Bli med på havørnsafari i Lofoten

Det majestetiske flyvende dyret feier over hodene våre. Et samstemt «åhhhh», og så er øyeblikket over.

GLIDER INN: Som en skygge kommer havørnen inn over antennene på båten. Like raskt som den er der, er øyeblikket borte.   Foto: Stein J. Bjørge

Saken oppdateres.

Se video fra havørnsafarien lenger ned i saken.

Vi er om bord i M/S Orca, en av to charterbåter som går ut fra Svolvær med turister som søker seg til Lofoten og Vesterålen. Der hvor spektakulært landskap og hav møter fjell.

Det er brått, vakkert og brutalt. Og over det hele svever havørnene med et overblikk og en skjønnet som tar pusten fra oss som opplever dette dyret i sitt naturlige miljø for første gang.

VIL HA, VIL HA: Måkene kan til tider bli litt frekke og setter seg gjerne på hodene til guidene i påvente av en brødbit eller sei.  Foto: Stein J. Bjørge

Ørnen kommer

Hver dag i sommerhalvåret slipper turistbåter fortøyningene i Svolvær, for å møte sørgående hurtigrute øverst i Raftsundet. Der kommer flere turister om bord til en tur mellom holmer og skjær.

LANDINGSPLASS: Ørneguidene Asta Sigurdardottir og Karoline Noack garanterer ikke at ørn dukker opp. Det eneste sikre, er nærkontakt med måkene.  Foto: Stein J. Bjørge

Sannsynligheten for å møte havørn er stor. De erfarne guidene Asta Sigurdardottir og Karoline Noack kan ikke garantere at ørn dukker opp, men det er likevel sjelden den svikter med sitt fravær.

FREDET: Havørnen er fredet og bestanden har økt de siste ti årene. 40 prosent av alle havørn i Norge befinner seg i Nordland.  Foto: Stein J. Bjørge

Skipper Hans Ivar Edvardsen har 30 års erfaring bak roret og vet hvordan han kan imponere turister ved å føre skuta gjennom det beste av norsk natur.

Hele året er det mulig å se ørn, selv om sommermånedene drar flest besøkende.

FIN STRAND: Rullestenene på Undstadstranden må man over før man når bølgene.  Foto: Stein J. Bjørge

Skipperen selv mener at vinteren, tross mørketid, er den beste tiden å se havørn på.

Da kan man se hele flokker av ørn enkelte dager, forteller han.

Måkene har allerede skjønt at noe er på gang, der de henger en halvmeter over hodene våre. Asta Sigurdardottir plystrer slik sjømenn skal. Ut av feminine lunger kommer lyder som overdøver måkeskrik og motordur.

– Ikke alle ørner lar seg lokke sier hun, og kaster plutselig en småsei så høyt hun klarer opp i luften.

Ut av det blå kommer en skygge med utspente vinger og sneier båtens antenner. Innpåslitne måker er plutselig borte.

Før småseien har forlatt båtripa og truffet vannskorpen, sitter den fast i klørne på ørnen.

Nærmere ørn enn dette er det vanskelig å komme.Bli med på ørnesafari i Lofoten:

Største rovfugl

Havørnen er vår største rovfugl og kan ha et vingespenn på opptil 2,65 meter. Det som et øyeblikk var en prikk på himmelen virker som størrelsen til et småfly på noen armlengders avstand.

REINE: Reine i Lofoten ligger sør i øyrekken og har greid å bevare mye av det gamle i kombinasjon med nye byggeskikker.  Foto: Stein J. Bjørge

Men like raskt som havørnen snapper fisken i svevet, forsvinner den opp i fjellsiden til et reir hvor sultne unger venter på mat.

Etter fredningen i 1968 har antall hekkende par økt. 40 prosent av Norges havørner finnes i kystnære strøk i Nordland.

SPEKKHUGGERE: En flokk spekkhuggere vinker oss inn Raftsundet.  Foto: Stein J. Bjørge

Guidene peker og forteller om nedlagte fiskevær og veiløse øysamfunn, som nå er ubebodd. I det fjerne dukker en spekkhuggerflokk opp og vinker oss videre inn Trollfjorden, hvor fjellveggene virker uendelige over oss i den trange innseilingen.

RORBUER: Rorbuer finnes overalt i Lofoten, som her rett ved E10 i Reine.  Foto: Stein J. Bjørge

Flere ørner dukker opp på veien tilbake til Svolvær. De fleste ser vi på avstand, andre tettere på båten der vi reiser tilbake til utgangspunktet.

Lofoten på 1-2-3

TØRRFISK: Etter skreifisket er gjellene fulle av havets gull. Tørrfisken luktes før den sees.  Foto: Stein J. Bjørge

Det sies at man må bruke et helt liv fra A-Å i Lofoten. Men du trenger ikke mer enn noen dager for å rekke over strekningen fra Svolvær til Å, hvis du leier deg en bil.

Gode råd om stoppesteder og overnatting finner du på nettet, og de mer skjulte tipsene får du ved å prate med dem som bor her.

Unstad er et slikt tips. Det er en perfekt strand for å se midnattssolen henge over horisonten før ny opptur. Og etter en times kjøring sørover og to tunneler vestover på Vestvågøy, åpner det seg en dal med en 200 meter bred rullesten-strand omkranset av høye fjell.

PAUSE: Livet er godt å leve også for firbente drøvtyggere på Flakstadøya.  Foto: Stein J. Bjørge

For kjennere er dette et kjent surfeparadis, og her kan du også leie utstyr.

Rorbuene ligger som perler på en snor i de små stedene du passerer langs E-10. Hvis du ikke treffer utleietoppen i fellesferien, finnes det plass på odder og nes der de røde eller gule rorbuene ligger.

Lurt likevel å booke på forhånd.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Flere inspirerende artikler fra Norge:

Fem ting du kan gjøre i Lofoten
 1. Fisk deg en Lofottorsk.

Fisk fra land, eller bli med på en av de mange utfluktene som tilbys lokalt. De største båtene som tar deg med på havfiske, tar med flere enn bare deg. Så et godt tips er å lete deg frem til en lokal fisker. Turistkontoret på stedet har oversikten.

 1. Ørnesafari og hvalsafari.

Fra Svolvær, Stamsund, Kabelvåg, Henningsvær, Laukvik og Reine kan man dra på safari med båt. Vi tok turen ut fra Svolvær og fikk en opplevelse for livet.

 1. Trollfjorden.

Trollfjorden er nok det reisemålet i Lofoten som får besøk av flest turister sommerstid. Opplev den trange fjorden, som er knappe 100 meter bred, med sine stupbratte fjellsider som stiger 500 meter opp på begge sider. Det var i denne fjorden lofotværingene i 1890 sloss for sine fiskerettigheter og jaget vekk motorbåtene som ødela for det tradisjonsrike fisket fra robåtene. I dag svinger både sør- og nordgående Hurtigrute innom Trollfjorden som en del av turen langs norskekysten.

 1. Spis kortreist mat.

Lofoten har de siste årene forstått at fiskerestauranter er liv laga.

Boknafisken på Børsen spiseri i Svolvær er herved anbefalt. Det er også Fiskekrogen i Henningsvær.

 1. Overnatte i Rorbu.

Med historie i veggene kan du dysses i søvn av skvulpende sjøvann under madrassen. De små bygningene var i utgangspunkt overnattingssted for fiskere under lofotfisket. I dag bor fiskerne i komfortable båter, og turistene har overtatt rorbuene. Det er rundt 400 rorbuer i Lofoten. Standard og utleiepriser varierer, men de har sin sjarm og nærmere sjøen kommer du ikke.

Nyttige lenker:

www.lofoten.info - En samleportal for ulike aktiviteter i regionen. Her finner du alt du trenger av informasjon fra de ulike stedene i øygruppen.

www.visitnorway.com/ - Mye informasjon fra regionen.

www.hurtigruten.com/no/norskekysten/ - Som passasjer på Hurtigruten kan du bli med på ørnesafari i Lofoten.

www.lofotencharterbat.no - Lofoten Charterbåt har daglige ørnesafariturer fra Svolvær fra 20. mars til 15.oktober. Priser: 600 kroner for voksne og 300 for barn.

FANGST: De fleste ørnene er sky og holder seg på trygg avstand. Guidene, som tar turistene ut på ørnesafari, har likevel nok småsei om bord til å lokke Norges største flyvende rovdyr litt nærmere båtripen. 
    
      (Foto: Stein J. Bjørge)

FANGST: De fleste ørnene er sky og holder seg på trygg avstand. Guidene, som tar turistene ut på ørnesafari, har likevel nok småsei om bord til å lokke Norges største flyvende rovdyr litt nærmere båtripen.  Foto: Stein J. Bjørge

KAN IKKE SVØMME: Ørnen kan ikke svømme og må derfor gripe sitt bytte i vannskorpen. Faller en ørn i vannet, kan den drukne av egen tyngde ettersom den ikke kan ta av fra vannet som de fleste andre sjøfugler kan. 
    
      (Foto: Stein J. Bjørge)

KAN IKKE SVØMME: Ørnen kan ikke svømme og må derfor gripe sitt bytte i vannskorpen. Faller en ørn i vannet, kan den drukne av egen tyngde ettersom den ikke kan ta av fra vannet som de fleste andre sjøfugler kan.  Foto: Stein J. Bjørge

KAN IKKE SVØMME: Ørnen kan ikke svømme og må derfor gripe sitt bytte i vannskorpen. Faller en ørn i vannet, kan den drukne av egen tyngde ettersom den ikke kan ta av fra vannet som de fleste andre sjøfugler kan. 
    
      (Foto: Stein J. Bjørge)

KAN IKKE SVØMME: Ørnen kan ikke svømme og må derfor gripe sitt bytte i vannskorpen. Faller en ørn i vannet, kan den drukne av egen tyngde ettersom den ikke kan ta av fra vannet som de fleste andre sjøfugler kan.  Foto: Stein J. Bjørge

På forsiden nå