Norsk idretts suksess er bygget på fellesskapet og lagbygging med alt det positive som kommer ut av det å være en del av et kreativt treningsmiljø. Erfaringene viser at lagbygging er like viktig i individuelle idretter. Kvinnelaget i langrenn er et utmerket eksempel på et lag der løperne trekker hverandre opp. Motsatsen er norsk friidrett. Mangelen på lagbygging blir brukt som forklaring på den elendige stoda i den leiren.

Petter Northug hadde ikke vært der han er uten å ha dratt veksler på andre. Han var innom mange miljø på veien opp og benyttet seg flittig av de som hadde noe å lære bort. Men på landslaget fant han seg ikke til rette. Dette laget var på langt nær like velfungerende som kvinnelaget. Når kjemien ikke passer, med konflikter og misunnelse som ugreie ingredienser, må man bare akseptere at noen vil ut, slik tilfellet var med Petter Northug. Fortsatt er han ikke mer ensom ulv enn at han søker mot andre, deriblant flere landslagsløpere, for å få treningssparring og inspirasjon.

Coop ga Northug den hjelpen han trengte for å opprette et eget lag. Der tjener han nesten like bra som for eksempel Therese Johaug gjør innenfor landslagets rammer.

Det er et langt steg fra å bryte ut av landslaget, til å jobbe for å bryte ned landslagsstrukturen. Og det er der striden har stått de siste årene. Undertegnede har i stor grad valgt å frikjenne Petter Northug for å være den grådige parten og lagt skylden på samarbeidspartneren Coop.

Når Coop, som er bygget på tanken om fellesskapets verdier, og aktivt prøver å splitte opp lagstrukturene som finansierer norsk idrett, skurrer det noe alvorlig i mine ører. Jeg vet at Coop ikke liker denne anklagen, men de fremstår som snyltere på idretten.

I fjor kom partene til en ordning der Petter Northug var Coops objekt i det varmeste halvåret og skiforbundets i vinterhalvåret. Det er lett å skjønne at Northug er mindre verdt i det halvåret han ikke konkurrerer, og at avtalen er utilfredsstillende hvis Coop skal tenke inntjening. Derfor er nok Coop mer interessert i en bedre avtale, enn hva Northug er.

LES OGSÅ. Viser amerikanerne muskler

Skiforbundet har gitt Coop store innrømmelser og det tilbudet som ligger på bordet er omstridt blant skilederne. Det er mange kontroversielle sider ved en avtale som gir lagets frontfigur store særfordeler:

Det er ikke greit at avtalen skaper en presedens for andre som vil bryte ut. Det er ikke greit at Coop reduserer verdien av å være eksklusiv sponsor av landslag. Det er ikke greit at Petter Northug ikke er tilgjengelig for sponsorer som har kjøpt eksklusivitet i den perioden sponsoroppdragene utføres. Og det er aldri greit når en løper får mye særbehandling. Slikt skaper en misnøye som kan føre til at landslaget smuldrer opp.