Det er så mye pågang at skytterlaget sliter med å gi et ordentlig tilbud til alle.

– Spesielt i vinterhalvåret siden banen vi har ikke er stor nok. Men det er planer om at vi skal få være med i Rissahallen om halvannet år, sier Svein Arne Dyrendahl om Rissa skytterlags luksusproblem.

Satser aktivt

Skytterlaget er det største på årets landsskytterstevnet med 53 påmeldte skyttere. I tillegg til annen familie utgjør gjengen 110 personer, alle samlet på samme campingplass, noen kilometer fra standplass i Lesja. Der ligger noe av nøkkelen for at skytterlaget stadig øker i medlemsmassen.

– Vi satser aktivt i rekrutteringen i lokalmiljøet og legger til rette for at alle kan være med. Hver torsdag arrangeres interne stevner, der alle årsklassene konkurrerer seg imellom. I tillegg til samarbeid med barne- og ungdomsskolen og samarbeidspartnere. Vi prøver å være aktive i nærmiljøet, sier Dyrendahl.

Les også: Kristin (19) fra Rissa bøe beste unge skytter på Landsskytterstevnet

Les også: Skulle avgjøre presidentvalg med loddtrekning (!) – motstanderen trakk seg

Familieforhold viktig

Men der det er aller lettest å rekruttere, er i skytternes egne hjem. På landsskytterstevnet har Rissa med seg fire familier der tre generasjoner skyter. Og elleve familier der det er to generasjoner som er aktiv. Dyrendahl har selv to døtre med til landsskytterstevnet – og Kristin kvalifiserte seg for prinsesselaget.

– Det er gjerne automatisk slik at barn av skyttere begynner å skyte selv. Dette er en sport der man er helt avhengig av foreldrene. Derfor er det like viktig å rekruttere voksne som har små unger. Derfor går ikke rekrutteringen kun på de unge i Rissa, men også foreldrene, sier Dyrendahl.

Den oppfatning deler Magnar Alseth. Han er tidligere formann i skytterlaget. Da han startet med skyting for 40 år siden, var de mellom seks og sju medlemmer. Nå har Rissa skytterlag 168 personer på medlemslisten, hvor over 60 er aktive skyttere.

– Høy aktivitet er litt av nøkkelen til å lykkes, men det går litt i bølger med rekrutteringen på grunn av generasjonsskifter. Akkurat nå er vi glade for oppsvinget, men forberedt på at det kommer til å svinge litt i årene som kommer. Men vi er stadig i økning, sier Alseth.

– Vi kommer til å få en liten nedgang i vinter hvis vi ikke slenger oss på. Da er det sju juniorer som rykker. Da må vi bare fortsette å være aktive, sier Dyrendahl.

Les også: Rogalandsskyttere i både konge- og prinsesselaget

– Rekrutteringen svinger

Adresseavisen har forhørt seg i deler av det trønderske skyttermiljøet som er til stede under landsskytterstevnet i Lesja. Oppfattingen om en rekruttering som svinger på grunn av at sporten ofte går i generasjoner, går igjen. Det er mange som nå merker at de er i en liten bølgedal rekrutteringsmessig. Et av eksemplene er Heim/Hemne skytterlag.

– Det er naturlig at det går i bølger. Det er bestandig viktig at du har noen i lagene som brenner for rekrutteringen. Dette er først og fremst en familieidrett, der overføring av lidenskapen og interessen ofte er avgjørende for valg av idrett. Skyting er en idrett der det er helt nødvendig at foreldrene følger opp tett og gjerne har den samme lidenskapen og interessen, sier Bernt Olaf Aune i Heim/Hemne og fortsetter:

– Bare det å dra 15 mil fra Hemne for å være med på et stevne er ikke enkelt, det sier seg selv. Dette er ikke en idrett der vi bare kan gi barna et gevær og sette dem på bussen. Tenk deg den situasjonen i byen (Trondheim), sier han.

Den nylig valgte skytterpresidenten, Bjørn Iver Ferdinand Brovold, representerer Trond-hjems skytterlag. Han deler synet til representantene fra Rissa og Hemne.

– Når det gjelder mitt skytterlag, er vi inne i en situasjon der rekrutteringen går tyngre. Det er et inntrykk jeg hører flere har i Trøndelag, sier Brovold.

– Det er ofte sånn at familieforhold har alt å si for rekrutteringen. Det gjøres en veldig god jobb i Trøndelag, men klubbene er avhengig av ressurspersoner som kan bidra til å styrke bredden. Det er en jobb som gjøres kontinuerlig og en av de viktigste for vi som driver med skyting. Det er bredden som utgjør idretten, sier Brovold, som formelt tar over som president i det frivillige skyttervesen (DFS) når flaggene tas ned etter endt landsskytterstevnet i kveld.

Familien viktigst: Nyvalgt skytterpresident Bernt Iver Ferdinand Brovold bekrefter at familieforhold har mye å si for rekrutteringen. Foto: Eirik Grønning