Dette blir vi mest syke av på reisen

Nordmenn sliter med luftveiene på reisen, mens svensker og dansker utmerker seg på særlig ett sykdomsfelt.

VI ELSKER SPANIA: Men det er også i det landet vi blir aller mest syke, viser sykdomsstatistikk fra forsikringsbransjen.  Foto: Nanisimova

Saken oppdateres.

Vi blir mest rammet av bronkitt og mage— og tarminfeksjoner på reisen, mens våre nordiske naboer har kneskader på skiferie som det andre hyppigste skaden de pådrar seg i vintermånedene, viser en oversikt fra alarmsentralen Falck Global Assistance.

— Mye kan tyde på at nordmenn fremdeles er tryggere på ski enn våre skandinaviske naboer, sier assistansesjef Gry Monica Hellevik ved alarmsentralen Falck Global Assistance.

Ikke bli stemplet som en reiseamatør:

Hjelper sjelden nordmenn på skiferie

Både svensker og dansker har kneskader på skiferie på andre plass, etter mage— og tarmplager.

— Vi må svært sjelden hjelpe nordmenn som har skadet seg på ski i utlandet, sier Hellevik.

Hun mener det henger sammen med at vi står på ski etter jobb eller reiser på hytta og står på ski i helgene.

Forrige helg ble vinterferien innledet i både Norge, Sverige og Danmark, og ifølge den danske avisen Politiken reiser rundt en halv million dansker på skiferie i vintersesongen. Av dem tippes det at rundt 5000 kommer til å skade seg på ski, og 40 prosent av dem pådrar seg skader i kneet.

Vet du hvorfor?

KNESKADE: Svensker og dansker skader seg aller mest i knærne, viser skadestatistikken. Skiferie er hovedårsaken.  Foto: Bartek Zyczynski

Økte med åtte prosentErstatningsutbetalingene var på over to milliarder kroner i fjor, og økte med åtte prosent sammenlignet med 2014. — Det er særlig erstatningene forbundet med sykdom som stiger. Erstatninger knyttet til sykdom utgjør nå over halvparten av erstatningene, sier kommunikasjonssjef Stine Neverdal i Finans Norge i en pressemelding.

Storskadeerstatning utenlands kan bli kostbart:

Reiseerstatning omfatter fem poster; sykdom, tyveri/tap av reisegods, ulykke, avbestilling og andre skader. Tyveri og tapt reisegods går ned med tre prosent, men ligger fortsatt med rundt 300 millioner kroner i erstatningsutbetalinger.

Sjekk denne oversikten:

SYKEST: Spania er blant nordmenns mest populære reisemål, og da er det ikke så rart at det også er her vi blir mest syke. I løpet av 2015 besøkte rundt en halv million Kanariøyene. Her fra Tenerife.   Foto: Gustavsen, Terje

Mest syke i SpaniaFor nordmenn er Spania det mest populære reisemålet, reisestatistikk fra både Tryg Forsikring og Frende Forsikring viser at det også er det landet vi blir mest syke i.

— Tallene henger sammen med hvilke land vi liker å reise til. Mange nordmenn har feriebolig i Spania, og oppholder seg der lenge. Eldre er overrepresentert på sykdomsstatistikken her. I Thailand er enslige menn overrepresentert, sier kommunikasjonssjef Heidi Tofterå Slettemoen i Frende som samarbeider med Falck Global Assistance.

I tillegg til luftveissykdommer er det hjerteproblemer og lungebetennelse som rammer nordmenn flest på ferieturen, ifølge deres oversikt.

Ville du bodd med en fremmed på rommet? Det kan skje:

Les mer om forbrukerrettigheter på reisen:

Dette blir vi mest syke av

Norge

 1. Bronkitt.
 2. Gastroenteritt – mage- og tarmsykdom.
 3. Lungebetennelse.
 4. Hjerteinfarkt og annen hjertesykdom.
 5. Andre luftveissykdommer.

Sverige

 1. Gastroenteritt – mage- og tarmsykdom.
 2. Dislokasjon, forstuving og forstrekking av ledd og leddbånd i kneet.
 3. Influensa.
 4. Denguefeber.
 5. Blindtarmsbetennelse.

Danmark

 1. Gastroenteritt – mage- og tarmsykdom.
 2. Dislokasjon, forstuving og forstrekking av ledd og leddbånd i kneet.
 3. Bronkitt.
 4. Lungebetennelse.
 5. Influensa.

Kilde: Frende forsikring

Topp fem besøkte land i vintersesongen

Norge

 1. Spania
 2. Thailand
 3. Tyrkia
 4. USA
 5. Kypros

Sverige

 1. Thailand
 2. USA
 3. Spania
 4. Kina
 5. Frankrike

Danmark

 1. Spania
 2. Thailand
 3. Østerrike
 4. USA
 5. Italia

Kilde: Frende forsikring

På forsiden nå