– Det som skjer nå er ikke annet enn det som måtte skje. Det kommer ikke overraskende på noen, sier han til Adresseavisen.

Granamo satt som leder for langrennskomiteen, posisjonen Torbjørn Skogstad har i dag, på 90-tallet da blant andre Bjørn Dæhlie herjet på resultatlistene. Han ser igjen mange av de samme utfordringene nå.

– For fritt spillerom

– Vi var borti lignende problemstillinger, men klarte å løse dem innenfor fellesskapets rammer. Utfordringen var at du måtte være pinlig nøyaktig med at det var skiforbundets sponsorer du måtte profilere når det var konkurranser og trening.

Granamo er kritisk både til skiforbundets og Northug-leirens håndtering.

– Jeg oppfatter at Petter Northug har fått for fritt spillerom. Skiforbundet burde ha grepet inn for lenge siden.

– På hvilket tidspunkt?

– Nesten fra da han startet på landslaget, sier Granamo.

Trekker frem Dæhlie

Petter Northug kom første gang inn på landslaget høsten 2006. Han brøt ut våren 2013. Både før og etter bruddet har forholdet mellom skistjernen og hans forbund vært preget av konflikter.

– Han har fått gjøre som han vil i for stor grad, mener Granamo.

Han trekker frem Bjørn Dæhlie som den utøveren som hadde flest store sponsorer i tillegg til landslagets på 90-tallet.

– Det ville ha sklidd ut hvis vi ikke hadde passet på. Dæhlie og Northug er ulike som personer, men du skal bestandig vokte deg for å forfordele noen i et lag.

– Spiller martyrrolle

Granamo stusser over måten Northug-leiren har håndtert saken på de siste dagene.

– Jeg synes det blir litt underlig når de skal spille en martyrrolle, hvor de snakker om hvor dårlig de blir behandlet. Det vet de at ikke er sant og de burde holdt seg for god til å prøve det.

– Har Northug-leiren overvurdert sin maktposisjon i denne saken?

– Det har de åpenbart, sier Granamo, som mener denne saken viser at skistjernens støtteapparat ikke er godt nok.

– Jeg hadde håpet at han hadde ordnet seg med litt bedre rådgivere. Det har vært litt for mange og litt for tilfeldig. Når han havner i denne situasjonen, så viser det at de ikke er dyktige nok.

Sa ja til møte

Torsdag inviterte skiforbundet Northug til et møte, som svar på brevet Northug tidligere denne uken sendte til dem. Strindheim-løperen har takket ja til møtet, hvor skiledelsen har sagt klart fra om at det ikke er rom for forhandlinger.

Granamo, som fortsatt har god kontakt med langrennsledelsen i Norge, tror saken løser seg og at Northug får gå verdenscup til vinteren.

– Det ender trolig med en avtale som er noe i nærheten av det han har blitt forelagt. Jeg tror det blir på skiforbundets premisser. Denne saken er uheldig for norsk langrenn. Jeg vet ikke hvor mange personer som er blitt holdt i aktivitet av Skiforbundet de siste dagene. Man bruker mye energi og fokus på saker som burde vært helt unødvendige.

Kritisk: Jan Erik Granamo var leder for langrennskomiteen på 90-tallet. Han er kritisk til både skiforbundet og måten Northug-leiren har håndtert saken på. Foto: THERESE ANDREASSEN