Trondheim 12. august 2015 Jan Christian Sørli er ansatt som utviklingskonsulent i Trøndelag fotballkrets, dette er en pionerstilling i fotballnorge. Foto: Morten Antonsen Foto: Morten Antonsen

Jan Christian Sørli er akkurat i gang i sin nye stilling som utviklingskonsulent i Trøndelag fotballkrets. En forsterket satsing på trener- og lederutdanning, samt fokus på gode treningsmuligheter for barnefotballen vil stå sentralt i arbeidet hans.

Sørli opplever at debatten om kvaliteten i norsk fotball er mangfoldig, og gleder seg til å starte dialogen om veien videre med kretsens klubber som strekker seg geografisk fra Rørvik i nord til Alvdal i sør.

- Hver uke får fotballforbundet henvendelser fra andre forbund som lurer på den norske modellen. For det er ingen andre som kan vise til så mange aktive fotballspillere fram til ungdomsalderen. Den er en suksess. Nå må vi få oversikt over aktiviteten, de ulike klubbstrukturene og samle oss om minstekrav til innholdet, sier Sørli og legger til:

- Debatten om kvaliteten kan bli litt svart/hvitt. Jeg er lei debatten om foreldretrenerne som gir dem syndebukkstempelet for landslagets manglende resultater, sier han.

- Lett å miste motet

Det betyr ikke at han ikke ser rom for forbedringer i den norske modellen.

- Vi må sette krav til trenerkompetansen i klubbene. Å være trener for de yngste er det som er mest utfordrende. Jeg vil slå et slag for trenerutdanningen. Hvis du som trener føler at det bare er kaos ute på treningsfeltet, er det lett å miste motet. Trenere må ha en nyttig verktøykasse. Her må klubbene ta styring, mener Sørli.

- Hva kjennetegner god barnefotball?

- Det handler om høy aktivitet, lite tid i kø og mye smålagsspill. Barna som opplever mestring opplever også trygghet. Vi må ikke gjøre ting så vanskelig, sier han, men understreker at voksentettheten på treningsfeltet er avgjørende for en god opplevelse hos de yngste.

- For hver voksen bør det være maks åtte barn.

Han mener fokuset i barnefotballen ikke må ligge resultater.

- Kampen skal være ukas høydepunkt. Selvfølgelig teller barna mål, men de voksne må tone ned fokuset på resultater. Vi må huske at ungenes fokus styres av de voksnes. Som voksne må vi tenke utvikling, utfordring og læring, mener Sørli.

Akademi ikke eneste vei

Han registrerer storklubbenes jakt på og signering av norske talenter, men er i tvil om akademimodellene i utlandet nødvendigvis gjør flere spillere i stand til å ha fotballen som levebrød.

–Se på Premier League. Til tross for alle akademiene, har de over 70 prosent utlendinger i ligaen.

Sørli viser i stedet til resultatene av en undersøkelse der norske fotballspillere med suksess forklarer hvorfor de ble gode.

–De forteller om et trygt og godt klubbmiljø, stabile trenere og artige treninger, sier utviklingskonsulenten og bruker Rosenborgs Sivert Solli, John Hou Sæther og Andreas Helmersen som eksempler:

–De er treningsprodukter av de sjeldne og kommer fra gode, lokale klubbmiljø. Den som vil bli god må ha en indre drive.

–Hva skal barnefotballen måles på?

–Inngangsbilletten til å spille fotball skal være lav, og fotballen skal favne alle. Barna skal møte voksne som ser dem og gir dem trygge rammer. Fotballen skal samarbeide med andre idretter og tenke utvikling og læring. Det tror jeg er viktig også med tanke på frafallet man opplever i idretten.