Denne turtrenden tar av for nordmenn

Aktivitetsferie er i vinden som aldri før.

AKTIV I FERIEPARADIS: Mallorca er tradisjonelt strand og sol, men det går flere fine vandrerturer på øya. Følger du turruten GR 221 får du med deg idylliske landsbyer i tillegg til storslått natur.  Foto: Stine Holberg Dahl

Saken oppdateres.

Ferie er ikke lenger bare avslapning, sol og strandliv.

Turer i den norske fjellheimen er velkjent for mange, men nå pakker vi i større grad med oss turskoene også på utenlandsreisen.

En tredjedel av oss planlegger ferie der fottur eller lignende naturopplevelse er en del av formålet med utenlandsturen, viser hovedorganisasjonen Virkes ferske undersøkelse.

FRA HYTTE TIL HYTTE: Rondvassbu er en tilgjengelig hytte, med fin grusvei fra parkeringsplassen på Spranget. Herfra kan du gå toppturer eller videre til andre hytter i Rondane.   Foto: Stine Holberg Dahl

— Vi ser at aktivitetsferie er i vinden som aldri før. Hovedformålet med ferien er for de fleste fortsatt å være sammen med venner og familie, men vi ser at man også gjerne ønsker å fylle ferien med et aktivt innhold, som for eksempel med fotturer eller sykkelturer i nye omgivelser, sier direktør Sverre McSeveny-Årli i Virke Reise Utland.Og det er gjerne aktiviteter på kjente, kjære reisemål som frister mest: Fotturer på Kanariøyene, skiturer i Alpene eller sykkelturer i det sørlige Europa.

— Kombinasjonen av en aktiv reise med stabilt godt vær og også gode matopplevelser er noe vi nordmenn setter høyere enn noen gang, sier McSeveny-Årli.

Filosoferer over fotturer

En god del nordmenn elsker å gå i fjellet. Det er for mange en viktig del av den norske folkesjelen. Hva trekker oss av sted? Skogens ro? Utsikt, fiske, eller kosen rundt bålet? Antagelig er det en kombinasjon.

De siste årene har kampanjer om å gå minst 30 minutter om dagen vært et mantra. De fysiske fordelene ved å gå er godt dokumentert. Det er sunt for helsen – hjerte, lunger og kroppen generelt – å gå tur.

58 TOPPER OVER 4200 METER: Colorado er et mekka for toppturentusiaster med 58 såkalte «14ers», topper over 4200 moh. Her fra Independence Pass i Aspen-området.   Foto: Camilla Flaatten

Turgåing er også godt for sjelen, og fotturer har til alle tider vært kilde til filosofi, dikt og fortellinger. Noen kaller vandring i fjellet terapeutisk.For hva skjer når du går? Professor emeritus Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole er interessert i temaet både faglig og privat.

— Vi vet at en del av de greske filosofene hadde sine seminarer gående. Det indikerte at diskusjonene ble bedre og klarer. Nyere filosofer har sagt at de store ideene har de fått i fjellene og på vandringer, slik som Nietzsche da han gikk i Sils Maria i Sveits. Og Kierkegaard sa at intet problem er så stort at en ikke kan gå fra det. Det er ikke en uvanlig praksis blant tenkende mennesker, sier Breivik.

— En blir mer kreativ, og kan slippe tankene løs når en går. Du kan også holde konsentrasjonen bedre når du går.

Han har selv begynt å lese mens han går. Nettbrett fylt opp med godt lesestoff er med på turen.

Strender eller strandpromenader på Kanariøyene er blant hans yndede turer utenlands. Han mener lesing og gåing samtidig, er en god øvelse.

— Rytmen du velger er viktig, du må ikke gå for fort – da blir du for opptatt av målet der fremme. Egen hjerterytme er en gunstig frekvens, slik at hjerte og pust flyter naturlig. Rent fysiologisk får du mer surstoff og blod til hjernen, og kan dermed ta til deg mer informasjon. Og ja, menn kan også klare den øvelsen med to ting samtidig, sier han.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Aktiv ferie øker mest globalt

Aktiv ferie har hatt enorm internasjonal vekst, med hele 195 prosent økning på bare to år. God økonomi, økning i turismen globalt og ønske om en utradisjonell ferie med aktivitet som mål, er noen av årsakene til veksten, ifølge Verdens handelsorganisasjons (WTO) rapport Global Report on Adventure Tourism fra 2014. Den type turisme er verdt over 260 milliarder dollar årlig, viser rapporten.

GUDESTIEN I ITALIA: Panoramautsikt fra italienske Sentiero degli Dei («gudestien»), som går fra Amalfi til Positano. Stien snor seg gjennom frodige skogspartier, små landsbyer og ned et par tusen trappetrinn før en når fargerike Positano.  Foto: Camilla Flaatten

En som har merket de siste årenes store pågang er Vera Sletto i firmaet Den gode reisen.Hun har arrangert fotturer i utlandet de siste ti årene til steder som Korsika og Toscana, men også til litt fjernere reisemål som Kirgisistan og Høy-Atlasfjellene i Marokko. Hun opplever at nordmenns ønske om den tradisjonelle ferien er i endring.

— Det er helt klart en trend at nordmenn som liker seg i den norske fjellheimen og på turer i skog og mark,stadig oftere etterspør denne formen for kombinert ferie, sier Sletto.

Slettos erfaring er at når folk først har vært med på én fottur i utlandet, får de blod på tann.

For mange blir fotturene er årlig tradisjon enten en reiser alene, som par, eller med vennegjengen.

— Tilbakemeldingene er at man ønskerå oppleve et nytt landskap og et nytt terreng. Samtidig får man jo hva jeg kaller «hele pakken»: Du er aktiv,ute i frisk luft, blir brun (som regel), du opplever en ny kultur og stedets historie, og selvsagt den lokale gastronomien og drikken, sier hun.

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Fem gode fotturtips

MALLORCA – Den kjente, kjære ferieøya bryr på mer enn bare strandliv. Fine fotturer i fjellet kan være et godt avbrekk.

Den mest berømte er Dry Stone Route, eller GR221, som går fra Port d´Andratx i sørvest til Pollenca i nordvest. Den 135 kilometer lange turen tar normalt åtte dager, men det lar seg fint gjøre å ta dagsturer også.

NOMADELIV: Kirgisistan er blant vårt reisepanels tips til steder du bør reise til i 2015. Fotturer i regi av både norske selskaper og lokale arrangeres i landet – overnatting i tradisjonell yurt er blant opplevelsene.  Foto: Christine Frang

KIRGISISTAN:Nomadeliv med overnatting i de tradisjonelle yurtene (store telt) og turer på hesteryggen kan kombineres med fotturer i et av de best utviklede stan-landene.

Flere av turene går i fotsporene til sherpaer. Vanskelighetsgrad varierer fra helt enkle turer til tunge turer i høye fjellpass.

En del av toppene du ser på veien strekker seg hele 7000 moh. Området rundt den store innsjøen Issyk-Kul anbefales varmt.

DOLOMITTENE I ITALIA:

Nordmenn har fått øyene opp for de italienske alpene også utenom skisesongen.

Fjellområdet strekker seg fra alpene i Syd-Tirol og provisen Belluno i det nordlige Italia.

ITALIENSKE ALPER: Fjellkjeden Dolomittene nord i Italia startet i sin tid som korallrev, og er i dag en av Europas mektigste og vakreste fjellkjeder. Ski-, sykkel- og vandre-entusiaster flokker hit året rundt.  Foto: Sætran, Frode

Vandreturene varierer i vanskelighetsgrad. Flere av turene går i over 2000 meters høyde, blant annet i fjellpass, opp fjelltopper og langs platåer.Alpebyene Cortina d'Ampezzo og Cavalese er fine utgangspunkt.

COLORADO:

Delstaten er som et eneste stort turterreng, og et mekka for toppturentusiaster. Staten kan skilte med hele 58 såkalte «14ers», det vil si fjelltopper på over 14.000 feet eller over 4200 meter.

Stiene, både toppturene og andre turstier, er godt merket med lengde og tid en må beregne. Det en må merke seg er høydeforskjellen, noe som kan gjøre gåturen tøffere enn en tror.

Turtips: Quandary Peak i Breckenridge, Eccles Pass og skogsturer i Rocky Mountains og Boulder.

MANGE TRAPPETRINN: Minst 1700 trappetrinn tar deg ned det siste stykke på Gudestien til Positano, Italia. Så kan du kaste deg i sjøen for avkjøling!  Foto: Camilla Flaatten

AMALFIKYSTEN I ITALIA: Fra Amalfi og oppover i fjellene og forbi lille Furore starter stien «Sentiero degli Dei» eller «Gudestien». Den leder til Positano.

Den nydelige stien med tidvis panoramautsikt går i variert terreng gjennom skogsstier, små landsbyer og ned ca. 1700 trappetrinn til Positano.

Stien strekker seg 7,8 kilometer og tar rundt tre timer. Den er godt merket med hvite og røde skilt, og passer for de aller fleste.

Dette vil vi gjøre på utenlandsferien

Opinion gjennomførte undersøkelsen om nordmenns reisevaner for Virke i desember 2014. Det ble gjennomført intervjuer med 1904 personer.

Følgende spørsmål ble stilt: Planlegger du å ha fri/gjennomføre en reise én eller flere dager neste år for å forfølge personlige interesser innen noe av det følgende?

Fottur, vandringstur eller andre naturopplevelser: 26 prosent.

Musikk-, konsertopplevelse eller festival: 17 prosent.

Kunst og kultur: 16 prosent.

Mat- og vinopplevelser: 13 prosent.

Trening- eller idrettsaktivitet: 11 prosent.

Spa/velvære: 10 prosent.

Sportsarrangement: 9 prosent.

Jakt og fiske: 8 prosent.

Personlig utvikling: 5 prosent.

Bil/båt/motor: 5 prosent.

Språk: 3 prosent.

Religion: 3 prosent.

Annet: 4 prosent.

Nei: 38 prosent.

Kilde: Hovedorganisasjonen Virke

Kjekt å vite om fotturer i utlandet

I Europa er tidspunktene mai og juni, og fra september til oktober gjerne passende måneder - da det ikke er altfor varmt.

I verden for øvrig er den norske sommersesongen som regel en fin tid å reise på fottur i USA, Sør-Amerika eller Asia.

Fotturene varierer i pris basert på løype og varighet, og avhengig av om du skal ha guide eller ikke.

Turstiene er merket de fleste steder, men det varierer fra land til land.

Flere norske reiseselskap selger pakkereiser fra Norge som inkluderer flyreise, tur m/opphold og guide samt mat.

Husk at lokale guider tipses etter turen.

God fysisk form er ikke nødvendig, men det hjelper. Velg en tur du vet du kan klare – det finnes alternativer for alle fysiske nivåer.

Her er et knippe norske reisearrangører med noen av deres tilbud:

Olivenreiser: Pilegrimsvandring fra Leon til Santiago, turer i Andalucia-regionen, Provence og på Amalfikysten.

Les mer: olivenreiser.no.

Den gode reisen: Atlasfjellene, Toscana, Madeira, Sierra Nevada og Kirgisistan.

Les mer: www.dengodereisen.no.

Merlot Reiser: Cinque Terre i Italia, The Wicklow Way i Irland, Mont Blanc rundt og vandring langs Rhinen.

Les mer: www.merlot.no

Hvitserk: Arrangerer alt fra vandrerturer til tøffe klatreturer til Nepal, Ecuador, Mallorca og Kilimanjaro.

Les mer: www.hvitserk.no.

Active Travel Norway: Shetland og Orknøyene, Sardinia, Kroatia og Bhutan.

Les mer: www.atn.no

Tide Reiser: Cinque Terre i Italia, Island, Saalbach i Østerrike og Dolomittene.

Les mer: www.tidereiser.no

Fem gode fotturtips

Mallorca – Den kjente, kjære ferieøya bryr på mer enn bare strandliv. Fine fotturer i fjellet kan være et godt avbrekk. Den mest berømte er Dry Stone Route, eller GR221, som går fra Port d´Andratx i sørvest til Pollenca i nordvest. Den 135 kilometer lange turen tar normalt åtte dager, men det lar seg fint gjøre å ta dagsturer også.

Kirgisistan – Nomadeliv med overnatting i de tradisjonelle yurtene (store telt) og turer på hesteryggen kan kombineres med fotturer i et av de best utviklede stan-landene. Flere av turene går i fotsporene til sherpaer. Vanskelighetsgrad varierer fra helt enkle turer til tunge turer i høye fjellpass. En del av toppene du ser på veien strekker seg hele 7000 moh. Området rundt den store innsjøen Issyk-Kul anbefales varmt.

Dolomittene – Nordmenn har fått øyene opp for de italienske alpene også utenom skisesongen. Fjellområdet strekker seg fra alpene i Syd-Tirol og provisen Belluno i det nordlige Italia. Vandreturene varierer i vanskelighetsgrad. Flere av turene går i over 2000 meters høyde, blant annet i fjellpass, opp fjelltopper og langs platåer. Alpebyene Cortina d'Ampezzo og Cavalese er fine utgangspunkt.

Colorado: Delstaten er som et eneste stort turterreng, og et mekka for toppturentusiaster. Staten kan skilte med hele 58 såkalte «14ers», det vil si fjelltopper på over 14.000 feet eller over 4200 meter. Stiene, både toppturene og andre turstier, er godt merket med lengde og tid en må beregne. Det en må merke seg er høydeforskjellen, noe som kan gjøre gåturen tøffere enn en tror. Turtips: Quandary Peak i Breckenridge, Eccles Pass og skogsturer i Rocky Mountains og Boulder.

Amalfikysten i Italia: Fra Amalfi og oppover i fjellene og forbi lille Furore starter stien «Sentiero degli Dei» eller «Gudestien». Den leder til Positano. Den nydelige stien med tidvis panoramautsikt går i variert terreng gjennom skogsstier, små landsbyer og ned ca. 1700 trappetrinn til Positano. Stien strekker seg 7,8 kilometer og tar rundt tre timer. Den er godt merket med hvite og røde skilt, og passer for de aller fleste.

58 TOPPER OVER 4200 METER: Colorado er et mekka for toppturentusiaster med 58 såkalte «14ers», topper over 4200 moh. Her fra Independence Pass i Aspen-området.  
    
      (Foto: Camilla Flaatten)

58 TOPPER OVER 4200 METER: Colorado er et mekka for toppturentusiaster med 58 såkalte «14ers», topper over 4200 moh. Her fra Independence Pass i Aspen-området.   Foto: Camilla Flaatten

FRA HYTTE TIL HYTTE: Rondvassbu er en tilgjengelig hytte, med fin grusvei fra parkeringsplassen på Spranget. Herfra kan du gå toppturer eller videre til andre hytter i Rondane.  
    
      (Foto: Stine Holberg Dahl)

FRA HYTTE TIL HYTTE: Rondvassbu er en tilgjengelig hytte, med fin grusvei fra parkeringsplassen på Spranget. Herfra kan du gå toppturer eller videre til andre hytter i Rondane.   Foto: Stine Holberg Dahl

FJELLGEITER: De kritthvite fjellgeitene er turkamerater på vei opp Quandary Peak, på drøye 4300 moh., i Breckenridge, Colorado.  
    
      (Foto: Camilla Flaatten)

FJELLGEITER: De kritthvite fjellgeitene er turkamerater på vei opp Quandary Peak, på drøye 4300 moh., i Breckenridge, Colorado.   Foto: Camilla Flaatten

NOMADELIV: Kirgisistan er blant vårt reisepanels tips til steder du bør reise til i 2015. Fotturer i regi av både norske selskaper og lokale arrangeres i landet – overnatting i tradisjonell yurt er blant opplevelsene. 
    
      (Foto: Christine Frang)

NOMADELIV: Kirgisistan er blant vårt reisepanels tips til steder du bør reise til i 2015. Fotturer i regi av både norske selskaper og lokale arrangeres i landet – overnatting i tradisjonell yurt er blant opplevelsene.  Foto: Christine Frang

ITALIENSKE ALPER: Fjellkjeden Dolomittene nord i Italia startet i sin tid som korallrev, og er i dag en av Europas mektigste og vakreste fjellkjeder. Ski-, sykkel- og vandre-entusiaster flokker hit året rundt. 
    
      (Foto: Sætran, Frode)

ITALIENSKE ALPER: Fjellkjeden Dolomittene nord i Italia startet i sin tid som korallrev, og er i dag en av Europas mektigste og vakreste fjellkjeder. Ski-, sykkel- og vandre-entusiaster flokker hit året rundt.  Foto: Sætran, Frode

POSITANO I ITALIA: Den nesten åtte kilometer lange turen er ikke for høyderedde. Tidvis er det svært bratte partier – men utsikten er fantastisk.  
    
      (Foto: Camilla Flaatten)

POSITANO I ITALIA: Den nesten åtte kilometer lange turen er ikke for høyderedde. Tidvis er det svært bratte partier – men utsikten er fantastisk.   Foto: Camilla Flaatten

MANGE TRAPPETRINN: Minst 1700 trappetrinn tar deg ned det siste stykke på Gudestien til Positano, Italia. Så kan du kaste deg i sjøen for avkjøling! 
    
      (Foto: Camilla Flaatten)

MANGE TRAPPETRINN: Minst 1700 trappetrinn tar deg ned det siste stykke på Gudestien til Positano, Italia. Så kan du kaste deg i sjøen for avkjøling!  Foto: Camilla Flaatten

På forsiden nå