I fjor seilte Kolstad på en bølge av medvind i 1. divisjon. Møtet med eliteserien har gitt dem to 13-målstap, og nå trapper klubben opp samarbeidet med mental trener Karina Andersen Aas.

- I fjor svevde på en måte på en rosa sky med mange oppturer, og vi visste at det ville komme en trøkk for de mange unge guttene som nå spiller eliteserie. Vi trapper opp samarbeidet med Andersen Aas for å være godt rustet på det som kommer, sier Jostein Sivertsen, daglig leder i Kolstad.

- Før og etter Karina

Kolstad-kaptein Kristoffer Østmo møtte Karina Andersen Aas første gang i mars 2014 etter at Stian Gomo, som fersk Kolstad-trener, tok initiativet til et samarbeid.

- Vi kan snakke om tida før og etter Karina, sier Kristoffer Østmo og utdyper:

- Det er en annen stemning i laget nå. Vi er alle mer tydelig på hvordan vår adferd påvirker laget.

Og mentaltreneren følger Kolstad-spillerne tett gjennom fellessamlinger og individuelle samtaler.

- Det blir også telefonsamtaler og sms-er. Mange sms-er, sier Andersen Aas som er på en trening uka, i tillegg til at hun følger de fleste kampene fra plassen sin bak trenerbenken. Men ikke spør henne om hva resultatet ble.

- Jeg ser etter spillernes adferd og reaksjonsmønster. Hvordan forholder han seg til motstand? Hvordan reagerer han når han bommer og gjør feil eller lykkes? Dette er kjempeviktig input for meg som mental trener, og her kan jeg veilede, sier hun.

Skal bli ansvarlige

Fra sidelinja har hun sett Kolstad-spillere med litt for høye skuldre i serieåpningen.

- Det er helt naturlig. Det er blitt litt mer alvor, og spillerne er i helt nye roller. Vi har snakket om utfordringen dette innebærer, men velger konsekvent å ha fokus på mulighetsrommet og hvordan vi skal løse det. Det tar tid å ta et nytt nivå, sier Andersen Aas.

Kristoffer Østmo nikker bekreftende.

- Skytinga har vært direkte dårlig. Vi slipper oss ikke like mye løs som i fjor, sier han.

Mentaltreneren jobber med å få tak i spillernes opplevelser og utforske hvorfor de blir slik. Så får hver enkelt strategier de kan bruke for å prestere bedre.

- Å møte motgang er også en mulighet til å lære og utvikle seg, sier Karina Andersen Aas.

Målet hennes er å gjøre spillerne ansvarlige.

- De skal ha et mentalt bilde på hvordan prestasjonen skal være. Jeg stiller mange spørsmål, så skal de finne svarene. Det er deres prosess.

To av tre på plass

Stian Gomo beskriver samarbeidet med Karina som utviklende og er glad for å henne med i trenerteamet. For, som han sier:

- Det gjør noe med hodet å tape to kamper med 13 mål. For meg er det veldig surt der og da. Men vi har blitt til flinkere til ikke å dra med oss negative situasjoner. Vi har fokus på neste ball, sier han.

Og han ser tegn til bedring i spillet, stortapene til tross.

- Mot Elverum fikk vi på plass råskapen og forsvaret. Nå mangler vi å sette sjansene våre. Da er vi gode nok til å slå Bækkelaget, mener Gomo.

Kapteinen er enig.

- For min del har det startet litt tungt, men jeg liker å ta ansvar og gleder meg til trening og kamp, sier Østmo som er en av fem Kolstad-spillere som er tatt ut på samling med rekruttlandslaget i slutten av september.

Stang ut: Kolstad har åpnet eliteserien med to 13-målstap, og det har vært mye stang ut for Kristoffer Østmo og lagkameratene. Onsdag kveld venter Bækkelaget i ny hjemmekamp. Foto: Morten Antonsen
Samtaler: Karina Andersen Aas følger opp Kolstad-spillerne tett. Mental trening er en viktig del av treningsarbeidet til Kristoffer Østmo og lagkameratene. Foto: Sporten, ADRESSEAVISEN, Anne-Marit Dahl