- Au da, dette var høye tall..

RBK-trener Ingebrigtsen krymper seg litt når Adresseavisen viser ham statistikken fra Rosenborgs kamper mot fransk motstand på bortebane.

Over fire i snitt

På fire kamper har RBK sluppet inn hele 17 baklengsmål. Verst var det mot Paris St. Germain i 2000, da Jørn Jamtfall måtte plukke hele sju baller ut av nettet. De to matchene mot Lyon i 2002 og 2005 endte henholdsvis 5–0 og 2–1 til hjemmelaget. Den siste kampen på fransk jord så langt, mot St. Etienne i 2008, endte 3–0. På tross av at RBK tapte sin fjerde strake i Frankrike, vant laget sjansestatistikken 6–3 i den kampen.

- Det er et godt bilde på hvordan det er å spille i Europa. Gjør vi feil, blir vi straffet – Det er på mange måter litt slik forskjellen har vært på oss og de andre lagene i eliteserien i år også. Vi skaper større sjanser og scorer på dem, mens de andre lagene trøbler med å skape sjanser, sier han.

Les også: RBK-kapteinen advarer mot høye forventninger

Har trygghet hjemover

Rosenborg har så langt i år sluppet inn godt under ett mål i snitt i eliteserien. I kvalifiseringen til Europaligaen var de enda gjerrigere, og slapp kun inn 0,5 mål per kamp.

- Den bagasjen er det definitivt trygt å ha med seg ned hit. I Europa er det dette det handler om – du blir straffet dersom du slipper til målsjanser. Får St. Etienne seks målsjanser, så scorer de i hvert fall to mål. Da blir det tungt for oss å kapre poeng. Men vi slipper uansett ikke inn sju mål, sier han.

Les også: RBK møter klubben fra det grønne helvete

Ingen sjokk-beskjed

Ingebrigtsen har brakt entusiasmen tilbake på Lerkendal denne sesongen med artig og angrepsvillig fotball. Foran fulle tribuner har han seriegullet så langt ned i lomma at det er bare så vidt den røde snora rundt medaljen vises ved bukselinningen. Men når har nå står overfor sin hittil største utfordring som RBK-trener, svelger han ikke rått mentor Eggens råd. Beskjeden fra den gamle mester var å gå ut på Stade Geoffroy-Guichard og «stelle i stand trøbbel for dem».

- Selvsagt skal vi skape problemer for St. Etienne, men vi skal ikke gå ut og sjokke dem. Det har jeg vært med på en gang – borte mot Sampdoria, og det gikk ikke bra. Vi lå under 3–0 etter tjue minutt, og lurte på hvem som egentlig var mest sjokkert. Jeg var med på den perioden da vi skulle spille som vi gjorde på Lerkendal – som for eksempel Mechelen og Dinamo Moskva. Heldigvis fikk jeg med meg 23 landskamper under Drillo, og har lært hva man kan få til med et kollektiv som fungerer, sier han – og innrømmer at Rosenborg den gangen indirekte var nokså påvirket at den jobben Drillo gjorde med landslaget

- Dersom du ser på gamle klipp fra de kampene hvor RBK gjorde det stort i Europa, så ser du at laget lå trygt og godt defensivt. Alle spillerne på den tida var på landslaget, og vi unngikk tap mot storheter som England og Nederland. Det var jo ikke fordi vi var så innmari gode til å spille fotball, og den erfaringen ble brakt tilbake med inn i RBK, sier han.

Les også: Konradsen imponert over Rosenborgs spionjobb

Tålmodighet er en dyd

Bruttern hevder å ha god kontroll på hva som venter når hans elleve utvalgte i kveld springer ut på matta i «det grønne helvetet», som stadion kalles. Den enkle teorien er at sjansen for suksess øker for hvert minutt de holder tett bakover. I den perioden skal spillerne lese motstanderen for å finne ut hvor de best kan straffe dem – samtidig som St. Etienne vil bli utålmodige og dermed lettere kan gjøre feil.

- Skal St. Etienne videre fra denne gruppa, så de slå oss. Det er vi fullstendig klar over, sier Bruttern og gliser.

Det er nettopp der muligheten ligger.

Les også: Husker du Rosenborg?