Olympiatoppens Øyvind Sandbakk mener skiesset kan sammenlignes med Nils Arne Eggen og den filosofien Rosenborg jobber etter i dag.

- Absolutt, sier treningseksperten som er blant dem som kjenner Northugs trening aller best.

Kamplikt og konkurranselikt

Både under Eggen på 90-tallet og nå under Kåre Ingebrigtsen har Rosenborgs sterkt fokus på å skape kamplike situasjoner på trening. Det har beviselig gitt suksess.

Etter at Northug i forrige uke uttalte at han mener mange norske langrennsløpere trener feil, har temaet blitt diskutert i skimiljøet. De siste to dagene har et internasjonalt trenerseminar blitt gjennomført i Trondheim. Marit Bjørgen var blant foredragsholderne søndag. Mandag var VM-kongen fra Falun i aksjon, med en rekke internasjonale trenerkapasiteter som tilhørere. Han fortalte om sin egen filosofi sammen med Øyvind Sandbakk.

Northug undres over at mange konkurrenter banker ham i motbakkeløp på sommeren, men er sjanseløse til vinteren når det virkelig gjelder. Derfor tror han mange trener feil.

Nettopp hva som gjør Northug så god er et vesentlig spørsmål i debatten. Sandbakk er klar på at det handler om at 29-åringen fra Mosvik er svært bevisst på hva arbeidskravene er, hva som avgjør en moderne langrennskonkurranse. Her skiller han seg fra mange andre.

- Northug som motvekt

- Jeg synes alltid det er interessant når Petter forteller noe om trening. Han er svært treningssmart når det gjelder måten han har trent og tenkt på, så det tar vi på alvor. Jeg synes det er et godt innspill i debatten. Det blir snakket mye om kapasitet, oksygenopptak og motbakketrening om dagen. Så kommer Petter som en motvekt til det og sier at det kanskje også er andre egenskaper som betyr noe, sier Sandbakk.

- Det handler om å gå fort i lett terreng, samt tekniske og taktiske egenskaper. Det er en del egenskaper som han selv har vært veldig bevisst på, utdyper han.

Sandbakk mener mye av svaret til at Northug har lyktes ligger nettopp i dette, at han trener på akkurat det som møter ham i viktige konkurranser. Som Nils Arne Eggens Rosenborg gjorde det og som også Kåre Ingebrigtsen er svært bevisst på.

Ulvang: – Mye mer bevisst

- Petter har absolutt god kapasitet. Når han mobiliserer i et motbakkeløp og er i form, så er han ikke dårlig. Han har tatt det med teknikkoverganger, å få med seg fart over bakketoppen, skyte fart ut av svingene, å gå fort i lett terreng, og ikke minst rykk og spurt, skikkelig på alvor i treningen sin siden han var 15 år, forklarer Sandbakk.

FIS-topp og tidligere storløper Vegard Ulvang var blant tilhørerne i Granåsen. Han ser mye i Northugs opplegg som han burde ha gjort annerledes da han selv var aktiv.

- Han er i mye større grad enn meg bevisst på hva han skal konkurrere i til vinteren. Han er i forkant i utviklingen og den som virkelig har fulgt med i timen på hva vi i FIS har vedtatt, sier Ulvang til Adresseavisen.

Svett økt: Petter Northug gjennomførte ei treningsøkt på toppidrettssenteret i Granåsen etter foredraget til trenereliten. Foto: Håvard Haugseth Jensen