Drømmesommer for norske hoteller

For første gang har utenlandske overnattinger rundet én million.

SUPERSOMMER: Norsk hotellnæring hadde en svært god sommer, viser ferske tall.   Foto: Fredrik Varfjell, NTB scanpix

Saken oppdateres.

I juli var det 2,9 millioner overnattinger ved norske hoteller, en økning på 13 prosent fra samme måned i fjor. NHO Reiseliv sier det har vært en «drømmesommer».

Antallet overnattinger er det største som er registrert i overnattingsstatistikken, og både flere nordmenn og flere utlendinger bidro til utviklingen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

På reisefot i Norge?

Første gang over én million

Totalt var det 2.897.064 overnattinger ved hotell og lignende overnattingsbedrifter. Ferie— og fritidsovernattinger økte med 18 prosent.

Utledninger sto for 1.041.565 av overnattingene. Det er første gang tallet på utenlandske overnattinger har rundet én million, og antallet er 14 prosent høyere i enn i juli 2014. Nordmenn sto for 1.855.499 av overnattingene, en økning på 12 prosent.

— Det har rett og slett vært en drømmesommer for reiselivet mange steder i landet. Veksten fra de asiatiske landene, deriblant Kina, er vanvittig høy, sier administrerende direktør Kristin Krohn Devold i NHO Reiseliv.

— Asiatene er den gruppen av utenlandske besøkende som legger igjen mest penger når de er i Norge. De er generelt opptatt av å ha med gaver til de hjemme, i tillegg til at luksusvarer er rimeligere i Norge enn i eget land på grunn av momsfritaket. Asiatene utgjør dessuten en stor del av verdens befolkning, og de representerer derfor et enormt potensial for Norge med mange turister i årene fremover, sier Devold.

Har du et tips til reiseredaksjonen? Send oss gjerne en e-post!

Hytter økte med fem prosent

Også antall overnattinger på hyttegrendene økte, totalt fem prosent.

Hotellenes losjiomsetning vokste 15 prosent, til 1.277 millioner kroner. Et hotellrom kostet i gjennomsnitt 815 kroner per natt, noe som er en økning på tre prosent fra i fjor.

På Svalbard var det i underkant av 16.000 overnattinger i juli, en nedgang på én prosent fra samme måned i fjor. (©NTB)

Les mer om reiser i Norge:

Følg oss på Twitter@reisecamillaog på Instagram@reiseredaksjonen

På forsiden nå