1. juni starter sommerens vakreste eventyr

Nærøydalselva er en av få norske lakseelver som har opplevd fantastisk sportsfiske de siste årene. Fremsynt forvaltning har vært nøkkelen.

RESULTATER: En hunnfisk gyter ikke i fryseren, men i elven, sier Johnny Kaupang. Aktiv gjenutsetting av laks de siste 16 årene gir nå resultater i form av mer laks i Nærøydalselva.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Saken oppdateres.

— En hunnlaks på ti kilo kan få 16.000 barn. I snitt er det et til to av disse barna som vender tilbake til elven som voksen laks. Det er derfor vi slipper ut igjen all hunnfisk og behandler de veldig skånsomt når de er i håven...

Johnny Kaupang snur seg mot den kalde elvebrisen som løfter seg fra det grønne, nesten smaragdfargede vannet. Så legger han til:

— At vi tar vare på hunnfisken, er nettopp grunnen til at vi kan oppleve dette fiskeeventyret. Vi har sett mange laks i elven den siste tiden og vi har god vannføring. Jeg tror det kommer til å bli virkelig bra.

Et dusin spente og lett nevrotiske laksefiskere nikker anerkjennende.

TILRETTELAGT: Mye av fisket i elven er tilrettelagt med broer på grunn av de ville strykene og en del utilgjengelige fiskeplasser. Noe som gir naturfølelse på fisketur.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Så legges det frem mer regelverk og detaljerte retningslinjer for hvordan man skal praktisere fang og slipp. Kaupang har kunnskapen i tillegg til å leie fiskerettigheter i store deler av elven som uoffisielt kan kalles Norges vakreste lakseelv – Nærøydalselva.De siste årene har Nærøydalselva også vært en av Norges beste med antall laks pr. fisker. Da vi kommer på besøk har kalenderen har akkurat vippet 1. juli og det er åpningen av laksefisket 2015. Noe som skal bli den beste fiskesesongen her på mange år.

Utkikkspunktet balanserer 700 meter over havet:

FJORÅRETS FØRSTE: Christian Moser med en mellomlaks, men likevel den første i året 2015.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Guddommelig

Om man ser bort fra laksefiske en liten stund, så har Nærøydalselva en spektakulær plassering.

Meislet ned i solide vestlandsfjell. Rennende dypt under steile bergsider, spyttende fosser og snødekte topper, slanger elven seg ned Nærøydalen fra Stalheim til Gudvangen. Dalen som er en av Norges mest besøkte turistattraksjoner.

Hundretusener av cruiseturister besøker det «norske postkortet» hver sommer. Likevel, de færreste av turistene vet nok hva som skjuler seg i det flaskeklare vannet. Det samme gjelder også mange sportsfiskere.

— Historien bak fiske i Nærøydalselva er nok ikke like kjent og dokumentert som i større og mer kjente norske lakseelver. Der engelske lorder regjerte for 100 år siden. Her har det vært lokalbefolkning og vossinger som stort sett har fisket. Det er jo ei relativt lita elv, men vi hadde mye fisk helt frem mot 70-tallet, mimrer Sigvar Brusegard.

Gratis laksefiske og stor laks

Laksefiske starter 1. juni og varer ut august i de fleste elver, med noen lokale avvik. Om du er ute etter en skikkelig storlaks, tror ekspertene at dette er sesongen å prøve seg på.

  • Vi håper på et storlaksår i 2016. Smolten som gikk ut i havet i 2013 ser ut til å ha hatt god sjø-overlevelse, noe vi så på mengden smålaks som returnerte i 2014 og mellomlaksen som kom tilbake i fjor. Den siste delen av denne årgangen er de som har stått tre år i havet, og de er gjerne fra åtte kilo og oppover, forteller kommunikasjonsansvarlig i Norske Lakseelver, Pål Mugaas.

2016 er også året med gode muligheter for å få en innføring i laksefiske. Spesielt for ungdom. Det arrangeres CampVillaks for de mellom 15 og 18 år i en rekke elver rundt om i landet.

Det er Norges Jeger og Fiskerforbund i samarbeid med Norske Lakseelver som tilbyr fiske, utstyr, instruktører og overnatting i blant annet Altaelva (Finnmark), Numedalslågen (Vestfold), Gaula i Sunnfjord (Sogn og Fjordane), Stjørdalselva (Nord-Trøndelag) og Otra (Vest-Agder).

Villaksens dag arrangeres også i en rekke lakseelver i løpet av sommeren. Her kan alle som vil prøve seg på laksefiske gratis, med kyndig veiledning. Se mer info om arrangementene på www.lakseelver.no.

UTSTYR: Det er lov å fiske med både flue, mark og sluk i Nærøydalselva. Det oppfordres til bruk av kroker uten mothaker for å være skånsom mot laksen.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Han er styreleder i Nærøydalen Elveeigarlag og har vokst opp ved elvekanten. Nå står pensjonisten og ser på tente laksefiskere som plasseres oppover og nedover elvebreddene av Kaupang.— Det er fortsatt mye snø i fjellet og sen snøsmelting. Vannet er bare rundt fire grader og fisken er kanskje treg. Det blir spennende å se om den vil bite, sier elvekjenneren.

Han rekker ikke så mye mer enn å fullføre setningen, før han har svaret. Den biter og en fiskesnelle hyler gjennom elvebrusen.

15 minutter senere slippes årets første nærøy-laks tilbake i sitt rette element. En sølvfarget kubbe på rundt fem kilo. Det tegner godt. Nesten som forventet.

Ikke bare laks:

ÅPNINGSDAGEN: Johnny Kaupang og Christian Moser frigjør en vilter laks på åpningsdagen i Nærøydalselva.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

STØA: Kaupang prøver seg på fiskeplassen kalt Støa. Et sted du helst skal holde deg på land når du fisker.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Forvaltet tilbakeStatistikken har derimot ikke vært like lovende siden glansdagene Brusegard refererer til. Som med mange norske lakseelver, gikk villaksstammen stadig nedover fra 70-tallet.

Fra 1995 til år 2000 måtte fem år med fredning til for at laksen ikke skulle bli borte for godt.

— Det var jo ikke snakk om å slippe tilbake laks i elven før i tiden. Du var jo nesten garantert å få fisk om du dro til elven en dag, og det var ikke uvanlig at tilreisende fiskere reiste hjem med fem laks etter en dag her. Det var ukontrollert. I tillegg endret laksens vilkår seg i havet betraktelig. Noe måtte gjøres, sier han.

Nærøydalselva

Renner fra Stalheim i Voss kommune, gjennom Nærøydalen og ut i Nærøyfjorden ved Gudvangen i Aurland kommune, Sogn og Fjordane.

Elven får vann fra Stalheimsfossen, Sivlefossen og Jordalselvi og er uregulert.

Fiskesesongen varer fra 1. juli til ut august.

I sesongen 2015 ble det fanget cirka 500 laks (2000 kilo) og 170 sjøørret i elven. Største laks var 14 kilo.

Elven har forskjellige rettighetshavere og fiskekort kan være vanskelig å få om du ikke er tidlig ute. Prisene varierer, men hos Johnny Kaupang fås kort fra cirka 2500 kroner døgnet inkludert bosted og fiske på åtte kilometer elv.

Kontaktinfo: www.fjordperla.no, tlf: 970 77 999.

På Gudvangen Camping er det også mulig å få kjøpt fiskekort. Se www.visitgudvangen.com for mer info.

BARNDOMSHJEMMET: Sigvar Brusegard har vokst opp langs elvekanten og er glad for at det igjen svømmer laks forbi barndomshjemmet.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Grunneierlaget fikk med Fylkesmannen på å sette nye kvotebegrensninger, så kom Norsk Villaksbevaring og ildsjelen Johnny Kaupang inn i bildet.— Gjenutsettingen har vært en stor suksess. Tidligere var det løse regler om fem fisk i uken som et maksimum, men vi fikk innført to laks i sesongen og én i uken. All hunnfisk ble fredet. Man skal ikke slå alle over en kam, men det var mange som tok for mye fisk før i tiden. Da de nye reglene kom, ble det mye murring blant de gamle fiskerne, men nå er de fleste veldig fornøyde med hvordan elven har utviklet seg. Den har bare blitt bedre for hvert år de siste ti årene, sier Kaupang.

Visste du at lyden i flyet påvirker hvordan maten smaker?

ROALD AMUNDSEN: «Jeg saa mig rundt, og aldrig skal jeg glemme, hvad jeg saa; et mer vildt, et mer storslagent Syn kan ikke tænkes. Ret foran skjærer Nærødalen sig nedigjennem med sine lodrette Fjeldsider, udover disse paa alle Kanter styrter Fjeldbækkene,» sa Roald Amundsen da han så Nærøydalen fra Stalheim for første gang. Som vist på bildet.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

Eksklusivt, men tilgjengeligHan er i ferd med å guide fiskere ut på noen kampesteiner i strykene, da fiskefølget skvetter til og ser seg over skulderen. Med opp mot 30 varmegrader har snøsmeltingen virkelig skutt fart i fjellene over dalen.

Fossene som rant ned fjellsidene for noen timer siden, står nå som vannsøyler og sprenger ut stein og småras.

Naturkreftene har et sjeldent godt sted å markere seg på her i Nærøydalen. Johnny smiler skjevt, snur seg tilbake og peker hvor det skal kastes. Og det på centimeteren.

Villaksens status 2016

Lakselus: Fra oppdrettsindustriens åpne merder spres det så mye lakselus i fjordene at dødeligheten for utvandrende laks- og sjøørretunger stedvis er høy.

Rømt oppdrettslaks: Havforskningsinstituttet estimerer at det rømmer mellom 1 og 2 millioner oppdrettslaks årlig. Det offisielt rapporterte tallet for 2015 var 160 000 laks og 84 000 regnbueørret. Rømt fisk formerer seg med villaksen og kan gi avkommet dårligere overlevelsesevne. Kun 23 av 104 vurderte norske laksebestander oppfyller minstekravet i Kvalitetsnormen for villaks på grunn av genetisk påvirkning.

Gyrodactylus salaris: En parasitt som dreper laksen i elven. Har gjort stor skade i mange norske elver. Gjennom et statlig bekjempelsesprogram mot «gyro» er 39 elver friskmeldt, i en friskmeldingsprosess eller under behandling. Drammensvassdraget er nå under utredning. I Ranaelva ble parasitten på ny oppdaget i 2014. Steinkjervassdraget i Nord-Trøndelag er friskmeldt fra «gyro» etter vellykket behandling og ble åpnet for fiske i 2015. Signaldalselva og Skibotnelva i Troms ble behandlet i fjor og skal behandles igjen i år. De kan forhåpentlig friskmeldes og åpnes om seks år. Den siste behandlingen mot Gyrodactyus safaris i Lærdalselva ser ut til å være vellykket.

Vannkraftutbygging/gruvedrift: Manglende minstevannføring og effektkjøring gjør at elver hurtig tørrlegges og dreper mange lakseunger. Et vedvarende problem. Dumping av gruveavfall i Førdefjorden og Repparfjorden påvirker laks og sjøørrets biotop under utvandring fra elv til sjø og kan føre til dårligere overlevelse.

Sur nedbør: Utryddet mange laksestammer på Sør- og Sør-Vestlandet, men intensiv kalking og reetablering av mange laksestammer har fått laksen tilbake til tidligere fisketomme elver.

Fiskekultur: Sportsfiskere og elveeiere tar i de fleste elvene et felles ansvar for en bærekraftig forvaltning av laksen, slik at det er nok fisk igjen til å fylle elven med nye lakseunger.

Kilde: Norske Lakseelver/Miljøverndepartementet.

INSPIRASJON: Johnny Kaupang (tv) og Espen Nordby Andersen ser på filmer om fang og slipp av laks. Et hovedmoment ved fiske i Nærøydalselva, selv om en fisk uproblematisk havner på middagsbordet nå og da.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

— Uten veiledning er det særdeles vanskelig å få fisk første gangen du kommer i denne elven. Jeg har fisket mye her og det hender jeg gjør det fortsatt, men jeg blir mer motivert av å se andre får fisk. Av å gi fiskere en positiv opplevelse. Laksefiske er jo ikke noe hokus pokus, så lenge man får litt veiledning, sier han.Og spennet i kunder er relativt stort.

— Vi har jo en rekke fiskere med forskjellig bakgrunn. For noen år siden fisket Dronningen av Qatar her, noen dager etter var det noen kompiser fra Geilo. Det er likevel klart at elven begynner å få et godt rykte på seg blant bemidlede fiskere, men vi er opptatt av at det skal være tilgjengelig for folk flest. De fleste kortene leies ut på ukebasis, og det meste er utsolgt for neste sesong allerede, men av og til har vi noen ledige plasser, sier han.

Her er landets mest lovende laksefiskeelver:

SKÅNSOMT: Det er lov å fiske med både flue, mark og sluk i Nærøydalselva. Det oppfordres til bruk av kroker uten mothaker for å være skånsom mot laksen.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

JUBEL: Christian Moser jubler etter å ha fått sesongens første laks i Nærøydalselva.  Foto: HANS KRISTIAN KROGH-HANSSEN

To kast, to laksEspen Nordby Andersen er en av de heldige som har fått kort på åpningsfisket.

Nå står den erfarne fiskeren og tørker svette av pannebrasken etter å ha fått to laks på to kast. Lettere overveldet av opplevelsen, er han ikke i tvil:

— Det er første og kanskje siste gangen jeg får oppleve dette. I tillegg er omgivelsene nok til å være her i seg selv. Du står og kjemper med en råsterk laks på et av landets desidert flotteste steder, det kan ikke bli bedre. Det er også utrolig moro å lære hvordan elven er blitt drevet frem, og å tenke på hvilke glede det kan gi fremtidige fiskere. Det bør være til inspirasjon for andre lakseelver.

Skal du på ferie i Norge eller Norden? Bli inspirert av disse sakene:

Eller trenger du reiseinspirasjon til utenlandsturer? Se disse fine sakene:

På forsiden nå