Fra vingård til vingård i Piemonte

Piemonte er et av Europas mest kjente vindistrikt. Hvorfor ikke tilbringe ferien nettopp på en vingård?

En kort kjøretur fra Cascina Castagna ligger vakre Castiglione Tignella. Piemonte har en nydelig landsby på nesten hver eneste bakketopp.   Foto: Reinier Snijders

Saken oppdateres.

– Benvenuti! Velkommen!

Piera Viarengo – kokk – innehaver – gartner – servitør og vertinne – tar imot oss på gårdsplassen utenfor Agriturismo Fiordaliso, en liten agriturismo med sine beskjedne tre rom.

Viarengo har stått på kjøkkenet siden hun var fem år, og byr også på restaurant som åpner opp for gjester fra hele området i helgene.

– Jeg skal vise dere rommet, og så blir det en lett lunsj om en halv time, smiler hun.

Reisefakta

Det enkleste er å fly til Milano og ta tog via Torino til Asti og leie bil der, eller leie bil på flyplassen i Milano. En annen mulighet er å fly til Nice og kjøre derfra. Vi prøvde oss selv på varianten interrail til Asti og leiebil derfra, noe som fungerte fint. Men internt i Piemonte er det vanskelig å ta seg rundt med tog, da man for eksempel må helt via Torino for å komme seg fra Asti til Alba, en strekning som bare tar 20 minutter i bil.

Nyttige nettsteder:

www.agriturismo.it

Praktisk oversikt med mulighet til å velge region og lese omtale.

www.in-italia.dk

Omfattende base med feriesteder i Italia, også agriturismoer.

På Agriturismo Fiordalis, som betyr kornblomst på norsk, bor du midt i det grønne, med skog på alle kanter.   Foto: Heidi Rosøk-Dahl

Vi sjekker ut ut agriturismo-konseptet i Piemonte. Fiordaliso ligger et kvarters kjøring utenfor Asti. Konseptet agriturismo, eller gårdsturisme, går ut på å bo på en gård som også tilbyr overnatting, nesten alltid frokost og av og til også lunsj eller middag.

Mange av gårdene produserer kun vin, mens andre igjen – som denne – dyrker korn, frukt og grønnsaker i stor skala. Lokale produkter brukes med stolthet.

– Som dere ser, er det naturen folk kommer hit for, sier Piera, og slår ut med armene.

Det er skog på alle kanter, og de tre rommene har hver sin store terrasse med pergola over, hvor du føler at du sitter midt i det grønne. Sirissene og fuglene kjemper om oppmerksomheten vår.

Bo på vingård i Piemonte

Stedene på lista varierer fra små, familiedrevne gårder til store vingårder med mindre personlig betjening. Her finner du både agriturismo, tenuta og cascina, ulike varianter basert på størrelse og omfang. Sted i parentes.

 • Ca´Rapulin (Bionzo)

Totalrestaurert gård fra 1800-tallet carapulinpiemonte.com

 • CarlinCarlota (Neive)

http://carlincarlota.it

 • Cascina Dani (Agliano Terme)

cascinadani.it

 • Agriturismo Fiordaliso (Azzano)

Enkel agriturismo med geit, hund og lekeområde http://www.agriturismoilfiordaliso.it

 • Tenuta dei Fiori (Calosso)

http://tenutadeifiori.com/

 • Cascina Castagna (Calosso)

Morten og Hilde gjorde drømmen om vingård til virkelighet http://www.cascinacastagna.com

 • Agriturismo I Tre Poggi (Canelli)

Større og mindre leiligheter Restaurant og basseng itrepoggi.it

 • Agriturismo Bianconiglio (Perno utenfor Monforte d´Alba)

Fem generasjoner har produsert vin her, siden 1876 agriturismobianconiglio.com

 • Tota Virginia (Baudana, utenfor Serralunga d´Alba)

Mer hotell enn agriturismo Egen restaurant Totavirginia.it

 • Castello di Guarene (Guarene)

Luksus, fra 3500 kroner / natt Michelin-anbefalt restaurant castellodiguarene.com

Med mel fra eget korn og egg fra egne høner byr Piera Viarengo på hjemmelaget tajarin, en typisk pastarett fra Piemonte. Ella (9) tar spent imot.   Foto: Heidi Rosøk-Dahl

Solmoden lunsj

På gården som foreldrene hennes fremdeles driver, dyrkes alt fra tomater og salat til mais, korn, frukt og selvsagt vindruer.

– Vi er selvforsynte med det meste. Alt dere kommer til å få servert, kommer fra gården, eller fra nabogårder vi samarbeider med, forteller hun.

Like etter er pranzo - lunsj - servert.

– Dette er våre tomater, høstet nå i morges. Dere har ikke så gode tomater i Skandinavia, eller hva? spør Piera.

Vi nikker bekreftende. Importerte grønnsaker som er høstet lenge før de er fullmodne, kan aldri nå opp til bruschetta al pomodoro (brødbiter med ferske tomater, basilikum, olje og hvitløk) med så kortreiste og nyhøstede tomater det er mulig å oppdrive.

– Og denne enkle salamien har en nabo av oss laget. Han er over 80 år, smiler Piera, og rekker oss fatet.

Middagen samme kveld følger samme formel: Rett på rett basert på enkle, lokale råvarer. Ost med honning fra en av nabogårdene, fersken fra egne frukttrær. Spekeskinke med selvdyrket stangselleri og nektarin fra hagen. Håndlaget pasta fra eget korn og egg fra gårdens høner. Hjemmelaget is med frukt. Vi ruller i seng etter en sjuretters middag nesten utelukkende laget med gårdens egne produkter.

Salami fra nabogården og tomater fra hagen, en av forrettene på agriturismo Fiordaliso.  Foto: Heidi Røsok-Dahl

Is laget med melk fra en bonde i nærheten og egne egg, servert med fersk frukt fra egen hage. Så enkelt, og så godt, på Fiordaliso.  Foto: Heidi Røsok-Dahl

Flere Piemonte-opplevelser

Lonely Planet har kåret Piemonte til «best in travel 2019». Reiseguiden anbefaler regionen av følgende grunner:

1. Torino – «hovedstaden» i Piemonte med vakre plasser, fine museer og Venaria Reale, Savoy-familiens fantastiske palass.

2. Vin. Du kommer ikke utenom Barolo og Barbaresco. Du kan bruke hele ferien på vinbesøk.

3. Orta San Giulio og Lago d´Orta. Vakker innsjø med fjellformasjoner i bakgrunnen. Besøk også øya Isola San Giulio.

4. Trøffeljakt, hvis du reiser mellom oktober og desember også den hvite.

5. Appelsinkrig i Ivrea, hvor mange hundre tonn appelsiner kastes mellom innbyggerne i den tradisjonsrike kampen.

Druene må jevnlig inspiseres, tynnes ut og passes på. Jobben gjør Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen selv.   Foto: Heidi Røsok-Dahl

Drømmen om vingård

– Vi skulle ikke kjøpt en vingård, da, spurte Morten meg en kveld for over elleve år siden, da vi så på et reiseprogram om vingårder på TV, forteller Hilde Ljungstrøm.

Nå har paret nettopp feiret at det var ti år siden starten, da de var i mål med kjøpet av vingården Cascina Castagna i Calosso i Piemonte.

Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen hadde en stund kjent på drømmen om å gjøre noe annet enn A4-livet. At den første vingården de valgte å se på, ble til et kjøp, hadde de ikke regnet med.

Det er viktig å smake på egen vin. Den gamle garasjen har blitt et overbygd område som gjestene på Cascina Castagna kan slappe av i skyggen.  Foto: Heidi Røsok-Dahl

Fem ulike viner produseres på Cascina Castagna. De har nok å holde på med i vintersesongen, før turistene igjen begynner å strømme til ved påsketider.  Foto: Heidi Røsok-Dahl

Helt integrert

Nå er paret fullstendig integrert i lokalmiljøet i Calosso, nordøst for Neive i Piemonte.

– Vi hadde litt flaks da. Naboen viste seg å være en pensjonert professor som var ekspert på vinmark. En annen nabo har hjulpet oss masse med selve vinproduksjonen, forteller paret.

De produserer rundt 2000 flasker vin i året, fordelt på fem ulike varianter av både hvitvin og rødvin. I løpet av de ti årene som har gått, har de gradvis bygd fire ferieleiligheter som de leier ut, i stor grad til nordmenn.

– Hele vinproduksjonen selger vi til gjestene eller andre som er innom hos oss, samt en lokal restaurant, forklarer Hilde.

Det kan bli hett i Piemonte, og da kan et forfriskende bad være deilig. På Cascina Castagna var det ikke bare-bare å etablere et basseng i det UNESCO-beskyttede området, men det norske paret Hilde Ljungstrøm og Morten Johansen kom i mål til slutt.   Foto: Heidi Røsok-Dahl

En kort kjøretur fra Cascina Castagna ligger vakre Castiglione Tignella. Piemonte har en nydelig landsby på nesten hver eneste bakketopp.   Foto: Reinier Snijders

Nevøen Aleksander Ljungstrøm har kommet en måned for å hjelpe onkel Morten og tante Hilde på vingården Cascina Castagna.  Foto: Heidi Røsok-Dahl

Feriehjelp

De siste ti årene har alle vintre gått med til vinproduksjon og oppussing, og sesongen fra påske til innhøsting blitt brukt på feriegjestene. Prosjektet «egen vingård» er ikke noe for folk som foretrekker å sitte stille.

– Nei, det har vært hardt arbeid. Men vi har ikke angret en dag, forteller vinbøndene.

I sommer har de hatt både besøk og hjelp av nevøen Aleksander Ljungstrøm (12).

– Hei! Skal det være noe fra Aleksanders bassengbutikk, spør han ungene, og peker på oppslaget ved bassenget.

Kroneis, lollipop og brus står på menyen. Tolvåringen hjelper til med vanning og andre enkle oppgaver, og overskuddet fra bassengsalget går rett i feriekassen til Aleksander. Kanskje kan det være starten på sparing til innkjøp av egen vingård?

Anbefalte restauranter

Mange agriturismoer tilbyr solid, hjemmelaget middag på bestilling. Lokale produkter, gjerne fra gården, står i fokus. Ellers, her er gode restauranter i området:

 • La Morra
 • Veglio
 • Bovio
 • Arborina
 • More e Macine
 • Barolo
 • Cantinetta
 • Rosso Barolo
 • Castiglione Falletto
 • Terrazza da Renza
 • Le Torri
 • Monforte d’Alba
 • Grappolo d´Oro
 • I Catari
 • Trattoria La Posta

Ekstra flott (og dyrt):

 • Tre stjernes på Piazza Duomo i Alba

Den hvite kanin

Agriturismoen Bianconiglio (den hvite kanin) ligger mellom de vakre landsbyene Castiglione Falletto og Monforte di Alba, omgitt av Barolo-vin på alle kanter. Huset stammer fra 1600-tallet, og funnet av en murstein med en innrisset kanin ga agriturismoen sitt navn. Pira-familien har drevet stedet i fem generasjoner. Stoltheten over landskapet, produktene og historien går igjen hos de mange agriturismoene i området.

Familien Pira har laget vin her i fem generasjoner. Nå leier de også ut rom til turister, som agriturismo.  Foto: Pira

Vakre Barolo med vinslottet i skumring kan ta pusten fra både turister og lokale.  Foto: Heidi Røsok-Dahl

– Vi er så heldige som er født og har fått vokse opp i et område med skjønnhet av en så sjelden karakter, det er et privilegium, forteller Elisa Pira, som driver familiegården.

Hun trekker også frem turistene som besøker gården som et stort pluss.

– Det er en ære. ​​Vi har gjester fra hele verden, og mange forskjellige nasjonaliteter som besøker vår agriturismo hver eneste dag, noe som tillater en blanding av kulturer, og beriker oss veldig, forteller Pira.

I likhet med veldig mange i området er Pira-familien en del av «slow»-bevegelsen – altså langsomme opplevelser. Langsom turisme, langsom mat (slow food har sitt hovedsete i byen Bra i Piemonte), og det å ikke bare haste fra sted til sted.

– Jobben min er først og fremst en lidenskap, forteller hun.


Piemonte er utrolig vakkert, og mange vingårder kan tilby spektakulær utsikt fra bassengområdet.   Foto: Ca Rapulin

Å sykle fra landsby til landsby eller agriturismo til agriturismo i Piemonte er populært. Her fra La Morra.  Foto: Heidi Røsok-Dahl

Rundt i Piemonte-område kryr det av vakre små landsbyer, som Neive.  Foto: Heidi Røsok-Dahl

På forsiden nå