Akkurat det er en viktig årsak til at han nå har valgt å dra til Mellom-Europa på høydeopphold fremfor å trene hjemme.

- Jeg føler jeg er mye mer i balanse nå. Da er det mye tryggere og bedre å dra til høyden, sier Dyrhaug til Adresseavisen på telefon fra italienske Seiser Alm.

Der skal han oppholde seg de nærmeste dagene, før han sammen med resten av langrennslandslaget reiser videre til Livigno.

Treningsparadiset Seiser Alm ligger på rundt 2000 meters høyde i Dolomittene og blir brukt av den norske langrennseliten både sommer og vinter. Livigno ligger rundt 1800 meter over havet.

Gullgutt fra Falun

Frem til nå har sesongoppkjøringen forløpt tilnærmet prikkfritt for mannen som sammen med Didrik Tønseth, Anders Gløersen og Petter Northug gikk Norge inn til VM-gull på stafetten i Falun sist vinter.

- Det begynner å bli en bra stund siden siste sykdomsavbrekk nå. Det må være for et år siden, i fjor høst, forteller 28-åringen, som tidligere har slitt med gjentagende helseplager.

Han var lenge i tvil om han heller skulle prioritere kvalitetstrening hjemme i Trøndelag fremfor å reise til høyden nå. Etter å ha rådført seg med landslagstrener Tor-Arne Hetland valgte han å følge landslagets opplegg.

- Å få 14 dager her nå tror jeg kan være veldig bra med tanke på oppholdet i Val Senales senere i høst. I tillegg skal vi gå konkurranser i høyden både i verdenscupen før jul og i Tour de Ski.

Tenker på Lahti-VM

Dyrhaug mener også det er smart å gjennomføre et høydeopphold nå for å få erfaring nok til å avgjøre om han skal prioritere høydetrening frem mot Lahti-VM i 2017.

- Jeg har vært en del plaget for en del år siden, og da er det tryggere å være hjemme. Men nå føler jeg at jeg har veldig god kontroll.

Niklas Dyrhaug slo gjennom i den mesterskapsfrie 2012-sesongen, da han fikk en rekke gode plasseringer i verdenscupen. Han gikk inn til tredjeplass i minitouren i Falun den sesongen.

Deretter skapte sykdom og skader mye trøbbel for tydalingen. Han ble vraket til landslaget før forrige sesong, men er nå tilbake etter å ha prestert godt sist vinter.

Er der han vil være

- Jeg har trent veldig bra i sommer og har fått kjørt veldig mange harde økter. Det blir fin periodisering å trene i høyden nå og å finne roen. Her skal jeg prioritere mengdetrening, forteller han fra Seiser Alm.

- Hvordan ligger du an sammenlignet med tidligere sesonger?

- Jeg føler at jeg ligger veldig bra an. Under Toppidrettsveka var jeg der jeg vil være.

Mens godværet ser ut til å ha gitt seg for denne gang i Trøndelag, kan langrennseliten fortsette å trene i strålende sommervær. I Seiser Alm meldes det om sol fra skyfri himmel og temperaturer på godt over tjue grader de kommende dagene.

I godt slag: Her er Niklas Dyrhaug i Theisendammen i Trondheim sammen med Maria Strøm Nakstad og Tomas Northug. Foto: RICHARD SAGEN