noen mener til og med at han er RBKs mektigste. Ifølge han selv nyter han ikke synet av en Alstad med makt når han en sjelden gang speiler seg i maktens rus. Skulle maktfølelsen ta overhånd, tyr Alstad til selvpisking. Det er nesten noe pietistisk over mannen som står opp tidlig og legger seg seint etter at ryddejobben er gjort.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Hva tenker han egentlig når han ser tenåringer med millionlønn rusle ut på treningsanlegget noen timer for å gjøre unna dagens arbeidsøkt? Alstad representerer nemlig nøkternheten, og er ansvarlig for klubbens sparepolitikk. Men han blander seg sjelden opp i det sportslige.

Bortsett fra når han må rydde opp etter spillere som er usportslige, som da Bille Nielsen fikk overskriftene - utenfor banen.