Dette er Hellas’ minste storby

Landets «kulturelle hovedstad» krysser av på alle boksene: Passe stor, passe rolig og akkurat passe uoppdaget.

ISKAFFE: Frappè, gresk iskaffe, ble funnet opp her i Thessaloniki på 50-tallet, og er byens desidert mest populære drikk. Når solen steker som verst er ingen ting bedre.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Saken oppdateres.

Til tross for sin rike historie og kultur er det alltid noe som skurrer når man hører ordet «ferie» i forbindelse med Athen.

Med tre millioner mennesker, øredøvende trafikkorker og en konstant strøm av turister, er det lett å komme hjem med flere nerver enn man hadde på flyet ned.

500 kilometer mot nord, derimot – i landets nest største by – er både volumet, størrelsen og tempoet skrudd ned betraktelig. Trafikken er erstattet med rolige promenader og handlegater, hvor turismen spiller annenfiolin til det lokale dagliglivet.

Reisemedier over hele verden er enige: Thessaloniki er ikke bare et godt feriealternativ til Athen, det er en av Balkan-halvøyas mest kulturelle og historiske byer.

FOLKELIV: «Thessaloniki har aldri vært mer moro, rikere på kultur og rimeligere enn det er akkurat nå», skriver Lonely Planet. Overalt i byen finner du et rikt og imøtekommende folkeliv.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Tips til reisen:

Med sans for det enkle

Det er morgen i Thessaloniki, mandagen etter folkeavstemningen. Hellas har nettopp sagt nei til kreditorenes vilkår.

I Athen ble det rapportert om hamstring av mat og basketak med politiet, mens turister ble av enkelte rådet til å fylle kofferten med eurosedler, eller avlyse ferien fullstendig.

BARBERER: Dimitrios Katsos driver en gammeldags barbersalong i Thessalonikis gamleby. -Turisme er nå viktigere for Hellas enn noen gang, sier han.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

— Det virker absurd, sier frisør Dimitrios Katsos og fnyser.- Det var noe ståhei i sentrum, et par kinaputter og veiving med flagg, men alle i familien sov godt med vinduet på gløtt. Her går livet stort sett som det alltid har gjort.

I den klassiske barbersalongen Bar Berico er det like fredelig som på gaten utenfor. Millionbyen Thessaloniki har nettopp våknet, og solen kaster sine første stråler over de eldgamle bymurene.

— Vi er midt i en krise, det er det ingen tvil om, sier Dimitrios og skifter fra morgennytt til Bob Dylan på radioen.

— Men krisen har vart i mange år, og økonomien har liten synlig påvirkning på dagliglivet her. Til forskjell fra Athen har Thessalonikere sans for det enkle i livet, og det enkle er ikke dyrt.

Les også:

UTSIKT: Sett nesen mot nord, og man vil etter hvert komme høyt nok til å beundre byen i all sin prakt.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

På veggen har Dimitrios hengt et lite utvalg klassiske, greske ferieplakater: Minner om turismens startfase i Hellas, da bransjen ble ansett som marginal og uforutsigbar.

I dag utgjør industrien hele 18 prosent av landets brutto nasjonalprodukt – et tall Dimitrios kaller «avgjørende» for grekernes fremtid.

— Turisme er viktigere nå enn noen gang, sier han.

— Jeg håper at vi får flere reisende i årene som kommer. Det hadde gjort livet lettere for mange.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Et unikt bymiljø

Nyklippet og glattbarbert vandrer jeg gjennom de trange og fargerike boligstrøkene i nord og ned langs bymurene mot det historiske senteret, hvor internasjonale motehus ligger side om side med familiedrevne tavernaer og eldgamle ruiner.

Thessalonikis historie strekker seg tilbake over 2300 år, da byen ble grunnlagt av makedonernes kong Kassandros. Guidebøkene beskriver ofte Thessaloniki som en by som ikke setter stor nok pris på sin historiske arv, og ved første øyekast har de rett: Klemt mellom moderne boligbygg ligger eldgamle kirker og ruiner dekket av sporadisk graffiti og eføy.

UTSMYKKET: Du er aldri langt unna en kirke i Thessaloniki.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

Det er kanskje lett å kalle dem neglisjerte, men på samme tid er det nettopp denne symbiosen av nytt og gammelt som gjør opplevelsen av Thessalonikis bymiljø så unik.

Arven fra fortiden er ikke gjemt bak gjerder og billettluker, de er fremdeles benyttet som naturlige samlepunkter for lokalbefolkningen. Ungene leker boksen går og eldre drikker kaffe i skyggen av 2000 år gamle romerske buer.

Gjøremål:

Se: På grunn av sin lange historie, har Thessaloniki et rikt utvalg av gode museer.

Det arkeologiske museet er mest berømt, og stiller ut en fantastisk rekke gjenstander fra fortiden. For kunstelskere er Macedonian Museum of Contemporary Art også vel verdt et besøk.

Spise og drikke: Med tanke på mat er Thessaloniki kjent for to ting: Kjøttfylte gyros og et rikt utvalg søtlige bakervarer.

Sistnevnte er spesielt kjent som de beste i Hellas, og bør oppleves (minst én gang). Når solen brenner som verst, gjør som alle andre og drikk Thessalonikis berømte iskaffe – frappè – på en av byens talløse kafeèr.

Uteliv: Thessaloniki havner ofte på lister over Europas beste byer for bar-kultur og uteliv.

Her finner du alt fra intime jazzklubber til gigantiske diskotek til lokale bouzokias – hvor man kan oppleve tradisjonell gresk musikk til langt på natt. Når solen har gått ned og discokulene tennes, sett kursen mot Arestotelous-plassen og havnepromenaden for en pittoresk (men dyr) cocktail. Deretter venter det rustikke og trendy Ladadika-distriktet.

Gammel, ung by

Noe man fort legger merke til i Thessaloniki, er den usedvanlig lave snittalderen.

I fjor ble byen tildelt tittelen «europeisk ungdoms-hovedstad» – med god grunn. Hellas' største studentbefolkning bidrar til å gjøre byen til et kultursenter av de helt sjeldne.

— Thessaloniki har aldri vært mer moro, rikere på kultur og rimeligere enn det er akkurat nå, skriver Lonely Planet, som kåret byen til nummer fem av verdens ti beste for festing og uteliv i 2010. Hver dag, året gjennom, kan man oppleve en rik flora av utstillinger, festivaler, arrangementer og konserter, men i forbindelse med folkeavstemningen ble en hel del avlyst.Gitarist Alek «Makaroni» og bandet Johnny Carbonaras skulle egentlig stått på en scene i dag, men har istedenfor tatt til gaten – hvor de serverer psykedelisk surferock utenfor Panagia-kirken.

Thessaloniki

Hellas' nest største by, med rundt én million innbyggere.

Valuta: Euro.

Reisen dit: Ryanair flyr direkteruter fra Oslo (Rygge) til Thessaloniki. Alternativt kan man mellomlande med SAS i Stockholm, eller København.

Overnatting:

Budsjett: Little Big House: Svært godt og rent herberge, lokalisert rett innenfor bymurens nordøstre hjørne. Sosialt, fargerikt og billig.

Middels: Tourist Hotel: 30-talls retro-sjarm, til tross for fantasiløst navn. Gunstige priser midt i sentrum.

Luksus:Excelsior Hotel: Fem stjerners, skamrost luksus rett ved siden av Aristotelous-plassen.

SPILLER UTE: Johnny Carbonaras er en av talløse aktive band i Thessaloniki: Byen er flere ganger kåret til en av Europas beste steder for kultur og uteliv.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

— Jeg lever for kulturen i denne byen, sier Alek, når bandet tar seg en velfortjent pause fra spillingen. - Det er alltid noe å gjøre, alltid noen som vil få til noe. Byen er full av energi og initiativ.Samtlige fire medlemmer av Johnny Carbonaras er født og oppvokst i Thessaloniki, og uttrykker i likhet med mange jeg snakker med en sterk patriotisme for hjembyen sin – kombinert med en lettere skepsis for sin sørliggende storesøster.

— Athen er en annen verden, sier Alek.

SERVERT: I Thessaloniki finner man en enorm flora av barer og restauranter. Grillet gresk kylling med hjemmelagd tzatziki og ferskt pitabrød er ikke å forakte.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

— Stivere på mange måter. Du kan høre dine egne tanker her i Thessaloniki, snakke med folk og gå rundt uten å frykte for livet. Jeg ville aldri bodd noe annet sted. Les mer om ferie i det sørlige Europa:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

Ut og reise? Sjekk vår valutakalkulator

GATEKUNST: Thessaloniki er berømt for gatekunst, oppført på alt fra fargeløse boligblokker til eldgamle ruiner. 
    
      (Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland )

GATEKUNST: Thessaloniki er berømt for gatekunst, oppført på alt fra fargeløse boligblokker til eldgamle ruiner.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

PROMENADEN: Havnepromenaden er stedet for lunsj, middag og langsom spasering mens solen går ned. 
    
      (Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland )

PROMENADEN: Havnepromenaden er stedet for lunsj, middag og langsom spasering mens solen går ned.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

ØKONOMI: Igjen er Hellas ved et veiskille økonomisk, men uansett hva som skjer, er én ting sikkert: Thessaloniki – landets nest største by - vil forbli et vakkert og spennende sted å besøke. 
    
      (Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland )

ØKONOMI: Igjen er Hellas ved et veiskille økonomisk, men uansett hva som skjer, er én ting sikkert: Thessaloniki – landets nest største by - vil forbli et vakkert og spennende sted å besøke.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

GATEKUNST: Thessaloniki er berømt for gatekunst, oppført på alt fra fargeløse boligblokker til eldgamle ruiner. 
    
      (Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland )

GATEKUNST: Thessaloniki er berømt for gatekunst, oppført på alt fra fargeløse boligblokker til eldgamle ruiner.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

MARKED: Flere fargerike markeder er strødd rundt Thessalonikis historiske sentrum. 
    
      (Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland )

MARKED: Flere fargerike markeder er strødd rundt Thessalonikis historiske sentrum.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

AVSLAPPENDE: Thessaloniki i et nøtteskall: Selv ikke utenfor en trendy kosmetikk-butikk i hovedgaten, tenker noen på å jage vekk et par dovne løsbikkjer. 
    
      (Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland )

AVSLAPPENDE: Thessaloniki i et nøtteskall: Selv ikke utenfor en trendy kosmetikk-butikk i hovedgaten, tenker noen på å jage vekk et par dovne løsbikkjer.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

FORTIDEN: Restene fra fortiden hører ikke bare hjemme på et museum: I Thessaloniki er de en praktisk del av bybildet og hverdagen. 
    
      (Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland )

FORTIDEN: Restene fra fortiden hører ikke bare hjemme på et museum: I Thessaloniki er de en praktisk del av bybildet og hverdagen.  Foto: Axel Munthe-Kaas Hærland

På forsiden nå