Den danske byen kalles bare smilets by

Hva forventes egentlig av en europeisk kulturhovedstad? Vagabonds Helge Baardseth dro for å sjekke.

Å: Aarhus Å, tidligere innbygget og stinkende – nå ren og åpen. Mye av byens uteliv foregår ved åen.   Foto: Helge Baardseth

Saken oppdateres.

Jeg sitter på en kro med en bayer, som i Danmark ikke er bayerøl, men en øl. Leser Jyllands-Posten, en god avis.

På bordet ved siden av sitter Søren. Han leser Århus Stiftstidende.

Avstand mellom bord betyr ingen ting på danske kroer, så derfor utveksler vi synspunkter og erfaringer over bordene etter hvert som vi leser.

– Århus – eller Aarhus? Jeg ser spørrende på Søren.

– Nå, sier han, danskene sier ofte det. Så tenker han seg om:

– Nå, vekk med å-en. Høyeste hold har bestemt at byen nå skal hete Aarhus med dobbel a. På den måten blir vi lettere å finne på sosiale medier. Byens bidrag til det internasjonale samfunnet, sier Søren og gliser.

GAMMELT OG NYTT: Slik er også Aarhus, med lave, gamle hus – hyggelig!   Foto: Helge Baardseth

GRØNN LUNGE: Botanisk Hage ligger på toppen av byen. Klimahagene er interessante, men parken rundt er en god konkurrent.   Foto: Helge Baardseth

100 år siden å-en

Da kommer jeg på at vi i Norge i år kan feire 100-årsjubileum for innføring av nettopp bokstaven å. Det feirer Søren og jeg på dansk vis, med en «lille» en.

Men for å rette opp den litt negative omtalen av bokstaven å sier jeg:

– Nå, sier jeg, for jeg har allerede vært i landet i flere timer, men byen er jo Europeisk kulturhovedstad 2017, det er jo en internasjonal begivenhet.

Søren er i slett lune:

– Merker ikke noe forskjell, Aarhus er ikke noe mer kulturby i år enn i fjor.

Helge Baardseth

Alder: 72.

Yrke: Redaktør i Vagabond – Norges eldste og største reisemagasin. Driver antikvariat i Tvedestrand. Var med å starte reisebutikken Nomaden i Oslo.

Han har også skrevet en rekke bøker.

Har besøkt 127 land til nå.

Helge er også en del av vårt eget reisepanel:

Reiseekspertenes tips til hvor du bør reise i 2017

Reiseekspertenes mest romantiske reisemål

Reisekspertenes tips til hvor du bør reise i 2016

Hvor går turen i 2015? Her får du globetrotternes reisetips

BERØMT: ARoS er et av byens mest berømte museer.   Foto: Helge Baardseth

UTSTILLING: ARoS – et flott kunstmuseum. Ron Muecks Boy er 4,5 meter høy veier over 500 kg.   Foto: Helge Baardseth

Jeg forlater Søren og et halvdrukket drammeglass med porseakevitt og trekker ned mot havnen.

Kulturby, javel, men for meg har Aarhus først og fremst vært en fotballby. Klubben jeg sto i, Frigg, hadde Skovbakken Aarhus som vennskapsklubb. Hvert år tok vi trikken ned til Østbanen. På sjøsiden lå fergen «Holger Danske», populært kalt «Holder Kanskje», og brakte oss til Jyllands største by. Gode minner.

HIPT: Området rundt Mejlgade og Graven har små butikker, gode og rimelige spisesteder – tradisjonelt, men også litt hipt.   Foto: Helge Baardseth

Havnen i dag, hvor er den? Aarhus, som jo er en havneby, har ingen skikkelig havn. Ikke for mennesker.

Snarere tvert imot, de har gått motstrøms: Mens de fleste byer lærer av sine feil og tar tilbake havnen og integrerer den som en del av det totale bybildet, har Aarhus gått en annen vei. Den har fjernet seg fra vannet. Ikke bare fjernet seg, men byen glefser mot havet, med to enorme bygninger som huggtenner.

Mildner, for byen har en småbåthavn og badestrender. Hyggelig nok!

KULTURBYGGET: Kulturbygget Dokk 1 er imponerende, men er også den ene huggtannen som glefser mot havet. Det er ingen god byplanlegging.   Foto: Helge Baardseth

Hva forlanges av en kulturhovedstad?

Europeisk kulturhovedstad 2017. Hva innebærer det? Og hva forlanges det?

– Aarhus er allerede en god kulturby, hevder Lotte.

Jeg treffer henne på en konsert i Domkirken. Den er bygget på 1200-tallet og har Danmarks største kirkeorgel. Konservatoriekoret har nettopp fremført Rheinbergers Messe i f-moll for kor og orgel. Ikke kjente jeg musikken fra før, ikke kjente jeg til Rheinberger heller. Fin konsert, gratis var den også.

Men etter antall tilhørere å dømme står det dårlig til med kulturinteressen blant byens innbyggere, for vi var ikke flere enn 15 i den enorme kirken.

– Kulturhovedstad som begrep kan jo gi en fornyelse, en inspirasjon og en forpliktelse til å tenke litt nytt, mener Lotte, og inviterer på kaffe.

Og så viser det seg at hun er musikkpedagog og at hun har sterke meninger om mye og mangt når det gjelder byens kulturliv. Vi går på stamstedet hennes, og der treffer vi flere av hennes venner. Byen som kulturhovedstad er emne som fenger i den grad at jeg får vanskeligheter med helt å følge med.

Likevel klarer jeg å få ut essensen i hva denne gruppe kulturarbeidere mener om saken: Bra for byen, men det skjer ikke noe revolusjonerende, som de hadde håpet, men det blir «mer av det gamle», som en av dem sa.

KIRKEN: Tårn fra forskjellige tider – kirketårn og Rådhustårn.   Foto: Helge Baardseth

Spasertur til den botaniske hage. Kuppel med tropiske planter, ikke imponerende i seg selv, men hyggelig og godt forklart. Og så den flotte parken utenfor. Benk, bare sitte der og nyte, før jeg vandret de få meterne ned til byens folkemuseum, Den gamle by, for å lære å kjenne byens tidsreise.

Det er forresten ikke nok at Aarhus er europeisk kulturhovedstad i år, den er også Europeisk gastronomiregion 2017. Det innebærer en lang rekke matbegivenheter under mottoet Rethinking Good Food, som i seg selv er god nok grunn til å besøke denne byen. Og østerssafari har jeg aldri vært på før.

Rusler rundt, passerer rådhuset, som er tegnet av de to arkitektene Arne Jacobsen og Erik Møller i 1938, og som er veldig – hm – særpreget. Et tidsvitnesbyrd. Ser på den foreløpig uferdige Letbanen, for her skal det satses på trikk, selv om tidsplanen ikke har gått helt på skinner. Men i løpet av året …

GLOBETROTTER: Helge Baardseth.   Foto: Camilla Flaatten

Reisefakta Århus

Reise dit:

British Airways har en direkteforbindelse mellom Oslo og Aarhus.

Stena Line seiler ruten Oslo–Frederikshavn og Göteborg–Frederikshavn.

Colorline seiler til Hirtshals fra både Kristiansand og Larvik.

Fjord Line seiler ruten Kristiansand–Hirtshals og Langesund– Hirtshals.

Fra Frederikshavn og Hirtshals tar det et par timer med tog til Aarhus.

Reise rundt:

AarhusCard gir deg adgang til de fleste museene og gratis buss, samt rabatt i mange butikker.

Byens nye trikk, Letbanen, skulle vært i drift i mai i år, men regnes å være i drift i løpet av sommeren.

Overnatting:

Aarhus er EUs kulturby i 2017, og det gir et ekstra trykk på hotellene. Forhåndsbestilling anbefales.

Villa Provence ved Fredens Torv er et meget hyggelig hotell i nedre delen av sentrum. Lekre franskinspirerte rom. Et hotell i den høyere prisklasse. www.villaprovence.dk

Cabinn er et rimelig kjedehotell. Det holder til i byens styggeste hus, men gir god valuta: Enkeltrom fra 550 kroner. Da er rommene knøttsmå. Vil du ha litt mer plass, velger du Penthouse eller Captains Cabin, også de rimelige. Suveren beliggenhet ved Domkirken og Aarhus Teater. Garasje. www.cabinn.com.

Hotel Royal, Store Torv 4. Et tradisjonsrikt hotell (siden 1838) like ved Domkirken. www.hotelroyal.dk

Mat:

Plan B, vinbar som ligger rundt hjørnet for Villa Provence, i Fredens Torv 2. Godt utvalg også av rimelige viner (fra 50 kroner glasset). Serverer også enklere tapas. planbvinogtapas.dk

ARoS har to kafeer/restauranter, en ved inngangen og en «finere», ARoS Food Hall, på toppen. De er gode begge to.

OLI Bistro i Mejlgade 41 er et godt sted for en frokost, som her serveres mellom klokken 12 og 15! Vår frokost heter i Danmark morgenmad.

Gastromé i Rosengade 28. Dette er stedet når du virkelig skal slå ut håret. Enkelt, elegant og super mat. gastrome.dk

Er du i M.P. Bruns Gade, kan du velge mellom: Kähler Spisesalon i nr. 33, Nordisk Spisehus i nr. 31, og Peter Gift i nr. 28 – den siste mer en pub. Gode steder alle tre.

Selv søker jeg ned i Latinerkvarteret, ned til Mejlgade. Her ligger sjarmerende, rimelige spise- og drikkesteder på rekke og rad.

Sykkelutleie:

Cycling Aarhus. Her kan du både leie sykkel og bli med på arrangerte sykkelturer i by og omegn. cycling-arhus.dk

Turistkontor

visitaarhus.dk

FRANSKE FØLELSER: Et fransk hotell, midt i det pære danske.   Foto: Helge Baardseth

Hovedbiblioteket, kunstakademiet, jeg kommer ned til Åboulevarden, som rimelig nok går langs Aarhus Å, elv. Forrige gang jeg var her, lå en del av den åpen – en stinkende kloakk.

Nå er hele elven kommet frem i dagen, og elvens bredder er blitt en pryd for byen, med mange av de mest populære utestedene. Dag og natt, så å si.

Mange av de nye trendy stedene er riktig moderne, med dørvakter, og jeg går ikke dit. Trenger et utested en dørvakt, er jeg på vei til et annet. Så jeg går ned til den bydelen jeg trives best i, så godt at jeg må passe meg for ikke bli for lokal: i gater som Mejlgade, Kaløgade, Graven og omegn. Lave bygninger, et ungt, progressivt miljø som for meg likevel er fullt av nostalgi.

Et bakeri, en liten butikk som selger bøker om musikk og som har en god samling plater – jeg mener LP-er og CD-er. Jeg kjøper noen småting som jeg ikke har sett hjemme. Tar en kaffe, en øl, av og til et glass vin. Opprinnelig, oppriktig, fjernt fra tittelen Europeisk kulturhovedstad.

Bare Aarhus, Aarhus på sitt aller beste – mitt Aarhus!

LEKEN UTSTILLING: Skulpturer som uttrykker: Kom barn, og lek med meg!   Foto: Helge Baardseth

Syv severdigheter du bør få med deg

Botanisk Have og Væksthusene. Med planter fra Middelhavet, ørken- og fjellplanter og et eget tropehus. Ligger oppe på en høyde med fin utsikt over deler av byen. sciencemuseerne.dk.

Derfra går du ned til:

Den Gamle By, hvor du blir med på en tidsreise gjennom byens historie, fra vikingtiden og til industrialiseringen.

Dome of Visions er en kuppelformet bygning i glass som ligger ute i havnen. Et spennende sted med mange arrangementer. Som det heter: «En hyllest til byggegleden, pionérånden, den nødvendige ansvarlighet og det vibrerende, sanselige og poetiske liv i byens mellomrom.» domeofvisions.dk

Dokk 1, kulturhuset ved havnen, med blant annet bibliotek og med mange arrangementer. Gå inn på dokk1.dk.

Moesgaard Museum, MOMU. Flott arkitektur i hyggelige omgivelser, et av landets mest besøkte museer, med vekt på arkeologi. Spennende for alle aldersgrupper. moesgaardmuseum.dk

Sykkelturer. I Danmark sykler «alle». Gå inn på nettsiden kulturringen.dk, så får du opplysninger og tilbud om sykkelturer rundt hele Øst-Jylland.

Steno Museet er midt i blinken for deg som reiser med barn. Her er det alt fra planetarium til urtehage og med mange ting å ta på og undersøke. Også dette museet finner du på sciencemuseerne.dk.

RUNDTUR: Kartet viser alle stedene vi stoppet på turen. 

Vil du har flere gode guider til Danmark? Her har du et par, signert Vagabond:

(Saken er levert av, og har tidligere stått på trykk i, reisemagasinet Vagabond).

På forsiden nå