– Ski-VM i Trondheim vil absolutt være en trigger for at jeg fortsetter. At du har en slik gulrot har alt å si, sier VM-kongen fra Falun til Adresseavisen.

Tomas Northug fikk sitt skikkelige gjennombrudd i verdenstoppen sist vinter, mens lillebror Even nå har kommet inn på Team Trøndelag. Det betyr at alle tre Northug-brødrene nå virkelig er å regne med i langrennseliten.

– Det er artig at lillebror blir med. Det virker som at han har tatt et valg om å prøve å utvikle seg og bli så god som mulig. For meg er det inspirerende. Det er alfa og omega for meg at de to satser, sier den 29 år gamle skihelten, som sammen med brødrene mandag formiddag gjennomførte en treningstur i Bymarka sammen med Adresseavisen.

– Falun ikke i nærheten

Etter VM i Holmenkollen ble det spekulert i om Petter Northug ville legge opp. Det skjedde ikke. Mange regnet med at Falun-VM ville bli hans siste mesterskap. Northug trener for fullt og har ingen planer om å legge skiene på hylla. I tillegg til brødrenes satsing kan drømmen om å avslutte karrieren med VM på hjemmebane i Granåsen bli avgjørende for at han fortetter i seks eller åtte år til.

– Hvis man har opplevd mye gjennom karrieren, så er det noe slikt som kan hjelpe motivasjonsmessig. Vi husker VM i Oslo. Falun-VM var ikke i nærheten av det som skjedde i Oslo. Skal man få noe lignende så må det være i Trondheim, sier Petter.

Eldstebror Northug innser at det ikke kommer noe mesterskap som topper det han allerede har opplevd, før Trondheim eventuelt skulle bli tildelt VM. Det vil tidligst skje i 2021. Trolig er 2023 mest realistisk. Da er Petter Northug 38 år.

Peker på lillebror

- Korea er spennende (OL i 2018), men det er klart at publikumsmessig så er Lahti (VM i 2017) og Seefeld (VM i 2019) ikke i nærheten. Skal man se på stemning og rammen rundt så er det i Norge det blir størst.

– Hvem har størst forutsetninger til å komme på pallen av Northug-brødrene i 2023?

– Det er helt klart Even. Hans sjanser er mye større enn mine. Det er jevnt mellom Even og Tomas, men 60–40 i Evens favør, smiler storebror.

Petter Northug har både trent og konkurrert mye de siste månedene. Selv betegner han treningssommeren som bra.

Sterkt høydefokus

– Det er ikke så mye mer å si enn det. Jeg har vært i høyden og kjører et høyderegime som innebærer over hundre døgn i høyden igjen. Det er noe som fungerer for meg. Jeg gjør alt for å være best mulig forberedt for å gå fort på ski når snøen kommer.

Fortsatt er situasjonen med landslaget uavklart, og slik sett er det uvisst om 29-åringen satser på langløp eller tradisjonelt langrenn kommende sesong. Selv er han hemmelighetsfull om akkurat den saken.

– Hvordan er det mulig at tre brødre har lyktes så godt som dere?

– Jeg tror det har noe med at storebroren er et forbilde, og så har det en smitteeffekt. Du holder på det samme og trives med det samme. Du kan trekke paralleller til Ingebrigtsen-brødrene i friidrett, sier Petter.

– Petter har vist vei. Jeg husker den gangen vi satte oss i bilen for å kjøre til vår første trening i Leksvika. Jeg var fire år den gangen, tror jeg. Det var kombinert vi startet med. Den dagen Petter ga seg med kombinert, gjorde jeg også det. Så ble det langrenn. Jeg gikk veien etter ham, sier Tomas.

– Petter har vært en stor inspirasjon. Jeg var ti-elleve år da han slo gjennom og hadde dannet meg andre forbilder blant dem han konkurrerte mot. Så begynte han å slå dem. Da skjønte jeg at det kanskje var mulig selv også, sier Even.

Engasjerte fedre

Petter Northug ser store likheter med familien Ingebrigtsen.

– Vi gjennomførte ei baneøkt i St. Moritz på forrige høydesamling, og da var de to yngste på banen. Da jeg så adferden til far Ingebrigtsen, så kunne det minne litt om far Northug. Du skal ha foreldre som stiller opp, som legger sine interesser til side. Vi har vært heldige slik sett og fått mulighet til å satse på idrett. Vi har vært helt avhengige av å få hjelp fra foreldrene. Dette har vært livet vårt og det som har vært den store driven i hele familien.

Målet til Even kommende vinter er pallplasseringer i skandinavisk cup, verdenscupdeltagelse og NM i Tromsø. Tomas vil forbedre seg som allrounder og kjempe om verdenscupkula i sprint. Mye taler for at Petter Northug vil gjøre det han kan for å kjempe om seieren i den totale verdenscupen.

– Kan det forlenge karrieren din at brødrene satser?

– Ja, absolutt. Det er artig å strekke seg mot brødrene. Så lenge en kan være med og bidra på trening, sette nivået og utfordre dem på økter, er det artig at en kan gjøre det sammen, sier Petter Northug.

Kommende uke blir brødrene godt synlige under Toppidrettsveka i Trøndelag. Northug-brødrene står på startstreken i Aure torsdag, Knyken fredag og under finalen i Trondheim lørdag.

Trener sammen: Petter (til venstre) og Even Northug på treningstur i Bymarka i går formiddag. Eldstebror Nortug mener Even er den av brødrene som har størst sjanser til å lykkes hvis Trondheim får VM i 2021 eller 2023. Foto: RICHARD SAGEN