Britisk avis: 50 eventyrlige reiser du må ta i livet

Norge er med på denne spektakulære reiselisten.

VERDENS HØYESTE: Salto Ángel eller Angelfossen i Venezuela er verdens høyeste fossefall – på 979 meter.   Foto: Alice Nerr/Shutterstock,NTB scanpix

Saken oppdateres.

The Telegraph har listet opp 50 ting du bare «må» gjøre i løpet av livet.

Å se isbjørner på Svalbard en dem. En skikkelig «bucketliste» for de litt mer avanserte reisende.

Se listen lenger ned i saken.

— Retter seg mot folk med penger

De 50 tingene er langt mer tilgjengelige i dag enn de har vært noen gang før. Mange av stedene var tidligere kun noe eventyrere og ekspedisjonsledere gjorde. Men én ting skiller denne listen fra andre såkalte «bucketlister», mener globetrotter Gunnar Garfors (40).

— De fleste av tingene er ganske dyre, så dette er helt klart en liste som retter seg mot en gruppe med mye penger. Det er ikke noe galt i det, men kanskje det er bedre å sette opp en egen listen som er innen noenlunde rekkevidde, sier han.

Her er vårt eget reisepanels tips:

GØY MED LISTER: Etter å ha gjennomført målet om å reise i alle verdens land, betyr ikke det at Gunnar Garfors har sluttet å reise. Nå er ideene og planleggingen like viktig som reisen.   Foto: PRIVAT

Selv er Garfors den yngste nordmannen til nå som har besøkt alle verdens land. Så han vet hva det vil si å sette seg hårete mål, men understreker:— Hvis en mislykkes med listen, så er jo litt av vitsen borte. Det beste med å sette seg ulike mål er at en kan feire fullføringen sammen med gode venner, familie eller kolleger.

TIL TOPPS: Tay-young Pak på vei opp Sør-Amerikas høyste fjell, Aconcagua (6962 moh). Turen er en del av hans bucketliste - med å nå alle Seven Summits, de syv høyeste fjelltoppene på de syv kontinenter.  Foto: Privat

«Bucketliste» kan være gull for reisenEn «bucketliste» for reising kan være er gull verdt, mener Garfors.

– I alle fall så lenge en tar seg tid til å nyte de tingene en skriver opp på den, og ikke bare krysser av. Å besøke alle verdens land var for meg den ultimate reiselisten, og noe som har gikk ekstrem mersmak til å reise til stadig nye steder.

Han får støtte av kompis og bucketliste-entusiast Tay-young Pak (42).

– En «bucketlist» er en liste som beskriver alt du ønsker å gjøre før du dør, og kommer fra det engelske begrept for å dø: «Kicked the bucket». Min «bucketlist» har gjort meg mye mer bevisst på hva jeg ønsker å oppleve i livet, effektivisert realiseringen og gitt økt momentum. Kort fortalt hjelper det meg å realisere drømmene mine og leve livet til det fulleste, sier han som er på en to år lang rundreise.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

FISK: Tay-young Pak har fisket storfisk verden rundt.   Foto: Privat

Listen hans med mål som å se alle de syv underverkene, klatre de høyeste toppene og besøke alle verdens land har økt de siste årene fra rundt 40 punkter til 200.

– Nå har jeg fullført ca. 80 prosent. En liste kan fungere dersom den hjelper deg til å definere drømmene dine og du klarer å konkretisere og realisere handlinger i etterkant. Men en liste er kun et verktøy og det krever at man faktisk ønsker det hardt nok til å realisere den i etterkant, sier Tay-young Pak.

Garfors mener slike lister kan være destruktive hvis en ikke passer på.

– De kan drepe spontaniteten og impulsiviteten. Istedenfor å ta ting som det kommer og være åpen for nye impulser, så ligger listen der som en tvangstrøye. Litt som å på forhånd overplanlegge en ferie til et sted du ikke har vært før, mener han.

Topp ti ting du må se i løpet av livet:

1. Salto Ángel, Venezuela

Fossefallet Salto Ángel eller Angel Falls er verdens lengste med sine 979 meter, og et uavbrutt fall på 807 meter.

Se fossefallet fra platået Auyán-tepui, det høyeste i fjellkjeden Gran Sabana.

MÅ SE: The Telegraph mener Angelfossen i Venezuela er et eventyrlig skue, og noe som bør oppleves en gang i livet.   Foto: Dimdok/Shutterstock,NTB scanpix

2. Milford Track, New Zealand

Det er den mest berømte av alle gåturene i New Zealand, og den må planlegges godt. Kun 90 stykker får lov å starte den 53 kilometer lange turen daglig.

Milford er en av de vakreste områdene på Sørøya med sine høye fjell, fossefall, innsjøer og isbreer.

TRAMPING: New Zealenderne kaller det å gå tur for «tramping». De gjør det aller best på en av landets mest kjente turområder og stier: Milford Track.  Foto: THPStock/Shutterstock,NTB scanpix

3. Bush walk, Australia

Den 223 kilometer lange Larapinta Trail går mellom Alice Springs og Mount Sonder i nasjonalparken West MacDonnell. Den er en av verdens beste bush walks, ifølge den britiske avisen.

VARMT: En av verdens mest berømte bush walks går fra Alice Springs til Mount Sonder i Australia. Larapinta Trail er en av de nyeste stiene i landet.  Foto: Stringer Image/Shutterstock,NTB scanpix

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

4. Wadi Rum, Jordan

Ørkenen er knallrød med svært spesielle sandsteinformasjoner, og er et av de viktigste turistområdene i Jordan. Det tiltrekker seg klatrere og fotturister fra hele verden. Hest— og kamelsafari er også populært.

SPESIELLE FORMASJONER: Steinbro i den varme Wadi Rum-ørkenen i Jordan.   Foto: Jjustas/Shutterstock,NTB scanpix

ØRKENSAFARI: Det høyeste punktet i Wadi Rum i Jordan med utsikt over landskap.   Foto: Jørgen Lohne

5. Ladakh og Stok Kangari, Himalaya

En tøff tur i Himalaya – fra Stok Kangari har du, på en god dag, utsikt til K2.

TØFF TREK: Det er god utsikt mot fjellkjedene fra Stok Kangari på 6000 meter. De fargerike flaggene viser vei.   Foto: Maria Philippa Rossi/Verdens fineste fjellturer

6. Tanganyikasjøen, Sentral-Afrika

Det er mulig å komme tett på verdens største gruppe av ville sjimpanser som lever ved Mahalefjellene i nærheten av den store innsjøen.

7. Isbjørn på Spitsbergen, Norge

Å se isbjørn på Svalbard bør oppleves, mener den britiske avisen.

ISBJØRN: Å se isbjørn, gjerne på Spitsbergen, bør være noe alle må få med seg en gang i livet, mener den britiske avisen The Telegraph.  Foto: Avatar_023/Shutterstock,NTB scanpix

8. Hellige bjørner i Britisk Columbia, Canada

De hvite svartbjørnene, kemodebjørnene, er et unikt skue. Bjørnene, som ikke er albinoer, lever kun i Britisk Columbia og er kjent som åndebjørner /spøkelsesbjørner.

9. Snøleoparder i Ladakh, Himalaya

Nok en svært sjelden og sky dyreart: Snøleoparden lever i Hemis nasjonalpark hvor det er mulig å gå med guide for å se dyrene.

10. Hestesafari i Kenya

De ville dyrene er ikke redde for hester, så du kommer tett på løver, elefanter og sebraer på hesteryggen.

Kilde: The Telegraph — se hele listen her.

Få reiseinspirasjon her:

Les mer om reisekåringer:

Slik lager du en bucketliste

Tay-young Paks råd til bucketliste:

Våg å drøm stort: Skriv ned alle drømmene og reisemålene dine og ikke tenk på mulige hindringer. Man har hele livet på å realisere dem og ingen vet hva fremtiden bringer.

Inspirasjon: For å komme i gang er det ofte greit å bruke andres lister, reiseguider, blogger e.l. som inspirasjon eller andre kilder basert på dine preferanser, interesser og hobbyer.

Personlig: Bruk eksterne kilder som inspirasjon, men gjør det til en personlig liste og ikke en blåkopi av en annen persons drømmer.

Fleksibilitet: En bucketlist bør gjenspeile dine drømmer, men det er et kontinuerlig arbeidsdokument og du kan justere den så mye du vil I fremtiden.

Påfyll: Et kinesisk ordtak sier at det største feilen man kan gjøre I livet er I nå alle sine mål, så det er viktig at du hele tiden utfordrer deg selv og lager nye mål.

Realiserte drømmer: Inkludert gjerne mål eller destinasjoner du allerede har realisert, som du kan huke av.

Gjennomføring: Når du har skrevet listen din, lag en handlingsplan og tidsfest noen av drømmene eller reisene, med noen konkrete tiltak.

På forsiden nå