Terrenget i Bymarka, trivselen og matchingen på trening fra en drøss andre toppløpere er det som holder Petter Northug i Trondheim.

Etter en joggetur sammen med Adresseavisen fra Byåsen Butikksenter og opp til Skistua, hvor en svært godt opplagt Petter Northug forsyner seg av frokost, blir øynene fokusert og blikket nærmest intenst. Praten har gått over til å handle om Trondheims muligheter for å få ski-VM. Det temaet fenger Northug. Han tar over ordet fra lillebror Even:

– Man kommer til å merke det den dagen Trondheim får godkjent søknaden for VM i 2023. Man vil merke det helt ned i de yngre gruppene, helt ned til barn i tiårsalderen. Hele skimiljøet vil bli preget av det. Det kommer til å bli flere som satser på langrenn. Det blir en trigger for hele skisporten i Trøndelag. For nasjonen blir det stort, men for Trøndelag vil det være enormt for rekrutteringen og for motivasjonen for barna.

Rundt bordet sitter hans to brødre Tomas og Even, Niklas Dyrhaug og Maria Strøm Nakstad. I tillegg Sparebank 1-toppene Kjetil Reinsberg og Finn Haugan, som nettopp har signert sponsoravtale med de fem langrennsløperne. Som Adresseavisen skrev tidligere denne uken åpner skikongen for å fortsette langrennssatsingen til Trondheim blir VM-arrangør, om han så må vente til 2023.

Liker friheten

Han har rundt 100 årlige dager i høyden i Mellom-Europa. I tillegg reiser han både sommer og vinter rundt på konkurranser i Norge og utlandet. Alltid vender han tilbake til Trondheim og hjemmet på Dalgård.

– Først og fremst føler du at du har røttene dine herfra. Du har det terrenget som du trives best å trene i. Du føler at du får gjort den jobben du må gjøre for å prestere på det nivået du gjør.

– Med så mange dager i høyden som du har, hvorfor bor du ikke i Alpene permanent?

– Effekten av høyde vil på en måte forsvinne hvis du bor der hele året. Du ønsker å søke høyde og deretter reise ned til lavlandet igjen, forklarer Northug og utdyper:

– Når du bor her, så kan du dra dit du vil for å trene, til Livigno eller Stelvio alt etter hvilken trening du søker. De valgene trives jeg med. Jeg liker friheten med å dra på høydesamling og kunne velge, å variere fra gang til gang. Selv om jeg hadde bodd i høyden hele året, så måtte jeg fortsatt ha dratt til Val Senales i oktober hvis jeg ville ha gått på ski.

Tro på tradisjonell trening

Flere trønderske topputøvere har flyttet sørover de siste årene. Northug påpeker at han har forståelse for det, men at det for ham ikke er et aktuelt valg.

– Trening i Trøndelag har vært en suksessformel for meg og det har vært en suksessformel for tidligere topputøvere som har gått på ski. Det handler om å trives også. Det er noe spesielt å komme hjem til marka og trøndersk myr, et terreng du kjenner godt til. Her har du alltid noen å måle deg mot.

Onsdag fortalte Adresseavisen at Eiendomsmegler 1 Midt-Norge i sine sponsoravtaler med Northug og de øvrige trønderske langrennsløperne krever at de blir boende i Trøndelag.

Mannen med fire VM-gull fra Falun forteller om da han selv var unggutt og deltok på sommerskiskole i Meråker. Da ble han fortalt at langrennstrening foregikk i myr og terreng, i kombinasjon med trening på rulleski.

– Det var det du vokste opp med. Det var det som var tradisjonene og det var slik gamle skiløpere trente. Slik er det fortsatt. De som hevder seg i allroundlangrenn er de som bruker den gode, gammeldagse treningen med mye mengde.

Trygt og kjent terreng

– Har det vært aktuelt for deg å flytte til Oslo?

– Nei, det har aldri vært et tema egentlig. Vi har vært der på samlinger gjennom landslaget, men jeg tror aldri jeg ville ha klart å finne den fine flyten i treningen som jeg har gjort her.

Petter Northug vil være 38 år i 2023, slett ingen alder hvor du må pensjonere deg som langrennsløper. Brødrene Tomas og Even er mer enn klare for å starte i Granåsen hvis Trondheim blir tildelt VM. Det samme er Niklas Dyrhaug og Maria Strøm Nakstad. Petter Northug innser at VM på hjemmebane kan trigge ham til å fortsette, men han lover ingen ting:

– Jeg skal i hvert fall sørge for at disse er aktive, smiler Northug til de andre rundt bordet, før han legger til:

– Det kan bli en tøff nok oppgave etter hvert.

Torsdag er Northug, sammen med en rekke andre langrennsstjerner, på plass i Aure under åpningen av Toppidrettsveka.