For trondheimsdelegasjonen som skal presentere prosjektet for FIS om et par uker vil støtten fra statsministeren komme svært godt med.

– Det er flott at regjeringen så tydelig signaliserer at de vil være med på utbyggingen. Det aller viktigste argumentet for å søke om VM på ski er at det skal bli et oppgradert anlegg i Granåsen, sier skipresident Erik Røste til Adresseavisen.

I 1998 innførte Kulturdepartementet ordningen med opprettelse av nasjonalanlegg. I den forbindelse avtalte departementet, Norges Idrettsforbund og Norges Skiforbund at arenaen som er Norges kandidat til å arrangere ski-VM neste gang skal inngå en avtale med Kulturdepartementet om nasjonalanleggsmidler. I avtalen heter det at nasjonalanleggene kan få inntil femti prosent av investeringskostnadene dekket av staten.

Trondheim er Norges neste VM-kandidat, søknaden er levert og et viktig spørsmål har vært om Granåsen også skal bli Norges nasjonalanlegg. Oslo og Holmenkollen har i dag den statusen, og slik vil det også bli i fremtiden.

Solberg blant stjernene

Nå varsler imidlertid Erna Solberg at Trondheim vil få like mye penger fra staten til oppgradering av Granåsen-anlegget som om det hadde vært nasjonalanlegg.

– Hvis Trondheim tildeles ski-VM så vil Granåsen motta 150 millioner kroner, fastslår statsministeren.

– Vi har valgt å si at du ikke trenger å være nasjonalanlegg for å få pengene. Prinsippet er at selv om man ikke gjør det om til et nasjonalanlegg, så skal man få uttelling som om det var et nasjonalanlegg, utdyper hun.

Nyheten ble kjent da Solberg fikk omvisning i Toppidrettssenteret og på skistadion i Granåsen tirsdag ettermiddag, sammen med blant andre Oddvar Brå, Didrik Tønseth, Frode Moen, Øyvind Sandbakk, Yngve Brox og Linda Hofstad Helleland.

Skipresident Erik Røste poengterer at nasjonalanleggsmidlene kommer i tillegg til den ordinære spillemiddeltildelingen i Trondheim.

– Det vil derfor ikke komme på bekostning av andre idrettsanlegg. Vi er i den heldige situasjonen at vi har tre flotte anlegg i Norge. Gjennom diskusjonen som har pågått tror jeg Trondheim er innforstått med at de får nasjonalanleggsmidler og ikke får nasjonalanleggsstatus, sier han.

Vil unngå triksing

Utbyggingen av Granåsen-anlegget er beregnet til rundt 800 millioner kroner totalt. I det ligger en solid opprustning av anlegget. Et sentralt poeng i prosjektet er at Granåsen skal bli et svært godt hverdagsanlegg for trønderne etter mesterskapet.

– Hvorfor får ikke Granåsen nasjonalanleggsstatus?

– Man har ett nasjonalanlegg i de forskjellige idrettene, og man skifter ikke status bare for å få utløst mer penger. I utgangspunktet får nasjonalanleggene penger, men i stedet for å trikse med å ha flere nasjonalanlegg så gir vi i stedet like mye i støtte, sier Solberg til Adresseavisen.

VM-sjef Guri Hetland var utenlands da statsministeren besøkte Trondheim i går. Hun setter stor pris på nyheten om de 150 millionene som vil strømme inn om Granåsen blir tildelt VM.

– Vi hadde håpet og mente at vi burde få nasjonalanleggsmidler. Likevel er det veldig godt å få det bekreftet. Vedtaket fra 1998 sier at neste VM-arrangør skal få tildelt nasjonalanleggsmidler, så vi har følt oss ganske trygge, sier hun.

Presentasjon i Zürich

Søknaden til det internasjonale skiforbundet (FIS) ble levert 1. september. I slutten av september skal trondheimsdelegasjonen, med blant andre Hetland, ordfører Rita Ottervik og skipresident Erik Røste til Zürich for å presentere prosjektet for FIS. Avgjørelsen om hvem som får ski-VM i 2021 blir tatt neste sommer.

– Det er viktig å ha dette på plass når vi drar til Sveits. Det viser at vi har jobbet med finansieringen og at vi har staten med på laget. Det høyner kvaliteten, fastslår Hetland.

– Hva tenker du om at Holmenkollen forblir Norges nasjonalanlegg?

– Det har jeg et veldig avslappet forhold til. Det er viktig at Norge har topp internasjonale anlegg for nordiske grener og at Granåsen og Lillehammer blir jevnlig oppdatert. Holmenkollen er og skal være et signaturanlegg for norsk skisport, sier Trondheims VM-sjef.

Erna Solberg og Yngve Brox (i midten) møtte langrennsløper Didrik Tønseth i Olympiatoppens bygg i Granåsen. Foto: RICHARD SAGEN
Slik så det ut i Granåsen under VM-dagene i 1997. Trondheim håper å få et nytt mesterskap i 2021. Foto: ADRESSEAVISEN