– Han hadde selvfølgelig havnet på en topp-ti-liste nasjonalt. Det er store muligheter for at han hadde havnet øverst, sier Dæhli til Adresseavisen.

Det siste vedtaket i skistyret fra 16. juni var det som førte Northug helt til topps på Adresseavisens maktliste. Da gikk skistyret bort fra fjorårets vedtak, som ville ha gjort det umulig for skistjernen å kombinere Coop-avtalen med videre satsing på verdenscup og internasjonale mesterskap. Nå vil forbundet i stedet bruke tiden fremover på å utrede fremtidens landslagsmodeller. Northug kan dermed være i ferd med å endre den norske idrettsmodellen.

Les alle reportasjene i Adresseavisenes maktserie her.

– Den sterkeste historien

– Jeg skrev etter femmila i Falun at Northug er kongen av norsk idrett. Idrett har veldig mye med historieskriving å gjøre. Den historien han hadde frem mot Falun, i tillegg til det som skjedde under VM, er den sterkeste historien i norsk idrett, sier VG-kommentatoren.

Han oppfatter Northug verken som veldig prinsipiell eller politisk. Likevel har 29-åringen fra Mosvik stor makt.

– Jeg oppfatter ham som helt kynisk og beinhard når det gjelder å ta valg som hjelper ham til å prestere. Det er ingen tvil om at Northug har store muligheter til å påvirke. Det er prestasjonene og resultatene som har skapt Northug, og disse prestasjonene og resultatene er blitt felleseie for veldig mange nordmenn. Det gir Northug stor kraft til å påvirke gjennom de valgene han tar, sier Dæhli.

TIPS OSS: Har du innspill til vår maktserie? Ta kontakt her

Arve Hjelseth, idrettssosiolog ved NTNU, peker på at Northug utfordrer systemet på en helt annen måte enn andre idrettsutøvere. Derfor står han, og ingen andre aktive idrettsutøvere, på listen over de mektigste i trøndersk idrett.

– Han utfordrer makta på en helt annen måte enn andre utøvere, og han er i posisjon til å lykkes. Det er et tegn på makt. Få andre utøvere ville ha fått et særforbund til å endre et vedtak slik han har gjort.

– Hvor tror du Northug ville ha havnet i en nasjonal kåring?

– Hvis man kjøper begrunnelsen om hvorfor Northug er mektig, så er det ingen grunn til at han skulle ha havnet mye lenger ned i en nasjonal kåring. Det er Team Northug som er nøkkelen, påpeker Hjelseth.

LES KOMMENTAR: Maktens playboy (PLUSS)

Har snudd på ett år

Dag Vidar Hanstad er tidligere sportssjef i Aftenposten og i dag seksjonsleder ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere jobbet med lignende maktkåringer på nasjonalt nivå.

– Det er veldig rart å se hvordan dette med Petter Northug har snudd på ett år. For ett år siden var han ute av alt, mens det nå virker som han er i stand til å herse med hvem han vil. I den grad han bruker makta si, så ser vi at måten han går frem på smitter på andre utøvere og miljøer, sier Hanstad.

Han tror imidlertid ikke at Northug ville ha toppet en nasjonal liste over de mektigste innen idretten.

Mer truende enn Bjørgen

– Jeg tror de som er med på å påvirke hvordan man får tak i de to-tre milliardene som går til idretten betyr mer, mener Hanstad.

Han sier dette om hvorfor Northug, og ikke Bjørgen, havner på makttoppen:

– Det Northug holder på med er mye mer truende enn for eksempel Bjørgen. Hun spiller mer på lag.