Hovedårsaken til at skistjernen ikke signerer skal være hans ønske om større forutsigbarhet enn det forbundet kan tilby.

Etter det Adresseavisen har grunn til å tro er det Northug-leirens tidligere uttalte ønske om en langsiktig løsning som til nå har satt en stopper for avklaring i saken. Dette ønsket kommer i konflikt med skistyrets vedtak om å tilby ham en avtale i tråd med den han hadde sist vinter og som vil gjelde for kun ett år.

Dermed kan ny behandling i skistyret se ut til å være eneste løsning for å komme i mål.

Krever nytt vedtak

Større forutsigbarhet og langsiktighet, som i praksis betyr en avtale som strekker seg utover årets sesong, krever nemlig ny behandling fra skistyret. Langrennskomiteen, som i sommer har presentert avtaleforslaget for Northug, har ikke mulighet til å tilby noe utover en kopi av fjorårets avtale.

- Vi har foreløpig ingen avklaring på plass, skriver langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad i en SMS til Adresseavisen.

Etter langvarige diskusjoner kom skistyret endelig til sitt vedtak 16. juni. Da bestemte skitoppene seg for at Northug skulle få tilbud om landslagsplass på samme vilkår som forrige sesong. Som i praksis betyr at han må signere en representasjonsavtale som gjør ham til landslagsløper fra 24. november til 7. april neste år, uten mulighet til å profilere sin hovedsponsor Coop i denne perioden.

Med beslutningen 16. juni satte skistyret samtidig en strek over vedtaket fra året før, som ville gjøre det umulig for Northug å kombinere deltagelse i verdenscup og mesterskap med å ha Coop som hovedsponsor.

Møte uten resultat

I tiden etter vedtaket gjorde Torbjørn Skogstad det helt klart at langrennsledelsen ønsket en rask avklaring. 26. juni uttalte han at saken burde ha være avklart før ferien. 3. juli møtte Northugs manager Are Sørum Langås de tre skilederne Skogstad, Åge Skinstad og Nils Kristian Nakstad i Trondheim. Møtet ble avsluttet uten at noen avtale kom på plass.

Nå har Åge Skinstad gitt seg som langrennssjef, nesten to nye måneder har gått og ingenting er på plass. Det Northug har gitt langrennskomiteen beskjed om er at han ønsker å gå verdenscup til vinteren. Skal han få det, må en avtale signeres. Skogstad uttalte i midten av august at han ikke så for seg nye forhandlinger, men åpnet samtidig for at saken igjen kan havne på skistyrets bord.

- Er det fortsatt aktuelt at saken sendes tilbake skistyret?

- Det bestemmer ikke jeg, svarer Skogstad nå.

Skipresident Erik Røste svarer slik på spørsmålet om det er aktuelt for skistyret å behandle saken på nytt nå i høst:

- Som kjent fikk langrennskomiteen mandat av skistyret i vår. Den prosessen pågår. Derfor ønsker jeg ikke å spekulere i hva som vil skje videre.

Ønsker langsiktig avtale

Petter Northug oppholder seg for tiden i Italia og trener, sammen med blant andre broren Even og trener Stig Rune Kveen.

- Treningen går veldig bra. Det er et helt standard høydeopphold med mye langkjøring og rolig trening. Det er lite å melde herfra, sier Kveen til Adresseavisen.

Utgangspunktet for uenighetene med forbundet stammer fra da Northug brøt med landslaget for drøyt to år siden og fikk handelsgiganten Coop som hovedsponsor. Landslaget blir sponset av Spar, som er i direkte konkurranse med Coop. Som landslagsløper har Northug derfor ikke anledning til å profilere Coop, og nettopp dette bunner konflikten i.

Med vinterens avtale, og den han er tilbudt nå, godtar skiledelsen at Northug får et unntak fra regelen og kan profilere Coop utenfor skisesongen.

De siste sesongene har det hvert år vært uenighet mellom skiledelsen og Northug-leiren. I fjor kom en avtale på plass først i november. Petter Northug er tydelig på at han tenker langsiktig i sin satsing. Til Adresseavisen uttalte han i august at det kan være aktuelt å fortsette på toppnivå helt til 2021 eller 2023 – hvis Trondheim blir tildelt ski-VM.

Landslagsretur uaktuelt

En retur til landslaget skal være helt uaktuelt, og på bakgrunn av dette ønsker derfor skistjernen å få en mer permanent representasjonsavtale på plass, slik at han får mulighet til å gå verdenscup og mesterskap når han er sportslig kvalifisert i årene fremover og samtidig får større forutsigbarhet enn det han har opplevd til nå.

Blir ikke partene enige om en avtale vil Northug bli nektet deltagelse i samtlige verdenscuprenn kommende sesong, inkludert Tour de Ski og den nye touren i Canada i mars.

Northugs manager Are Sørum Langås er ordknapp:

- Jeg har ingen kommentar på nåværende tidspunkt verken til prosessen eller dialogen med NSF, sier han til Adresseavisen.